THEPOWERGAME
Η παράταση των εργασιών συντήρησης σε δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες της EdF (Électricité de France) για ένα ακόμη τετράμηνο έρχεται σε μια στιγμή που αμφιταλαντεύεται η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, εντείνοντας την εξάρτησή της στο φυσικό αέριο που είναι λιγοστό μετά τη ρήξη των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας. Η EdF προειδοποίησε, επίσης, πως ίσως να χρειαστεί να γίνουν μεγάλης έκτασης επιδιορθώσεις σε επτά ακόμη πυρηνικούς αντιδραστήρες μέσα στο επόμενο έτος, αναφέρει το Bloomberg.
Μέσα στο 2022, η EdF δρομολόγησε εργασίες σχεδόν στο ήμισυ από τους 56 αντιδραστήρες της, με αποτέλεσμα η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας να έχει υποχωρήσει στο χαμηλό 30ετίας. Τυπικά το 80% της ηλεκτροδότησης της γαλλικής οικονομίας προέρχεται από τα πυρηνικά εργοστάσια της EdF, με τη χώρα να αντιπροσωπεύει το 15% των συνολικών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Όμως οι 26 από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες βρίσκονταν εκτός λειτουργίας για συντήρηση ή επιδιόρθωση έως και αυτόν τον Νοέμβριο. Απώτερος στόχος των εργασιών είναι η αποκατάσταση σωληνώσεων που χρησιμοποιούνται για να ψυχραίνεται το κέντρο του αντιδραστήρα καθώς είχαν εντοπιστεί ρωγμές και φθορές.
Ο παλαιωμένος στόλος των πυρηνικών αντιδραστήρων της Γαλλίας κατέστησε αναγκαίες τις εργασίες συντήρησης σε μια περίοδο που η δραματική μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των ορυκτών καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα η Γαλλία έχει αντικατασταθεί από τη Σουηδία στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Πλήγμα 1 τρισ. ευρώ από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη
Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε περίπου τον Αύγουστο του 2021 και κλιμακώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει στοιχήσει περίπου 1 τρισ ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι υπολογισμοί του αμερικανικού πρακτορείου στηρίζονται στην άνοδο του κόστους ενέργειας που επωμίζονται επιχειρήσεις και καταναλωτές, ένα μέρος του οποίου έχει αντισταθμιστεί από τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων, κυρίως επιδοτήσεις.
Ακόμη δυσκολότερο το 2023
Σε παρεμφερή έρευνα του κέντρου ερευνών Bruegel προκύπτει πως τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν ξεπεράσει τα 700 δισ ευρώ από τις αρχές του έτους μέχρι τον Νοέμβριο. Αναλυτές της αγοράς συμφωνούν πως το επόμενο έτος θα είναι δυσκολότερο, γεγονός που θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να βρουν επαρκείς προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και να στηρίξουν δημοσιονομικά τις κοινωνίες τους. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) υπολογίζει πως η Ευρώπη ενδεχομένως να χρειαστεί να καλύψει ένα κενό 27 δισ κυβικών μέτρων το 2023, με την υπόθεση πως οι προμήθειες από τη Ρωσία θα έχουν μηδενιστεί και οι εισαγωγές LNG στην Κίνα θα έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2023.
Μια τριετία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και η συνακόλουθη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έχουν οδηγήσει το δημόσιο χρέος του ήμισυ των κρατών-μελών της Ε.Ε σε επίπεδα υψηλότερα του 60% που είναι το ανώτατο όριο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
TTF: Στο χαμηλό μηνός η τιμή του φυσικού αερίου
Μολονότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά TTF κινήθηκαν τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μηνός, είναι υπερδιπλάσιες από τον Αύγουστο του 2021 που ξεκίνησε να χειραγωγεί η Ρωσία στις ροές της Gazprom προς την Ευρώπη. Αναλυτικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 115 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Μια εβδομάδα πριν, ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου αποδυναμώθηκε κατά 17% καθώς οι ενεργειακές αγορές της βόρειας και δυτικής Ευρώπης ανταπεξήλθαν στο πρώτο κύμα του χειμώνα κόντρα στους αρχικούς φόβους. Θετικό ρόλο σε μια αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας διαδραματίζει, τέλος, η αναμενόμενη πτώση της ζήτησης από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του χειμώνα.