THEPOWERGAME
Η αιφνίδια δέσμευση του Λιου Χε, του στενότερου οικονομικού συμβούλου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, πως το Πεκίνο θα στηρίξει την οικονομία και τις αγορές αποτέλεσε μεγάλη ανακούφιση για τους επενδυτές της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου. Εκτός της οφθαλμοφανούς οικονομικής στήριξης που δίνεται έναντι ενός νέου κύματος κρουσμάτων του ιού SARS-CoV-2, το Πεκίνο φαίνεται να αποδέχεται πως η οικονομική ευημερία της Κίνας είναι συνδεδεμένη με τη Δύση και τις αγορές παρά τα σκαμπανεβάσματα που μπορεί να συνεπάγεται αυτή η σχέση αλληλεξάρτησης.
Η παρέμβαση του Λιου, αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης, την περασμένη Τετάρτη ερμηνεύτηκε ως μια επαναπροσέγγιση της Κίνας στις διεθνείς αγορές ύστερα από την βαθιά αποξένωση που είχε καλλιεργηθεί εν μέσω της πανδημίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης (FSDC) μίλησε «για τη στήριξη της οικονομίας το α’ τρίμηνο» και την υιοθέτηση «πολιτικών που ευνοούν τις αγορές», αν και δεν διευκρινίστηκαν τα μέτρα που θα παρθούν. Ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί η Κίνα στον ιστό των δυτικών κυρώσεων που στοχεύουν τη ρωσική οικονομία -λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία- ήταν ένας από τους παράγοντες που πυροδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις από τις κινεζικές εταιρείες τις προηγούμενες ημέρες.
Μέσα σε μια συνεδρίαση, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε κέρδη 9,1% και ο κινεζικός CSI 300 αναρριχήθηκε 4,3%, με τον τεχνολογικό κλάδο να επανέρχεται στο προσκήνιο αφού είχε περιθωριοποιηθεί από το Πεκίνο με την υιοθέτηση μιας σειράς αυστηρών μέτρων για την δραματική ανάσχεση της επιρροής του. Η Κίνα είναι επίσης έτοιμη να κάνει κάποιους συμβιβασμούς για τις εγχώριες εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Wall Street, αποκλιμακώνοντας πιέσεις σε μετοχές άνω των 2 τρισ. δολαρίων που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ.
Συζητήσεις για μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας των κινεζικών εταιρειών της Wall Street
Πηγές των Financial Times αποκάλυψαν, ειδικότερα, πως ορισμένες κινεζικές εταιρείες ενδεχομένως να μπορούν να υποβάλουν στοιχεία που απαιτούνται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) αλλά δεν ήθελαν μέχρι πρότινος οι αρχές της Κίνας να δίνονται εκτός συνόρων καθώς μπορεί να είναι ευαίσθητα για την ασφάλεια της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που ζητήθηκε πέρσι το φθινόπωρο από την Didi Global, την πλατφόρμα ιδιωτικών μεταφορών, να αποσυρθεί από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λίγο μετά τη δημόσια εγγραφή της.
Η SEC διεμήνυσε πρόσφατα σε πέντε κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Wall Street πως εάν δεν συμμορφωθούν με τα λογιστικά πρότυπα των ΗΠΑ τότε θα πρέπει να αποχωρήσουν. Εάν, όμως, τελικά το Πεκίνο δώσει το πράσινο φως στην υποβολή μια πληρέστερης λογιστικής εικόνας των εγχώριων εταιρειών της στο εξωτερικό τότε αυτό θα είναι προς το όφελος τόσο των Κινέζων, όσο και των ξένων επενδυτών.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας στο φόντο της κινεζικής οικονομίας
Αν και ο Σι Τζινπίνγκ, δεν έχει καταδικάσει την σφοδρή επιθετικότητα του Κρεμλίνου στα εδάφη της Ουκρανίας και δεν συντάσσεται με τις κυρώσεις της Δύσης, ο πόλεμος αυτός μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αλυσιδωτές αντιδράσεις. Όπως δήλωσε πρόσφατα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, «οι G7 αντιπροσωπεύουν το 50% της παγκόσμιας οικονομίας και η Κίνα το 15% -20%», χωρίς να διευκρινίζει τι εργαλεία θα χρησιμοποιούνταν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε μια οικονομική ή και στρατιωτική συμπαράσταση του Πεκίνου στη Μόσχα. Όπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές, ο πρόεδρος Σι θέλει μια ομαλή μετάβαση στην 3η θητεία του σε ένα περιβάλλον σταθερότητας. Βέβαια απομένει να αποσαφηνιστεί την πράξη έως ποιο βαθμό η Κίνα θα ανταποκριθεί στις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομική και γεωπολιτική κατεύθυνση της χώρας.