THEPOWERGAME
Σημαντική στροφή παρατηρείται στη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα, με επίκεντρο τη Γερμανία και με φόντο την τεχνολογία και ειδικότερα τα δίκτυα 5G. Μία στροφή που θα μπορούσε να πυροδοτήσει γεωπολιτικές αναταράξεις. Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επαναξιολογήσει τους προμηθευτές τεχνολογίας, όπως η Huawei και η ZTE, των οποίων ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται στα δίκτυα 5G της Γερμανίας.
Στην ουσία, το Βερολίνο σκοπεύει να απαγορεύσει τη χρήση συγκεκριμένων κινεζικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται ευρέως στη Γερμανία. Έρευνα της δανέζικης εταιρείας Strand Consult, που διενεργήθηκε το 2022, έδειξε ότι το 59% των εξαρτημάτων που αποτελούν το δίκτυο ραδιοπρόσβασης 5G της Γερμανίας κατασκευάζονται από τις Huawei και ZTE.
Η Ευρώπη δείχνει να παίρνει θέση στον παγκόσμιο τεχνολογικό πόλεμο, που έχει κύριους εκφραστές τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, έπειτα από μεγάλο διάστημα κατά το οποίο τηρούσε ουδέτερη στάση. Προς την ίδια κατεύθυνση έχουν κινηθεί στο παρελθόν τόσο η Μ. Βρετανία όσο και η Σουηδία, απαγορεύοντας τη χρήση κινεζικών εξαρτημάτων στις κρίσιμες και ευαίσθητες υποδομές των δικτύων 5G, ενώ τη Γερμανία δείχνει να ακολουθεί σήμερα και η Ολλανδία.
Η γερμανική κυβέρνηση δικαιολογεί την κίνησή της, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να μην εξαρτώνται από συγκεκριμένους προμηθευτές. Όμως η αλήθεια είναι ότι έπειτα από χρόνια, η Γερμανία φαίνεται να αλλάζει στάση στο θέμα της Κίνας και αφορμή αποτελεί η πρόθεση του Πεκίνου να εμπλακεί με τον δικό του τρόπο στον πόλεμο της Ουκρανίας, προσφέροντας στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα.
Η αντίδραση της Κίνας ήταν άμεση, με το Πεκίνο να εκφράζει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του και να χαρακτηρίζει την απόφαση της Γερμανίας βιαστική. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και μία τέτοια κίνηση ενδέχεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τον καιρό που η Άνγκελα Μέρκελ πήγαινε κόντρα στις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορούσε το μπλόκο στην Huawei για τις υποδομές 5G, μέχρι που ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να περιορίσει την ανταλλαγή πληροφοριών με τη Γερμανία για το θέμα.
Τελευταία, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν και ο Όλαφ Σολτς τηρεί τη δέσμευσή του να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα.
Τον περασμένο Νοέμβριο, το Βερολίνο μπλόκαρε την πώληση ενός γερμανικού εργοστασίου κατασκευής ημιαγωγών σε κινεζική τεχνολογική εταιρεία, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, παίρνοντας έτσι θέση και στον πόλεμο που έχει ανοίξει μεταξύ Δύσης και Κίνας για τα τσιπάκια και την Ταϊβάν. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι απαγόρευσε στην Elmos Semiconductor, η οποία κατασκευάζει τσιπάκια για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, να πουλήσει το εργοστάσιό της στην πόλη Ντόρτμουντ στην εταιρεία Silex, μία σουηδική θυγατρική της κινεζικής Sai Microelectronics.
Οι ειδικοί της αγοράς περιμένουν να δουν αν η Γερμανία και ευρύτερα η Ευρώπη θα επαναξιολογήσουν τους κινδύνους που εγείρει η κινεζική τεχνολογία, όχι μόνο σε ευαίσθητα κεντρικά δίκτυα, αλλά και σε δίκτυα πρόσβασης που περιλαμβάνουν ιστούς που εκπέμπουν σήματα κινητής τηλεφωνίας.
Το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Γερμανίας – Κίνας, γιατί η στροφή του Βερολίνου υποδεικνύει ότι πήρε ένα μάθημα από την υπερβολική εξάρτηση που είχε τόσα χρόνια στην προμήθεια ρωσικής ενέργειας και το πού κατέληξε όλο αυτό μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έτσι, το Βερολίνο δεν επιθυμεί να συμβεί το ίδιο με την τεχνολογία και να βρεθεί κάποια στιγμή στο μέλλον εγκλωβισμένο εξαιτίας της υπερβολικής εξάρτησης από τις κινεζικές τεχνολογικές. Είναι, τέλος, μία κίνηση που δείχνει ότι η Ευρώπη συντάσσεται αυτήν τη στιγμή με τις ΗΠΑ.