THEPOWERGAME
Η πολιτική πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται, αφού καλείται να αντιμετωπίσει μια τρομακτική πρόκληση και να κλείσει ένα κενό στις προσπάθειές της να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων και συγκεκριμένα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Εδώ κι έναν και πλέον χρόνο, που η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία διά θαλάσσης. Παράλληλα, έχει μειώσει δραστικά την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών, παρά το γεγονός ότι δεν επέβαλε κυρώσεις στο καύσιμο. Ωστόσο, την ίδια ώρα οι χώρες της ΕΕ αυξήσαν τις συνολικές τους αγορές ρωσικού LNG, υπονομεύοντας τη δέσμευση της Ένωσης να τερματίσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αναφέρει το Reuters.
Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ έχει στείλει δισεκατομμύρια δολάρια στις ρωσικές εταιρείες φυσικού αερίου Gazprom και Novatek, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες, μέσω των φόρων επιχειρήσεων, είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της Ρωσίας.
Οι αναλυτές της CapraView, της εταιρείας εκτιμήσεων γύρω από την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, θεωρούν ότι σχεδόν ο μισός από τον όγκο του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εξήγαγε η Ρωσία τους πρώτους 10 μήνες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία κατέληξε στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.
Η ανάλυση της ΕΕ διαπίστωσε ότι οι ρωσικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) πέρυσι, από 16 bcm το 2021. Αυτές οι ποσότητες είναι πολύ μικρότερες από τα 155 δισ. κυβικά μέτρα αερίου από αγωγούς που συνήθιζε να λαμβάνει η ΕΕ κάθε χρόνο από τη Μόσχα, αν και σε ορισμένες χώρες παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση μετά τον πόλεμο.
Η ανάλυση της Kpler έδειξε ότι το Βέλγιο και η Ισπανία σχεδόν διπλασίασαν τις εισαγωγές τους από ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο τους 12 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η επιθυμία να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυξάνεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών-μελών, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για τον τρόπο, καθώς οι κίνδυνοι διόγκωσης των τιμών της ενέργειας και της ακούσιας περαιτέρω ενίσχυσης των ρωσικών ενεργειακών εσόδων είναι σημαντικοί.
Η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Καντρί Σίμσον, κάλεσε τον Μάρτιο τα κράτη-μέλη και τις εταιρείες της ΕΕ να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, κάνοντας λόγο για «κίνδυνο φήμης» να αυξάνονται οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ το μπλοκ διαφημίζει τις προσπάθειές του να μειώσει τα έσοδα προς τη Ρωσία.
Λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό εμπόδιο της έγκρισης κυρώσεων, οι οποίες απαιτούν ομοφωνία, κάποιοι στην ΕΕ στρέφονται σε άλλες επιλογές.
Την περασμένη εβδομάδα τα κράτη-μέλη πρότειναν συλλογικά να δημιουργηθεί μια νομική επιλογή που θα επιτρέπει στις χώρες να αποτρέπουν τις ρωσικές εταιρείες να κλείνουν τη χωρητικότητα της υποδομής που απαιτείται για τη μεταφορά του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η πρόταση, η οποία αποτελεί μέρος ενός νόμου που περιέχει ευρύτερους κανόνες για τις αγορές φυσικού αερίου της ΕΕ, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα, το Κοινοβούλιο πάει ένα βήμα παρακάτω και προτείνει την ουσιαστική απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ.
«Οι πρωτοφανείς συγκυρίες απαιτούν πρωτοφανείς απαντήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Κοινοβουλίου για τον νόμο, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, Jerzy Buzek.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ, ωστόσο, δήλωσαν ότι η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου είναι εξαιρετικά απίθανο να κερδίσει την πολιτική υποστήριξη των κρατών-μελών, εν μέρει λόγω νομικών ζητημάτων. Ο Klaus-Dieter Borchardt, σύμβουλος Ενέργειας στη νομική εταιρεία Baker McKenzie, είπε ότι ο νόμος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επιτρέπει σε χώρες να απαγορεύσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν από την αγορά τους μόνο σε καίριες περιπτώσεις και με περιορισμένους όρους.
Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, η διακοπή των ρωσικών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου θα ήταν δίκοπο μαχαίρι, λένε ορισμένοι αναλυτές. Θα μπορούσε να ανεβάσει τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, χωρίς απαραίτητα να μειώσει τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές, καθώς το LNG μπορεί εύκολα να ανακατευθυνθεί σε αγορές της Ασίας που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της CapraView, Tamir Druz.
Με την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου να είναι επί του παρόντος «περιορισμένη», ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι η Ευρώπη μπορεί να δυσκολευτεί να αντικαταστήσει το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο με εναλλακτικές λύσεις, απειλώντας μέχρι και με έλλειψη φυσικού αερίου εάν οι χώρες δεν μπορέσουν να καλύψουν το κενό.