THEPOWERGAME
Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξέρουμε αν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία ανάμεσα στην αμερικανική KKR & Co. και την Telecom Italia. Με χρέη της τάξεως των 30 δισ. δολαρίων, υψηλές μισθολογικές δαπάνες και ακόμη μεγαλύτερο κόστος επενδύσεων, η Telekom Italia διερευνά αυτό το ενδεχόμενο, παρά τις επιφυλάξεις της Vivendi, που κατέχει σημαντικό μερίδιο ως μέτοχος.
Οι προτεραιότητες του τηλεπικοινωνιακού ομίλου έχουν αλλάξει άρδην σε σχέση με μια 25ετία πριν. Τότε υψηλόβαθμα στελέχη είχαν ταξιδέψει από την Ιταλία στην Καλιφόρνια για να συναντηθούν με τον συνιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς, προκειμένου να συζητήσουν μια πιθανή εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας, που τότε αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα κάτω από τον ανταγωνισμό κολοσσών όπως η IBM.
Εκείνη την περίοδο, όπως γράφει ο Ντανιέλε Λεπίντο του πρακτορείου Bloomberg, η Telekom Italia (ΤΙΜ) ήταν έκτη στην παγκόσμια κατάταξη των ισχυρότερων τηλεπικοινωνιακών ομίλων, βάσει πωλήσεων. Η αποτίμησή της έφτανε τα 90 δισ. ευρώ και τα χρέη της ήταν ελάχιστα. Απασχολούσε πάνω από 120.000 άτομα και είχε μερίδιο σε δεκάδες τεχνολογικές εταιρείες ανά τον κόσμο. Σήμερα, εκτός των χρεών της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, στο χαρτοφυλάκιο εξωτερικού της Telecom Italia υπάρχει μόνον η 3η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Βραζιλία. Το προσωπικό της είναι μικρότερο κατά το ένα τρίτο.
Από την άλλη πλευρά, η Apple έχει εξελιχθεί σε έναν τεχνολογικό κολοσσό, επισκιάζοντας ανταγωνιστές. Έχοντας θεμελιώσει μια σταθερή βάση με πιστούς καταναλωτές, η κεφαλαιοποίησή της έφτασε τα 3 τρισ. δολάρια στις αρχές Ιουλίου. Τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ οι πρωτοφανείς επαναγορές μετοχών όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν καθιερώσει τον όμιλο ως ένα από τα επικρατέστερα επενδυτικά καταφύγια.
Να τεθεί υπό κρατικό έλεγχο το δίκτυο σταθερής της ΤΙΜ ήθελε η Μελόνι
Αν και η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι είχε υπογραμμίσει στα τέλη του περσινού έτους πως σκοπός είναι να τεθεί υπό κρατικό έλεγχο το δίκτυο σταθερής της Telecom Italia, αφήνοντας «όλα τα υπόλοιπα στις δυνάμεις της αγοράς», στις σημερινές διαβουλεύσεις για την πώλησή του φαίνεται πως συμμετέχει η Επενδυτική Αρχή του Άμπου Ντάμπι, (ADIA) μαζί με την KKR. Με περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν τα 3 τρισ. δολάρια, η ADIA θέτει σε προτεραιότητα τις επενδύσεις σε υποδομές, όπως είναι οι εταιρείες διαχείρισης σιδηροδρομικών δικτύων και λιμανιών.
Απώτερος στόχος της Telecom Italia είναι να εξασφαλίσει ένα αντίτιμο της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, όταν μέχρι πρότινος η προσφορά των ενδιαφερομένων περιοριζόταν στα 23 δισ. ευρώ. Η σύναψη μιας συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τη Vivendi, η οποία ελέγχει το 23,75% της Τelecom Italia, μαζί με πάνω από το 17% των δικαιωμάτων ψήφου.
Αντίθετη στην πώληση του δικτύου η Vivendi
Πηγές των Financial Times αποκάλυψαν τον περασμένο μήνα πως o Βινσέν Μπολορέ, μεγαλομέτοχος της Vivendi, είναι αντίθετος με την προσφορά της KKR στα 23 δισ. ευρώ. Όπως είχε δηλώσει μια πηγή της βρετανικής εφημερίδας, «ο διαχωρισμός του δικτύου σταθερής δίχως να λύνεται το πρόβλημα της μελλοντικής πορείας της Telecom Italia είναι απλώς κωλυσιεργία».
Πληροφορίες του Bloomberg, εν τω μεταξύ, ανέφεραν πως η KKR συζητεί και με άλλες εταιρείες, εκτός της ADIA, ώστε να αυξηθεί το αντίτιμο. Την πρόθεση να επενδύσει περίπου 2 δισ. ευρώ είχε, επίσης, εκδηλώσει η ιταλική F2i SGR SpA για την απόκτηση του 10% του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της Telecom Italia. Η F2i SGR SpA είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο που επικεντρώνεται στον τομέα των υποδομών, όπως και η ADIA.
Αναλυτές της αγοράς αποδίδουν την αποδυνάμωση της Telecom Italia στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά της Ιταλίας, ενώ το μισθολογικό κόστος είναι υψηλό. Οι μηνιαίες συνδρομές για ένα πλήρες πακέτο σύνδεσης με οπτικές ίνες, όπου συμπεριλαμβάνεται συνήθως απεριόριστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, περιορίζονται στα 25 με 20 ευρώ, δηλαδή το ένα τέταρτο από αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα δε με έκθεση της MTN Consulting προ πενταετίας, το μισθολογικό κόστος της Telecom Italia κυμαινόταν στο 15% των εσόδων.