THEPOWERGAME
Ο εφησυχασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχει ανακινήσει μια συζήτηση στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους της Γηραιάς Ηπείρου. Λίγο μετά την πρόσφατη απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι σε ρούβλια το φυσικό αέριο από τον Απρίλιο και τις βαρβαρότητες που αποκαλύφθηκαν στα περίχωρα του Κιέβου μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, εντείνονται οι πιέσεις για την ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, η εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, υπογραμμίζει την ανάγκη τόνωσης της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας καθώς η αυτονομία της οικονομίας γίνεται όλο και πιο απαραίτητη.
Στον απόηχο της απόφασης των Βαλτικών χωρών να μην εισάγουν πια φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ο επικεφαλής της ιταλικής Enel, Φρανσέσκο Σταράσε, παρότρυνε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε να στραφούν όσο το δυνατόν ταχύτερα σε άλλες πηγές ενέργειας προκειμένου να διακοπεί κάθε εξάρτηση από το Κρεμλίνο. Ο 67χρόνος διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στον κόσμο, εξήγησε πως η Ε.Ε έπρεπε προ πολλού να είχε διευθετήσει αποφασιστικά την εξάρτησή της από τρίτες χώρες. «Σήμερα είναι η σειρά της Ρωσίας αλλά να μην ξεχνάμε τι συνέβη στη Λιβύη προ δεκαετίας».
Σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times, o Σταράσε παρότρυνε τους κυβερνώντες στην Ε.Ε να αποδεσμευτούν από τους «φυσικούς δεσμούς» με άλλες χώρες, χτίζοντας εργοστάσια επαναεριοποίησης και μισθώνοντας πλωτούς σταθμούς για την επεξεργασία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Έτσι, τόνισε ο ίδιος, η Ευρώπη θα καταφέρει να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της και να περιορίσει τις ροές από τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «είναι ανόητη η κατανάλωση φυσικού αερίου για την κάλυψη αναγκών ηλεκτροδότησης από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη. Θα πρέπει να επιταχυνθεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διότι το φυσικό αέριο είναι «πολύτιμο» και θα πρέπει να χρησιμοποιείται εκεί που είναι «αναντικατάστατο».
Στέφι Λέμκε: Εξωπραγματικό το σενάριο επάρκειας στις πρώτες ύλες για την ενεργειακή μετάβαση
Ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν ακόμη και την εξόρυξη πρώτων υλών εντός των συνόρων τους. Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε που λαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά η Γερμανία διαφωνεί παρά τη μεγάλη εξάρτηση της στο ρωσικό φυσικό αέριο και τις πιέσεις για την ταχύτερη μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας.
Σε συνέντευξη που έδωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, η Στέφιο Λέμκε, η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας και μέλος του κόμματος Συμμαχία ‘90/Οι Πράσινοι, αν και αναγνώρισε πως «η υφιστάμενη κρίση έδειξε πως δεν έχει νόημα να αντικαθιστάς τη μια εξάρτηση μετά την άλλη» τόνισε πως « η πλήρης επάρκεια δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο για τη Γερμανία». Από την άλλη πλευρά, η Μπάρμπαρα Πομπίλι, η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας, είχε δηλώσει πως «οτιδήποτε μπορεί να βρεθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος θα πρέπει να αξιοποιηθεί», υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για την επιτάχυνση του ενεργειακού μετασχηματισμού.
Κάθριν Τάι: Είμαστε σε εγρήγορση για τις εφοδιαστικές αλυσίδες
Ναι μεν οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εδώ και ένα μήνα εμπάργκο στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα από τη Ρωσία, πλην όμως οι εισαγωγές τους από εκεί ήταν αμυδρές. Εντούτοις, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία έχουν θέσει σε εγρήγορση τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του ανεπτυγμένο κόσμου σ΄ότι αφορά την αυτονομία τους. Ήδη οι πιέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στις εφοδιαστικές αλυσίδες είχαν ενταθεί από την αρχή της πανδημίας της νόσου Covid-19, ενώ τάσεις εσωστρέφειας των ΗΠΑ είχαν γίνει νωρίτερα αντιληπτές από τον εμπορικό πόλεμο που είχε κηρύξει κατά της Κίνας ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Υπό αυτό το πρίσμα, η εκπρόσωπος Εμπορίου της νυν κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν εστίασε στην ανάγκη να τονωθεί ο εγχώριος κλάδος της μεταποίησης. «Το πρόβλημα που τίθεται σήμερα – μια διετία μετά την πανδημία και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας- είναι πως αυτή η εκδοχή της παγκοσμιοποίησης που βιώνουμε σήμερα δεν μας κάνει να νιώθουμε πιο ασφαλείς», δήλωσε η Κάθριν Τάι ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου. «Είμαστε σε εγρήγορση για τις εφοδιαστικές αλυσίδες και για εμπορικούς εταίρους που δεν μας καθησυχάζουν απαραιτήτως». Συμπλήρωσε πως τα παραδοσιακά εργαλεία στο παγκόσμιο εμπόριο, όπως είναι οι δασμοί, δεν επαρκούν σ΄ότι αφορά τις πρακτικές της Κίνας. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την Κίνα πως θα αλλάξει», είπε η Αμερικανίδα αξιωματούχος. «Πρέπει να αναλάβουμε δράση από εδώ, με την επανεγκατάσταση και την ανοικοδόμηση της μεταποιητικής μας βάσης».