THEPOWERGAME
Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Τράπεζα της Αγγλίας αποτέλεσαν τονωτική ένεση στα τριμηνιαία αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ισπανίας να εξετάζουν την προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών που αποκομίζουν σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Τα κέρδη προ φόρων της γερμανικής Deutsche Bank υπερδιπλασιάστηκαν μέσα στο γ΄ τρίμηνο, τα αντίστοιχα κέρδη της βρετανικής Barclays ήταν υψηλότερα κατά 6% από πέρσι και κατά 11% ήταν τα καθαρά κέρδη της ισπανικής Santander. Λίαν ικανοποιητικά ήταν επίσης τα τριμηνιαία αποτελέσματα των Standard Chartered, HSBC και UniCredit που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η UBS, καταγράφοντας πτώση καθαρών κερδών κατά 24% λόγω της μεγάλης έκθεσης του τομέα επενδυτικής τραπεζικής στις πρόσφατες αναταράξεις των αγορών.
Ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ισπανικής και της ελληνικής, έχουν ήδη πρωτοστατήσει στην προσωρινή φορολόγηση των υπερκερδών που εξασφαλίζουν οι ενεργειακοί όμιλοι από την πρωτοφανή άνοδο των τιμών στα ορυκτά καύσιμα. Από τον περασμένο Ιούλιο, η Ισπανία και ειδικότερα η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ συζητά την εφαρμογή αντίστοιχου φόρου στα τραπεζικά κέρδη με σκοπό να αντλήσει 3 δισ. ευρώ. Το σκεπτικό είναι πως οι τράπεζες αντλούν τεράστια έσοδα από την ξαφνική άνοδο του κόστους δανεισμού στις οικονομίες επειδή διευρύνεται ξαφνικά προς όφελος τους η διαφορά ανάμεσα στους τόκους των δανείων και των καταθέσεων. Η Ουγγαρία έχει ήδη επιβάλει έναν τέτοιο φόρο.
Ο Χαντ της Βρετανίας μελετά νέους φόρους
Στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης των Συντηρητικών, Τζέρεμι Χαντ, σκέπτεται να επιβάλει έκτακτους φόρους στον τραπεζικό και τον ενεργειακό κλάδο προκειμένου να περιορίσει μια «δημοσιονομική τρύπα» της τάξεως των 40 δισ. στερλινών. Οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές στην παρουσίαση του προϋπολογισμού στις 31 Οκτωβρίου.
Ενστάσεις της ΕΚΤ για τα σχέδια της κυβέρνησης Σάντσεθ
Στην περίπτωση της Ισπανίας, όμως, οι τράπεζες έχουν ήδη εκδηλώσει ενστάσεις με τον επικεφαλής της Caixa Bank, Γκονζάλο Γκορτάζαρ, να υποστηρίζει πως ο κλάδος ανακάμπτει ύστερα από μια περίοδο με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Κριτική για την επιβολή προσωρινού φόρου – της τάξεως του 4,8% στα τραπεζικά έσοδα από τόκους και προμήθειες – έχει ασκηθεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία τηρεί επιφυλάξεις ιδιαίτερα για την αξιοποίηση των εσόδων αυτών στον προϋπολογισμό και όχι για τη θωράκιση των τραπεζών σε περιόδους κρίσεων. Εντός των επόμενων εβδομάδων, η ΕΚΤ θα εκδώσει γνωμοδότηση για το μέτρο αυτό, το οποίο εάν εγκριθεί από το ισπανικό κοινοβούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή για μια διετία από το 2023.
Στα ύψη τα τραπεζικά κέρδη των τραπεζικών ομίλων της Ευρώπης
Κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου, η Deutsche Bank κατέγραψε τα ισχυρότερα αποτελέσματα από το 2006 ενώ αναμένεται να παρουσιάσει την υψηλότερη ετήσια κερδοφορία από το 2009, επισημαίνουν οι Financial Times. Τα προ φόρων κέρδη του γερμανικού κολοσσού διαμορφώθηκαν στα 1,6 δισ ευρώ, υπερβαίνοντας προβλέψεις για 1,3 δισ. ευρώ.
Αντιστοίχως, τα καθαρά κέρδη της Santander, η οποία κυριαρχεί στον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας, διαμορφώθηκαν στα 2,24 δισ. ευρώ. Όμως, όπως η διοίκηση, όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, αυξάνει τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στα 2,76 δισ. ευρώ καθώς το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον μπορεί να εντείνει τις πιέσεις που ήδη δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με τριμηνιαία κέρδη ρεκόρ έκλεισε η UniCredit, η οποία είναι δεύτερη ισχυρότερη στον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας. Κινήθηκαν στα 1,7 δισ. ευρώ με την τράπεζα να αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ετήσια καθαρή κερδοφορία της στα 4,8 δισ. ευρώ και πλέον. Τα κέρδη προ φόρων της Barclays διαμορφώθηκαν στα 1,97 δισ. στερλίνες το γ’ τρίμηνο.