THEPOWERGAME
Οι αρμόδιες αρχές της Τουρκίας εντείνουν τις πιέσεις στις τράπεζες, ώστε να περιορίσουν τις αγορές συναλλάγματος για εταιρικούς πελάτες σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την εκ νέου διολίσθηση της λίρας. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι τραπεζίτες στην Κωνσταντινούπολη μιλούν για μια αυξανόμενη ανάμειξη της κεντρικής τράπεζας. Αξιωματούχοι ελέγχουν εταιρικές συναλλαγές σε συνάλλαγμα που μπορεί να είναι τόσο χαμηλές όσο και ένα εκατομμύριο δολάρια. «Ακόμη και όταν πρόκειται για ποσά της τάξεως του ενός ή δυο εκατ. δολαρίων, καλούν για να ρωτήσουν ποιος είναι ο αγοραστής», δηλώνει ένα τραπεζίτης στη βρετανική εφημερίδα. «Είναι πραγματικά ανήσυχοι για τις εταιρικές ροές σε ξένο νόμισμα».
Με τον πληθωρισμό να έχει φθάσει σχεδόν στο 70% και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αντιστέκεται σε μια αύξηση των επιτοκίων, η οποία είναι απαραίτητη αλλά θα αύξανε τις δανειακές υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το νόμισμα της χώρας έχει χάσει πάνω από το 45% της αξίας του έναντι του δολαρίου εδώ και ένα 12μήνο. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος δέχεται μεγάλες πολιτικές πιέσεις από τον Ερντογάν και έτσι οι τραπεζίτες υποχρεούνται να ζητήσουν την έγκριση της κεντρικής τράπεζας για αγορές συναλλάγματος εκ μέρους εταιρικών πελατών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τονίζει η εφημερίδα, δίνεται εντολή στις εμπορικές τράπεζες να αρνηθούν τη διευκόλυνση αγορών συναλλάγματος, ιδιαίτερα όταν υπερβαίνουν τα πέντε εκατ. δολάρια.
Αν και η τουρκική λίρα είχε σταθεροποιηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, επανήλθε σε πτωτική πορεία από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και έχασε έως και 4% έναντι του δολαρίου. Μολονότι ο τραπεζικός κλάδος συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της κεντρικής τράπεζας, παράγοντες τονίζουν πως αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι μόνιμη. Εντούτοις, ο Ερντογάν, ο οποίος έχει αντικαταστήσει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες με προεδρικά διατάγματα την τελευταία τριετία, δεν επιθυμεί μια αύξηση του κόστους δανεισμού στην οικονομία εν όψει των προεδρικών και των κοινοβουλευτικών εκλογών εντός 13μήνου. Αλλά με το βασικό επιτόκιο στο 14%, τα πραγματικά επιτόκια κινούνται στο -56% -εάν αφαιρεθεί η επίδραση του πληθωρισμού- και αυτό αποθαρρύνει τη διατήρηση περιουσιακών στοιχείων σε τουρκική λίρα.