THEPOWERGAME
Μπορεί να μπουν όρια στο λειτουργικό φάσμα των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (AI) που επικεντρώνονται στην αναπαραγωγή πληροφοριών; Αυτό ακριβώς φαίνεται πως θέλει να επιτύχει η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας της Κίνας, με το «αντίπαλον δέος» του αμερικανικού ChatGPT, που δημιούργησε η Alibaba και συναφείς εφαρμογές ανταγωνιστών. Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό των επενδυτών στις αρχές της εβδομάδας, η κινεζική υπηρεσία ανήγγειλε πως προτίθεται να επιθεωρήσει κατά πόσο είναι ασφαλείς οι εφαρμογές αυτές πριν τεθούν σε λειτουργία, υπενθυμίζοντας πως οι όμιλοι τεχνολογίας θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις επιταγές του Πεκίνου. Κάνοντας αναφορά στις δυνατότητες των chatbots, δηλαδή των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπουν τον διάλογο μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων, για «κοινωνική κινητοποίηση», η υπηρεσία τόνισε επίσης πως οι πλατφόρμες θα πρέπει να διασταυρώνουν την ταυτότητα των χρηστών.
Η Alibaba Holdings, ένας κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου που δημιούργησε ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, ανακοίνωσε τη δική της εκδοχή του ChatGPT, αφού η Sense Time, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Χονγκ Κονγκ, και η Baidu, η μηχανή αναζήτησης του Διαδικτύου στην Κίνα, παρουσίασαν τις δικές τους εφαρμογές chatbots. Έπειτα, η κινεζική υπηρεσία τόνισε πως «περιεχόμενο που παράγεται από αναπαραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να ενσωματώνει βασικές κοινωνικές αξίες και δεν πρέπει να εμπεριέχει περιεχόμενο που υπονομεύει την ισχύ του κράτους, προωθεί την ανατροπή του κοινωνικού συστήματος, υποκινεί τον διχασμό της χώρας και υπονομεύει την εθνική ενότητα».
Πρόσφατα έγινε γνωστό πως το Πεκίνο εκχωρεί μεγαλύτερες επιδοτήσεις και εμβέλεια σε έρευνες που διεξάγονται από τις πιο πετυχημένες εταιρείες της χώρας, καθώς χάνει την επαφή με την αμερικανική τεχνολογία. Υιοθετώντας έτσι μια πιο εξωστρεφή στάση προς την επιχειρηματικότητα, η Κίνα φαίνεται να προσδοκά να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργούνται από την πόλωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, εικάζουν αναλυτές. Την ίδια ώρα, όμως, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, διαμορφώνει ένα όλο και πιο συγκεντρωτικό καθεστώς, που παραπέμπει στην εποχή του Μάο Τσε Τουνγκ, καθώς ξεκινά η 3η πενταετής θητεία του. Αυτή η πολιτική αντανακλάται από τη στάση της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας.
ChatGPT: Mια αμφιλεγόμενη εφεύρεση
Βέβαια, η αρχική εφαρμογή ChatGPT, η οποία επινοήθηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε από την OpenAI πέρυσι τον Νοέμβριο, προκάλεσε ένα παλιρροϊκό κύμα αντιδράσεων για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στη Δύση. Το ChatGPT έχει κλονίσει την υφήλιο, διότι παρακάμπτει τη διαδικτυακή αναζήτηση μέσω π.χ. της Google και δίνει απευθείας απαντήσεις στους χρήστες. Έτσι, παρέχει τη δυνατότητα σε έναν φοιτητή να μην αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο σε μια εργασία ή σε έναν εργαζόμενο να μη συντάξει από την αρχή μια επαγγελματική επιστολή. Με μια ερώτηση, ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει ένα έτοιμο κείμενο από την ChatGPT. Όλες οι εφαρμογές της OpenAI, όπως και το Dall-E, που μετατρέπει λέξεις σε εικόνες, στηρίζονται στην τεχνολογία GPT, που σημαίνει Generative Pre-trained Transformer.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, Ντάνιελ Ζανγκ, ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας πως η εφαρμογή Tongyi Qianwen, που σημαίνει περίπου «η αλήθεια σε χίλιες ερωτήσεις», θα ενσωματωθεί ως bot τεχνητής νοημοσύνης στο σύστημα επαγγελματικών συνεργασιών DingTalk και στα «έξυπνα ηχεία» (smart speakers), πριν τεθεί σε λειτουργία για όλα τα προϊόντα του ομίλου. «Δέκα με είκοσι χρόνια από τώρα, όταν θα κοιτάζουμε πίσω, θα συνειδητοποιήσουμε πως βρισκόμασταν όλοι στο ίδιο σημείο εκκίνησης», είπε ο Ζανγκ. «Η αξιοποίηση όλων αυτών των ευκαιριών για το μέλλον είναι μια κοινή ευχή και απαιτεί ένα κοινό όραμα».
Από την άλλη πλευρά, ο Έλον Μασκ, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής της OpenAI, μαζί με ακόμη 1.000 αναγνωρισμένες προσωπικότητες του επιχειρείν -συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή της Apple, Στιβ Βόζνιακ, και του καθηγητή πληροφορικής του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, Στιούαρτ Ράσελ- κάλεσαν σε κοινή επιστολή τις εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών ΑΙ να παγώσουν τις έρευνες για ένα εξάμηνο, προκειμένου να αναπτυχθούν πρωτόκολλα ασφαλείας. «Τους τελευταίους μήνες τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης έχουν παγιδευτεί σε έναν εκτός ελέγχου αγώνα για να αναπτύξουν και να κυκλοφορήσουν ισχυρούς ψηφιακούς εγκεφάλους, που κανείς, ούτε καν οι ίδιοι, δεν μπορεί να κατανοήσει, να προβλέψει ή να ελέγξει με αξιοπιστία», ανέφεραν οι υπογράφοντες. «Ισχυρά συστήματα ΑΙ θα πρέπει να αναπτύσσονται μόλις είμαστε βέβαιοι πως η επίδρασή τους θα είναι θετική και οι κίνδυνοί τους ελεγχόμενοι».