THEPOWERGAME
Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο, η Ινδία, είναι με διαφορά και μία από τις πιο ενεργοβόρες, στην 2η θέση παγκοσμίως πίσω μόνο από την Κίνα. Σήμερα, η Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια ενεργειακή κρίση. Γενικευμένα ή και τοπικά blackout στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε κάθε μικρή και μεσαία κοινότητα της τεράστιας χώρας πολλαπλασιάζονται από τον περασμένο Μάρτιο και δημιουργούν σημαντικά ερωτηματικά αλλά και προβλήματα.
Η βασική παραγωγική πηγή ενέργειας στην Ινδία δεν είναι άλλη από τον άνθρακα, ο οποίος δίνει περίπου το 80% της απαιτούμενης καθημερινής ζήτησης. Η κυβέρνηση της χώρας είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο πως θα περικόψει μέχρι το τέλος του 2022, 15% από τον άνθρακα που καταναλώνει για να παραχθεί κυρίως ρεύμα για τους πολίτες και σε βάθος 10ετίας ακόμη 10% από τον άνθρακα που απαιτείται για τη βιομηχανική ενέργεια. Με τις ανάγκες της χώρας να έχουν εκτοξευθεί, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αυτό το πλάνο για τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια παγώνει.
Τι είναι όμως, αυτό που έχει εκτοξεύσει τις ενεργειακές ανάγκες της Ινδίας;
Αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού σημειώνουν πως ο κορονοϊος, αλλά και τα μέτρα που έλαβε η χώρα με την υποχρεωτική τηλεργασία και τα μακρά lockdowns, έφεραν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού πληθυσμού στα σπίτια του να καταναλώνει ενέργεια που δεν είχε προβλεφθεί. Οι αρχές της Ινδίας εδώ και τέσσερις μήνες αναφέρουν πως η ενέργεια που καταναλώνεται σε σπίτια έχει αυξηθεί κατά 70% δημιουργώντας αντίστοιχη ανάγκη για παραγωγή. Οι πολύ υψηλές επίσης θερμοκρασίες του τελευταίου μήνα στην χώρα έρχονται να προσθέσουν ακόμη έναν «πονοκέφαλο» καθώς η χρήση κλιματιστικών δεν είναι απλά επιλογή αλλά ανάγκη. Το συγκεκριμένο μείγμα αναγκών και ζήτησης έφερε σε αδιέξοδο τις ινδικές αρχές.
Ήδη για να μην καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτροδότησης έχει δοθεί εντολή να αποδεσμευθούν όλοι οι πόροι ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, να σταματήσει η εξαγωγή ενέργειας σε τρίτες χώρες, ακόμη κι αν τεθούν υπό αμφισβήτηση τα συμβόλαια και κυρίως να υπάρξει μία συνετή χρήση από τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
Το «στοίχημα» δεν είναι σήμερα στην Ινδία να καλυφθούν μόνο οι τρέχουσες ενεργειακές ανάγκες του πληθυσμού αλλά κυρίως η χώρα να καταφέρει ενεργειακά να θωρακιστεί επαρκώς πριν από την έναρξη της εποχής των Μουσώνων (Ιούνιος – Σεπτέμβριος) μία περίοδος που παραδοσιακά οι καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις υποδομές της χώρας προξενούν τεράστια προβλήματα.