THEPOWERGAME
Το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας ύστερα από την τριετή πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων δημιουργεί φόβους για μια αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων στον υπόλοιπο κόσμο, σε μια περίοδο που αρχίζουν να αποκλιμακώνονται οι ανοδικές τάσεις των τιμών. Αν και η πλειονότητα των οικονομολόγων δεν φοβούνται τόσο μια τέτοια εξέλιξη, η πιθανότητα αυτή μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Οι αγορές, εν τω μεταξύ, εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια μετριοπαθέστερη αύξηση των επιτοκίων μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη έχει καταλαγιάσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τον Δεκέμβριο, αν και παραμένει αισθητά υψηλότερος από τον στόχο του 2%, στο 6,5% και 9,2%, αντίστοιχα. Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 20 Ιανουαρίου στο Νταβός, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτίμησε πως το άνοιγμα της Κίνας θα ασκήσει πληθωριστικές πιέσεις σε όλους.
Στο επίκεντρο των ανησυχιών αυτών βρίσκεται το κόστος ενέργειας, που εξακολουθεί να είναι υψηλό, λόγω της δραματικής μείωσης των ροών από την Gazprom στην Ευρώπη και του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλήξει την επάρκεια στην παγκόσμια προσφορά των ορυκτών καυσίμων και όχι μόνον στην Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη νευρικότητα στις αγορές.
Καθώς η κινεζική οικονομία θα ξεκινά να λειτουργεί με μεγαλύτερη ελευθερία με τη σταδιακή άρση των περιορισμών, η ζήτηση για πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα ενδεχομένως να οδηγήσει εκ νέου σε άνοδο τις τιμές, παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στη Wall Street Journal.
Την ίδια ώρα, η Nomura υπολογίζει πως τα νοικοκυριά στην Κίνα έχουν συσσωρεύσει επιπλέον αποταμιεύσεις της τάξεως των 720 δισ. δολαρίων. «Όσοι προσδοκούν σε μια τόνωση της κινεζικής ζήτησης θα πρέπει να προσέχουν τι εύχονται», αναφέρουν οι οικονομολόγοι του ιαπωνικού χρηματοοικονομικού ομίλου στο πρακτορείο Bloomberg. Πληροφορίες της Wall Street Journal αποκαλύπτουν πως οι συνολικές καταθέσεις στις κινεζικές τράπεζες υπερβαίνουν τα 2,2 τρισ. δολάρια.
«Η Κίνα θα είναι ένας εξωτερικός παράγοντας στον παγκόσμιο πληθωρισμό και η Fed δεν θα μπορεί να κάνει πολλά γι’ αυτό», επισημαίνει ο Λέλαντ Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ερευνών China Beige Book. Μετά την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων στην Κίνα, όπου οι μεγαλύτερες πόλεις τελούσαν περιοδικά υπό αυστηρά lockdowns, οι εισαγωγές πετρελαίου υποχώρησαν το 2022 επί δεύτερο διαδοχικό έτος και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 3%, αποτελώντας μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις των τελευταίων δεκαετιών. Μπορεί οι Κινέζοι να μην επωφελήθηκαν από το κύμα των επιδομάτων που δόθηκαν σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά αύξησαν από μόνοι τους τις αποταμιεύσεις για προληπτικούς λόγους.
Υπάρχει μια ακόμη διάσταση του ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας, που είναι η αύξηση του τουρισμού στον υπόλοιπο κόσμο. «Έπειτα από μια τριετία απομόνωσης, αναμένουμε ο εξωτερικός τουρισμός να ανακάμψει μέχρι τα τέλη του 2023 στο 75% των επιπέδων που ίσχυαν προ πανδημίας», αναφέρει η Σίνα Γι της Capital Economics στο Bloomberg.