THEPOWERGAME
Το πετρέλαιο επανέρχεται δυναμικά στις διεθνείς αγορές, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα έχουν περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας, επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον για να γενικευμένη εισβολή από την Μόσχα και όχι μόνον από τα ανατολικά της χώρας. Σε αυτήν τη δραματική αλλαγή του γεωπολιτικού σκηνικού στην ανατολική Ευρώπη καταρρίπτονται ολοσχερώς εκτιμήσεις που ήθελαν να συρρικνώνεται ο ρόλος του πετρελαίου στον παγκόσμιο χάρτη της ενέργειας. Το Reuters υπενθυμίζει πως τον Ιούλιο του 2020, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν, είχε δηλώσει πως η ζήτηση πετρελαίου «θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ανακάμψει εάν ανακάμψει ποτέ».
Προ σχεδόν μιας διετίας, οι τιμές του μαύρου χρυσού είχαν καταγράψει ιστορική πτώση με το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ να περνά σε αρνητικό έδαφος λόγω της πλήρους οικονομικής αδράνειας που προκλήθηκε από την πανδημία της νόσου Covid-19. Οι τιμές παρέμειναν χαμηλές στα πρώτα κύματα της πανδημίας παρά την ανεπανάληπτη μείωση της ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, με πρωταγωνιστές της Σαουδική Αραβία και την Ρωσία, κατά δέκα εκατομμύρια βαρέλια. Παράλληλα, η μεγάλη στροφή των κυβερνήσεων της Δύσης σε μια πράσινη ατζέντα αποθάρρυνε νέες επενδύσεις για την τόνωση της παραγωγής πετρελαίου.
Σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά, με τον μαύρο χρυσό να ανακάμπτει στο πλαίσιο ενός ανεπανάληπτου ράλι στην ενέργεια που ξεκίνησε από το φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου έχουν πολλαπλασιαστεί από το περσινό καλοκαίρι. Την Πέμπτη, το πετρέλαιο Μπρεντ ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας μέχρι τα 105,79 δολάρια το βαρέλι με άνοδο πάνω από 8%. Την ίδια ώρα το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ο χρυσός έφθασε το υψηλό 17μήνου, ο ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Euro Stoxx 50 έχανε από 5%, το ευρώ να αποδυναμώθηκε στα 1,11 δολάρια και η τιμή του φυσικού αερίου αναρριχήθηκε 40% στα 117 ευρώ την μεγαβατώρα. Αναλυτές πια διαβλέπουν μια άνοδο ακόμη και στα 125 δολάρια το βαρέλι.
Για πρώτη φορά από το 2014, το πετρέλαιο επιστρέφει δυναμικά στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναστάτωσης των αγορών εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Καθώς η Δύση μελετά ένα δεύτερο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας -η οποία αντιπροσωπεύει το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σχεδόν το ένα τρίτο του αργού πετρελαίου- ο ΟΠΕΚ+ εμμένει σε μια βαθμιαία αύξηση της ημερήσιας παραγωγής των κρατών-μελών.
Οπότε η ανάγκη για πετρέλαιο θα συνεχίσει να υπερβαίνει τις ποσότητες που διατίθενται στις αγορές, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε ανισορροπία. Πέρσι, η παγκόσμια κατανάλωση ξεπερνούσε την προσφορά περίπου κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου εξάντλησαν τα αποθέματά τους για να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση καθώς οι οικονομίες της Δύσης επανέρχονταν δυναμικά σε τροχιά ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο που στη σημερινή γεωπολιτική αναταραχή, η μετοχή του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, εκτοξεύθηκε στο ρεκόρ των 11,26 δολαρίων ή 42,25 ριάλ.
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει θέσει ως στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να προστατεύσει τους καταναλωτές από την άνοδο των τιμών ενέργειας και καλεί τον ΟΠΕΚ+ σε μια αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του. Αλλά, όπως δήλωσε και ο Σκοτ Σέφιλιντ της αμερικανικής Pioneer Natural Resources, ο ΟΠΕΚ+, δεν είναι αρκετή πλεονάζουσα παραγωγή για να ανταπεξέλθει στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης. Ανάλογη εκτίμηση διατυπώνει ο Μάικ Τραν της εταιρείας αναλύσεων RBC Capital. Απευθυνόμενος στο πρακτορείο Reuters, τονίζει πως οι υψηλές τιμές και όχι η αύξηση της προσφοράς, θα εξισορροπήσουν την αγορά. Άλλοι αναλυτές θεωρούν πως αυτή η άνοδος των τιμών απλά δεν είναι βιώσιμη, με την προσφορά να αυξάνεται αργά ή γρήγορα.