THEPOWERGAME
Όταν ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ανέλαβε ξανά τα ηνία της Bloomberg LP στα τέλη του 2014, ύστερα από τρεις διαδοχικές θητείες ως δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ήταν σαφές πως δεν είχε καμία πρόθεση να αποσυρθεί από τον επαγγελματικό βίο, αν και βρισκόταν στο 72ο έτος της ηλικίας του. Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ φαίνεται να συζητεί το μέλλον της ομώνυμης εταιρείας χρηματοοικονομικών δεδομένων, οικονομικών αναλύσεων και ενημέρωσης χωρίς τον ίδιο στο τιμόνι.
Διάδοχός του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου εικάζεται πως θα είναι ο Ζαν-Πολ Ζαμίτ, επικεφαλής του τομέα χρηματοοικονομικών προϊόντων, αν και πηγές των Financial Times δεν αποκλείουν να υπάρξουν υποψήφιοι εκτός του πανίσχυρου ομίλου του Μπλούμπεργκ. Ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Ο Αμερικανός αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος ίδρυσε την Bloomberg LP το 1981, όταν οι υπολογιστές έκαναν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο της Wall Street. Τότε οι προοπτικές ήταν απέραντες, με την Bloomberg LP, γνωστή και ως «the terminal», να γίνεται μια απαραίτητη πλατφόρμα σε κάθε χρηματιστή και επενδυτή του κόσμου, παρουσιάζοντας και αναλύοντας σχεδόν όλες τις πτυχές ενός περίπλοκου χρηματοοικονομικού σύμπαντος.
Ο Μάικλ ή Μάικ Μπλούμπεργκ έλαβε 10 εκατ. δολάρια προ 42ετίας για να αποχωρήσει από συνέταιρος στη Salomon Brothers. Ήταν 39 ετών και δημιούργησε την Innovative Market Systems. Εδώ και μια δεκαετία η Bloomberg LP αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο μιας βιομηχανίας δεδομένων και αναλύσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, που αποτιμάται συνολικά στα 37 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο σκέλος των εσόδων, τα οποία υπερβαίνουν τα 12 δισ. δολάρια, προέρχονται από την εκχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης του «the terminal» σε τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες. Αν και η εξειδικευμένη πλατφόρμα του Bloomberg είναι περισσότερο γνωστή ως μέσο ενημέρωσης, μόνον 500 εκατ. δολάρια προέρχονται από την ειδησεογραφία, αναφέρουν οι Financial Times.
Σήμερα ο Μάικλ Μπλούμπεργκ θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους Αμερικανούς, με προσωπική περιουσία περίπου στα 82 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Έχει δεσμευτεί να την παραχωρήσει στην Bloomberg Philanthropies όταν αποβιώσει «ή και νωρίτερα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στη βρετανική εφημερίδα. Σκοπός είναι να μεταφερθεί η Bloomberg LP σε ένα καταπίστευμα που θα χρηματοδοτεί επ’ αόριστον την Bloomberg Philanthropies, όπως έπραξε ο Ίβον Σουνάρ, ιδρυτής της Patagonia. Ευελιξία υπάρχει, διότι, όπως και η Patagonia, η Bloomberg LP δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
Η επαφή του Μάικλ Μπλούμπεργκ με τη φιλανθρωπία ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν γίνει νόρμα στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ. Το 2011 οι δωρεές του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς ήταν μεγαλύτερες απ’ όσα χρήματα είχαν δωρίσει συνολικά τα ιδρύματα Margaret A. Cargill, Dietrich, Paul Allen και George Soros, σύμφωνα με την εξειδικευμένη έκδοση Chronicle of Philanthropy. Υπολογίζεται πως έχει παραχωρήσει πάνω από 8 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, εκ των οποίων 1 δισ. δολάρια δόθηκε σε υποτροφίες του Πανεπιστήμιου Τζον Χόπκινς.
Εκτός από μέλος του The Giving Pledge, μια πρωτοβουλία όπου οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ δεσμεύονται να δωρίσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους, υπήρξε μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, πριν ενσωματωθεί στους Ρεπουμπλικανούς για να βάλει υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 9/11 του 2001. Μια εξαετία μετά ανεξαρτητοποιήθηκε και εντάχθηκε εκ νέου στους Δημοκρατικούς, τον Οκτώβριο του 2018. Ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που έλαβαν μέτρα κατά της χρήσης όπλων στις ΗΠΑ.
Αν και πειραματίστηκε με την προοπτική να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, τελικά απέσυρε τον ενδιαφέρον του. Όταν, όμως, αποφάσισε να επιδιώξει 3η θητεία ως δήμαρχος της Νέας Υόρκης, δεν δίστασε να ζητήσει αλλαγή του καταστατικού από το δημοτικό συμβούλιο. Τελικά, τα κατάφερε. «Και το κοινό με ψήφισε», είχε δηλώσει για την επανεκλογή του στο περιοδικό The New Yorker.