THEPOWERGAME
Όταν η Η&Μ μαζί με άλλες εταιρείες ρούχων της Δύσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αναφορές καταναγκαστικής εργασίας στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου συντελείται η μεγαλύτερη παραγωγή βαμβακιού της χώρας, η αντίδραση της κοινής γνώμης στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου ήταν άμεση και κοφτερή. Ήταν ακριβώς έναν χρόνο πριν όταν πολίτες της Κίνας τάχθηκαν υπέρ ενός μποϊκοτάζ για τις ξένες εταιρείες που, όπως πολλοί τόνισαν, επωφελούνται από τη χώρα τους αλλά ασκούν κριτική εις βάρος της.
Σήμερα η Κίνα, αν και επιδιώκει να τηρήσει μια ουδέτερη στάση στον πόλεμο που κήρυξε η Μόσχα στην Ουκρανία, έχει προσελκύσει την προσοχή όχι μόνον των κυβερνήσεων αλλά και των επιχειρήσεων της Δύσης. Το Πεκίνο έχει αποφύγει να αναφερθεί ευθέως στις σφοδρές στρατιωτικές επιθέσεις της Μόσχας στην Ουκρανία, καλώντας τις δυο πλευρές να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό. Αλλά η συντονισμένη και άμεση αντίδραση της Δύσης στην επιθετικότητα της Ρωσίας, με την επιβολή οικονομικών και χρηματοοικονομικών κυρώσεων, καταδεικνύουν τη διαφορετικότητα της στάσης του Πεκίνου.
Οι Financial Times αποκαλύπτουν πως έγινε αντιληπτή η ακύρωση παραγγελιών στην ανατολική Κίνα από κάποιες εταιρείες της Γερμανίας και της Πολωνίας σε μια περίοδο που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να κινηθεί με τους χαμηλότερους ρυθμούς από το 1991. Πελάτης κινεζικής εταιρείας από το Μόναχο δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα πως του «φαίνεται εξαιρετικά λάθος να στέλνει χρήματα σε μια χώρα που ανέχεται τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Καθώς ισχυροί όμιλοι της Δύσης αποχωρούν από την Ρωσία, εξωθώντας ακόμη πιο πολύ την οικονομία της χώρας στο περιθώριο, το Πεκίνο τίθεται στο μικροσκόπιο για τους στενούς δεσμούς του με το Κρεμλίνο. Ναι μεν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ είχε πει πρόσφατα πως οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας είναι «ισχυρότερες από μια συμμαχία», πλην όμως η οικονομική σταθερότητα είναι προτεραιότητα του Πεκίνου. Ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσε πως ο στόχος για τη φετινή ανάπτυξη κινείται στο μετριοπαθές 5,5%. Παράλληλα εφαρμόζεται στη χώρα μια επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.
Το ράλι στα εμπορεύματα προβληματίζουν το Πεκίνο
Πέραν τούτου, όμως, καθώς παρατείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, διαψεύδοντας τις προσδοκίες του Κρεμλίνου για μια ταχεία στρατιωτική επέμβαση, το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων συνεχίζεται σε ένα γενικότερο περιβάλλον αβεβαιότητας και υψηλών διακυμάνσεων. Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι μια σημαντική παράμετρος σε μια οικονομία που εξαρτάται από τις εισαγωγές ορυκτού πλούτου. Η Κίνα εισάγει το 70% του πετρελαίου και το 40% του φυσικού αερίου, με τις συνολικές εισαγωγές να φθάνουν τα 316 δισ. δολάρια. Παράλληλα, η ιστορική άνοδος των τιμών στο σιτάρι και το καλαμπόκι είναι ανησυχητική για όλον τον κόσμο. Πόσο μάλλον για την Κίνα που έχει έναν πληθυσμό 1,4 δισ. ατόμων. Σύμφωνα με τους Financial Times, η φετινή σοδειά σιταριού είναι η χειρότερη στην ιστορία της, με τον πρόεδρο της Κίνας να τονίζει την ανάγκη αυτονομίας της χώρας στην επισιτιστική ασφάλεια.
Τις ανησυχίες του εξέφρασε ο πρόεδρος της Κίνας σε διάσκεψη μέσω βίντεο που είχε με τον Γάλλο ομόλογο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο ΟλαφΣολτς. «Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο, την ενέργεια, τις μεταφορές, τη σταθερότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων και την παγκόσμια οικονομία που ακόμη δεν έχει απαλλαχθεί από την πανδημία», είπε ο πρόεδρος της Κίνας.
Σε έναν κόσμο, όμως, όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις εξακολουθούν να υπερκαλύπτουν τον οικονομικό ορθολογισμό, η Κίνα δύσκολα θα καταφέρει να τηρήσει την ουδέτερη στάση, ενώ ο κόσμος παρακολουθεί την μάχη που δίνουν οι Ουκρανοί για την ανεξαρτησία τους. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική ευημερία της Κίνας είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τη Δύση παρά με τη Ρωσία. Πέρσι, το εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία διαμορφώθηκε στα 147 δισ. δολάρια ενώ με την ΕΕ και τις ΗΠΑ στα 828 δισ. και 756 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.