THEPOWERGAME
Αντί να καθησυχάσει τους επενδυτές και τους πελάτες της Credit Suisse, η επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου Ulrich Koerner της περασμένης Παρασκευής ενέτεινε την ανασφάλεια για την οικονομική κατάσταση του ελβετικού τραπεζικού ομίλου, ο οποίος είναι ήδη επιβαρυμένος από την εμπλοκή του σε μια σειρά σκανδάλων όταν η γενικότερη συγκυρία είναι βαθύτατα δυσμενής. Η πρόκληση της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του έρχεται σε μια δύσκολη εποχή.
Οι χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη απώλειες για τρία διαδοχικά τρίμηνα, παραπέμποντας στις αρνητικές επιδόσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Λόγω της ενεργειακής κρίσης, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των πρόσθετων αυξήσεων στα επιτόκια που δρομολογούν οι κεντρικές τράπεζες, η νευρικότητα των επενδυτών είναι ήδη υψηλή. Ο κίνδυνος επιδείνωσης των προβλημάτων της Credit Suisse, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελβετία με μια 166ετή πορεία, ώθησε τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις.
Το επίμαχο memo του Koerner και ο πανικός των επενδυτών
Εν όψει της ανακοίνωσης των σχεδίων αναδιάρθρωσης της Credit Suisse που είναι δρομολογημένη για τις 27 Οκτωβρίου, ο Koerner έγραψε στο memo της περασμένης Παρασκευής πως η κεφαλαιακή βάση και η ρευστότητα είναι ισχυρές, προσθέτοντας όμως πως η τράπεζα βρίσκεται σε «κρίσιμη» φάση. Αυτό ήταν. Τη Δευτέρα, η τιμή της μετοχής της Credit Suisse υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 3,60 ελβετικών φράγκων, με ημερήσια πτώση της τάξεως του 10%. Μολονότι την Τρίτη κυμαίνονταν ενδοσυνεδριακά στα 4,11 ελβ. φρ., η μετοχή του ομίλου έχει απωλέσει άνω του 50% της αξίας της από τις αρχές του 2022 αντί αντίστοιχων απωλειών 18,5% του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600.
Ακόμη πιο δραματικές ήταν οι διακυμάνσεις στο κόστος ασφάλισης των επενδυτών από τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Credit Suisse, με την τιμή των πενταετών CDS να εκτοξεύονται τη Δευτέρα πάνω από 100 μονάδες βάσης, φθάνοντας έως και τις 350 μ.β. Αποτέλεσε ιστορικό υψηλό καθώς ξεπέρασε τα επίπεδα που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Οι προσπάθειες των στελεχών της Credit Suisse για να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από το memo του διευθύνοντος συμβούλου, τηλεφωνώντας σε πελάτες, αντισυμβαλλόμενους και επενδυτές, αποδείχθηκαν άκαρπες, αναφέρουν οι Financial Times. Εντούτοις, οι τιμές των ομολόγων ΑΤ1 που έχει εκδώσει η τράπεζα σε όρους δολαρίου ανέκαμψαν την Τρίτη.
Η ανάγκη αναδιάρθρωσης και κεφαλαίων
Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη πτώση της μετοχής της Credit Suisse μαζί με την άνοδο του κόστους ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας της καταδεικνύουν το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της. Στα σχέδια αυτά εκτιμάται πως περιλαμβάνονται μέτρα περικοπής κόστους της τάξεως των 1,5 δισ ελβετικών φράγκων και η μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Αν και η Credit Suisse παραμένει μια από τις ισχυρότερες τράπεζες της Ευρώπης, δεδομένου ότι ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών CET1 να κινείται στο 12,5%, οι επενδυτές αναμένουν από τον Koerner και τον πρόεδρο της, Axel Lehmann, μια ριζική αναδιάρθρωση του τομέα επενδυτικής τραπεζικής. Οπότε η διοίκηση θα πρέπει να πείσει το «κοινό» της για την αποτελεσματικότητα των σχεδίων της, τα οποία ενδεχομένως να δημιουργήσουν μια έλλειψη κεφαλαίων 4 με 6 δισ ελβετικών φράγκων, ανάλογα με την αναδίπλωση του τομέα επενδυτικής τραπεζικής και των εσόδων που θα εξασφαλίσει από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει το Reuters.
«Οι πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού θα βοηθήσουν αλλά περίπου 4 δισ ελβ. φράγκα θα πρέπει να αντληθούν από μια αύξηση κεφαλαίου με υψηλό dilution. Τα καλά νέα είναι πως ένα μέρος έχει ήδη αφομοιωθεί από την τιμή της μετοχής», ανέφεραν αναλυτές της Keefe, Bruyette & Woods. «Εάν είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης ένα ή δυο χρόνια πριν, τότε θα ήταν ευκολότερο να πουλήσουν στοιχεία του ενεργητικού τους διότι η ζήτηση ήταν υψηλότερη για πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις» σχολίασε ο Αντρέας Βεντίτι, αναλυτής της Vontodel, στο Bloomberg.
Υπενθυμίζουμε πως η κατάρρευση της Archegos Capital Management, η οποία δραστηριοποιούνταν στον τομέα των hedge funds, τον Μάρτιο του 2021 οδήγησε την Credit Suisse σε απώλειες άνω των 5 δισ δολαρίων. Σύμφωνα με τα πορίσματα της εσωτερικής έρευνας του ελβετικού ομίλου απεδείχθη πως η Credit Suisse δεν είχε υπολογίσει σωστά την έκθεση της σε τοποθετήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων της Archegos Capital Management, ζητώντας εγγυήσεις έως και 10% των κεφαλαίων.
Λίγο πριν είχε προηγηθεί το σκάνδαλο της αυστραλιανής Greensill Capital, που ήταν ο μεγαλύτερος όμιλος χρηματοδότησης εφοδιαστικών αλυσίδων που τελικά φάνηκε πως δεν είχε επάρκεια κεφαλαίων για να στηρίξει τις πιστώσεις του. Ένα ακόμη σκάνδαλο «εσωτερικής κατασκοπείας» ανάγκασε τον Tidjsane Thiam να παραιτηθεί το 2020 από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.