THEPOWERGAME
Ένας από τους πιο προβεβλημένους ολιγάρχες της Ρωσίας, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, δήλωσε την Τρίτη πως εξεπλάγη από τις αντοχές και την προσαρμοστικότητα της οικονομίας στη χώρα του και ειδικότερα του ιδιωτικού κλάδου στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε από τις δυτικές κυρώσεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μόλις μία ημέρα πριν η Οικονομική Σχολή του Κιέβου (Kyiv School of Economics, KSE) έδωσε στη δημοσιότητα εκτιμήσεις που θέλουν τα έσοδα της Ρωσίας να είναι ισχυρότερα κατά 15 δισ. δολάρια έναντι των αρχικών προβλέψεων, μετά την επιβολή του πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου. Τα δύο τρίτα των πετρελαϊκών εξαγωγών της Ρωσίας μέσω θαλάσσης έχουν ταξιδέψει δίχως ασφαλιστική κάλυψη από δυτικές εταιρείες και έτσι ήταν περιττή η συμμόρφωση με το πλαφόν των G7 και συμμάχων τους.
Απώτερος στόχος του πλαφόν, σε συνδυασμό με ένα πετρελαϊκό εμπάργκο και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ήταν να αποδυναμωθούν τα κρατικά έσοδα της Ρωσίας σε σημείο που να μην μπορεί το Κρεμλίνο να χρηματοδοτεί την εισβολή στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις της Δύσης αποτελούν εργαλείο του 19ου αιώνα που είναι αναποτελεσματικό στον 21ο αιώνα, δήλωσε ο Ντεριπάσκα στο πλαίσιο συνέντευξης στους Financial Times.
Ο ιδρυτής της μεταλλουργίας Rusal με προσωπική περιουσία της τάξεως των 2,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, ήταν ένας από τους εξωστρεφείς επικριτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, δίχως ελπίδα να τερματιστεί στο ορατό μέλλον. «Νόμιζα πως θα κατέρρεε το 30% της οικονομίας, αλλά τελικά είναι πολύ λιγότερο», υπογράμμισε ο ίδιος, προβάλλοντας τη δυνατότητα της Ρωσίας να καλλιεργήσει βαθύτερες εμπορικές σχέσεις με τον Παγκόσμιο Νότο.
Οι τοποθετήσεις του Ντεριπάσκα γίνονται σε μια περίοδο που η οικονομική στήριξη της Ουκρανίας είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, καθώς συνεχίζονται οι έντονες διαβουλεύσεις για τις δημοσιονομικές δαπάνες των ΗΠΑ. Αν και υπάρχει διακομματική συναίνεση για την παροχή νέας βοήθειας της τάξεως των 25 δισ. δολαρίων, εκφράζονται επιφυλάξεις για το εάν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο. Τέτοιας φύσεως εμπόδια καθυστερούν την έμπρακτη συμπαράσταση της Δύσης στην Ουκρανία. Παράλληλα, η Ρωσία βρίσκει πόρους για να συνεχίζει τον πόλεμο και να καταστρέφει υποδομές της Ουκρανίας με διαρκείς βομβαρδισμούς.
Μολονότι ο πετρελαϊκός κλάδος της Ρωσίας αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των δυτικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης του όγκου των εξαγωγών, τα στοιχεία από την KSV υπονοούν πως θα τονωθούν περαιτέρω τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας μέσα στο επόμενο διάστημα, λόγω της ενίσχυσης των τιμών του πετρελαίου. Μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, ήτοι των δύο ισχυρότερων κρατών στον ΟΠΕΚ+, να μειώσουν την προσφορά μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές για να τονώσουν τις τιμές, το πετρέλαιο Μπρεντ στην αγορά του Λονδίνου κοστίζει 20% ακριβότερα από τα τέλη Ιουνίου.
Στις αρχές της εβδομάδας, μάλιστα, η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές του πετρελαίου ντίζελ και άλλων καυσίμων, με τους αναλυτές της να εικάζουν πως είναι μια προσπάθεια από το Κρεμλίνο να προκαλέσει μεγαλύτερη ανασφάλεια στις διεθνείς αγορές, όπως έγινε με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 και κορυφώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.