THEPOWERGAME
Στην Τιανζίν της Κίνας φιλοξενείται η 14η ετήσια συνάντηση των νέων πρωταθλητών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία είναι επίσης γνωστή και ως το «καλοκαιρινό Νταβός». Είναι πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα μετά την πάροδο μιας τετραετίας, καθώς η ηγεσία της χώρας αποφάσισε τη σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις τέλη του 2022, τερματίζοντας έτσι την πολιτική της μηδενικής ανοχής στα κρούσματα της νόσου Covid-19. Με τη συμμετοχή περίπου 1.500 κυβερνώντων, αξιωματούχων και επικεφαλής επιχειρήσεων στο καλοκαιρινό Νταβός, σκοπός της Κίνας είναι να δώσει ένα ισχυρό «παρών» στη διεθνή σκηνή κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Από τη μια πλευρά, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου δεν παρουσιάζει μέχρι στιγμής τις επιδόσεις, που αναμένονταν από τις αρχές του τρέχοντος έτους εξαιτίας της ασθενούς ζήτησης για τις εξαγωγές της και της υποτονικότητας που χαρακτηρίζει τον κατασκευαστικό κλάδο. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα εξακολουθεί να παίζει έναν αναμφισβήτητο ρόλο στην παγκόσμια μεταποίηση, έχοντας παγιώσει τη θέση της στις εφοδιαστικές αλυσίδες κάθε γωνιάς του κόσμου.
Εντούτοις, η εναρκτήρια ομιλία του Κινέζου πρωθυπουργού την Τρίτη επικεντρώθηκε στις σχέσεις της Κίνας με τη Δύση, υιοθετώντας έναν συντηρητικό τόνο. Σε μια εποχή που είναι ευάλωτες οι γεωπολιτικές ισορροπίες μεταξύ των ισχυρών κρατών του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου, ο Λι Τσιάνγκ είπε πως δεν θα πρέπει να «πολιτοκοποιούνται τα οικονομικά ζητήματα». Προειδοποίησε πως «ορισμένοι στη Δύση» μιλούν για τη μείωση των εξαρτήσεων της μιας οικονομίας από την άλλη και χαρακτήρισε εσφαλμένες αυτές τις υποθέσεις, τονίζοντας πως οι εταιρείες βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να αξιολογήσουν ενδεχόμενους κινδύνους.
Ο Τσιάνγκ εγκαινίασε το καλοκαιρινό Νταβός, αφού επέστρεψε από ταξίδι στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ήταν το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Μάρτιο. Αν και η Ευρώπη έχει υιοθετήσει μια πιο διπλωματική στάση απέναντι στην Κίνα από τις ΗΠΑ, παρατηρείται μια τάση για τη μείωση της έκθεσης των οικονομιών σε ενδεχόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους από το Πεκίνο.
Ορισμένες χώρες έχουν μπλοκάρει τη σύναψη συμφωνιών, οι οποίες θα έδιναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κινεζικές εταιρείες και έτσι θα διεύρυναν τη σφαίρα επιρροής τους σε κρίσιμους τομείς, όπως η τεχνολογία και οι υποδομές. Ενδεικτική είναι η στάση της Γερμανίας. Πρόσφατα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, παρατήρησε πως στοιχεία «αντιπαλότητας και ανταγωνισμού» έχουν γίνει εμφανή τα τελευταία χρόνια, αλλά πρόσθεσε πως η Κίνα παραμένει συνέταιρος. Προ περίπου 10 ημερών, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία στέρησε από την Sinochem, η οποία ελέγχεται από το κινεζικό κράτος, το δικαίωμα να εγκρίνει τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Pirelli παρά το ότι είναι πλειοψηφικός μέτοχος.
Μολονότι δε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επισκέφθηκε το Πεκίνο περίπου μια εβδομάδα πριν, οι σχέσεις των δυο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου παραμένουν τεταμένες. Αρνητικό ρόλο έχουν, επίσης, διαδραματίσει έφοδοι των κινεζικών αρχών στα γραφεία μιας σειράς εταιρειών του εξωτερικού που παρέχουν νομικές και λογιστικές υπηρεσίες, όπως η Bain & Company, η Mintz και η Capvision. Προκειμένου να διορθώσει τις εντυπώσεις, ο Τσιάνγκ είπε την Τρίτη πως το Πεκίνο στηρίζει την ανάπτυξη ξένων εταιρειών στη χώρα.
Στην 14η ετήσια συνάντηση των νέων πρωταθλητών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Πέμπτη, έδωσαν το «παρών» ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Κρις Χίπκινς, και η γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Νγκόζι Οκόντζο-Ιουέλα. Όμως ήταν περιορισμένη η παρουσία επικεφαλής εταιρειών από τις ΗΠΑ, σημειώνουν οι Financial Times. Παρόλα αυτά, ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Έλον Μασκ της Tesla και Space X και ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan Chase έχουν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα.