THEPOWERGAME
Η μεγάλη άνοδος των μετοχών του αμυντικού κλάδου στη Γερμανία τη Δευτέρα, αποτυπώνει μια ιστορική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε ανακοινώσει πως το Βερολίνο θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών υποδομών της χώρας και θα προμηθεύσει με οπλικό εξοπλισμό το Κίεβο. Είναι μια απόφαση που στηρίζεται από όλα τα μεγάλα κόμματα στη Γερμανία και διαδέχτηκε την ανάκληση της πιστοποίησης του νέου αγωγού Nord Stream 2 μια εβδομάδα πριν, όταν η ρωσική επιθετικότητα έγινε αντιληπτή ακόμη και στους πιο ανυποψίαστους. Ο τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας εγκατέλειψε επίσης κάθε αναστολή στο πάγωμα της πρόσβασης κάποιων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα συναλλαγών SWIFT και στην επιβολή κυρώσεων στην ρωσική κεντρική τράπεζα.
Αν και η ΕΕ εξακολουθεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η στάση της Γερμανίας επιβεβαιώνει πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης αναλαμβάνει έναν πολιτικό ρόλο που είναι κρίσιμος στο κοινό μέτωπο της Ευρώπης με τις ΗΠΑ απέναντι στη επιθετικότητα της Μόσχας. Είναι σαφές πια πως η οικονομία και οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν ανεξάρτητα από την πολιτική όταν υπάρχουν αυταρχικά κράτη με στρατιωτικές βλέψεις πέραν των συνόρων τους και τα οποία δεν συμμερίζονται τη δυτική αντίληψη για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Κάτω από αυτήν τη συγκυρία, οι μετοχές των γερμανικών Rheinmetall και Hensoldt έχουν καταγράψει άνοδο άνω του 44% και του 73%, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, παρουσιάζοντας τα μεγαλύτερα κέρδη στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Παρομοίως, η μετοχή της BAE Systems, η οποία έχει συνάψει κοινοπραξία με την Rheinmetall, έχει αναρριχηθεί 21% από την περασμένη εβδομάδα. Στις ΗΠΑ, η μετοχή της Raytheon Technologies έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 9,7% από την περασμένη Τρίτη καθώς κατασκευάζει τα βλήματα εδάφους-αέρος Stinger που υποσχέθηκε η Γερμανία στην Ουκρανία, επισημαίνει η Guardian. Άνοδο 11% έχει σημειώσει, παράλληλα, η μετοχή της Lockheed Martin εδώ και μια εβδομάδα, με κέρδη άνω του 5,4% τη Δευτέρα. Με την Raytheon κατασκευάζουν το πυραυλικό αμυντικό σύστημα Patriot που θα συμπεριληφθεί στον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία.
Αναλυτικότερα, αφού ο Σολτς έδωσε τελικά το πράσινο φως σε άλλες χώρες να εφοδιάσουν την Ουκρανία με οπλικά συστήματα κατασκευασμένα στη Γερμανία, ανακοίνωσε πως και το Βερολίνο θα στείλει πυραύλους, τεθωρακισμένα οχήματα και καύσιμα σε αυτήν. Δρομολόγησε, επίσης, πακέτο 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων της Γερμανίας και δεσμεύτηκε με την αύξηση των αμυντικών δαπανών από το 1,5% στο 2% που είναι ο στόχος του ΝΑΤΟ. Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε επίσης πως θα επιταχυνθούν οι προσπάθειες για να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας του στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Γεγονός είναι πως γίνονται πια απαραίτητες οι επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως είναι οι ΑΠΕ, το υδρογόνο για την αποθήκευση ενέργειας ή ακόμη και στην πυρηνική ενέργεια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Ευρώπης για τις μετακινήσεις, την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση.