THEPOWERGAME
Η Κίνα κάθεται πάνω σε έναν σωρό χρημάτων ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα μισά από τα οποία είναι «κρυμμένα», και αυτό αποτελεί ένα νέο είδος κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος Brad Setser.
Όπως γράφει το Bloomberg, πολλά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας δεν εμφανίζονται στα επίσημα βιβλία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, έγραψε ο πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού εμπορίου και του υπουργείου Οικονομικών σε μια έκθεση στο The China Project, μια ειδησεογραφική πλατφόρμα με έδρα τη Νέα Υόρκη. Αντ’ αυτού, αυτό που μπορεί να ονομαστεί «σκιώδη αποθέματα» εμφανίζεται μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων οντοτήτων όπως οι κρατικοί εμπορικοί δανειστές και οι τράπεζες πολιτικής, δήλωσε ο Setser.
Ενώ τα επίσημα αποθέματα έχουν μείνει στάσιμα τα τελευταία χρόνια, η «κρυφή» ποικιλία έχει πιθανότατα ωθηθεί υψηλότερα παράλληλα με το εξαγωγικό πλεόνασμα της Κίνας, είπε.
«Η Κίνα οτιδήποτε κάνει θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο»
«Η έλλειψη διαφάνειας της Κίνας εδώ είναι ένα μικρό πρόβλημα για τον κόσμο», έγραψε ο Setser.
«Η Κίνα είναι δομικά τόσο κεντρική στην παγκόσμια οικονομία που οτιδήποτε κάνει, ορατό ή αόρατο, θα έχει τελικά τεράστιο αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο».
Ένα παράδειγμα της επιρροής που μπορούν να έχουν τα αποθέματα της Κίνας είναι ο ρόλος τους στη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας Belt and Road της χώρας, η οποία προήλθε από μια ώθηση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση για διαφοροποίηση των αποθεμάτων, σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο εμπορίου της κυβέρνησης Μπάιντεν.
«Είναι μια αρκετά ισχυρή οικονομική δύναμη, ώστε ένα ολόκληρο, παγκόσμιο, δεκαετές σχέδιο υποδομών να είναι κατά κάποιο τρόπο, απλώς μια παρενέργεια μιας απόφασης του 2009 να βρεθούν νέοι τρόποι διαχείρισης του κινεζικού συναλλάγματος», έγραψε.
«Λοιπόν, η Κίνα είναι μια τόσο μεγάλη οικονομία – και μια τόσο ανισόρροπη οικονομία – που όλες οι δραστηριότητές της έχουν απλώς έναν υπερμεγέθη παγκόσμιο αντίκτυπο».
«Τεράστιος πιστωτής»
Τα ιδρύματα που αναφέρονται στην κεντρική κυβέρνηση έχουν πιθανώς πιο κοντά στα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ξένα περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ο Setser. Αυτό συγκρίνεται με τα 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επίσημα αποθέματα που ανέφερε η Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος στο τέλος του περασμένου έτους, είπε.
Ο Setser είναι τώρα ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Η κλίμακα αυτών των κρυφών αποθεμάτων «αναδεικνύει ένα σημαντικό γεγονός που συχνά ξεχνιέται μέσα σε όλη τη συζήτηση για τα προβλήματα του εσωτερικού χρέους της Κίνας», έγραψε.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο η Κίνα εξακολουθεί να είναι ένας τεράστιος πιστωτής και το βάρος της μαζικής συσσώρευσης συναλλάγματος της Κίνας εξακολουθεί να είναι αισθητό σε όλο τον κόσμο».