THEPOWERGAME
Με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης εδώ και δεκαετίες είναι αντιμέτωπα τα νοικοκυριά λόγω πληθωρισμού στη Βρετανία, της υποχώρησης των πραγματικών μισθών και της ενεργειακής κρίσης που έχει κατακλίσει όλη την Ευρώπη. Αφενός το φαινόμενο αυτό δεν είναι μεμονωμένο στη Βρετανία αλλά είναι αντανάκλαση των γενικότερων πιέσεων που ασκούνται από τον πληθωρισμό και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.
Αφετέρου, η βρετανική οικονομία έχει επωμισθεί το πρόσθετο κόστος του Brexit, με την αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου (PAC) να τονίζει πως πια είναι ξεκάθαρο πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχει οδηγήσει σε «αυξημένες δαπάνες, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στη διασυνοριακή διακίνηση των εμπορευμάτων». Καθώς ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έχει επηρεαστεί από το Brexit, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να διακρίνουν οφέλη από το Brexit σε μια εποχή ακρίβειας.
Με τη δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού και ένθερμου υποστηρικτή του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, να είναι χειρότερη από αυτήν της προκατόχου του, Τερέζα Μέι, η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται πιέσεις πανταχόθεν. Μολονότι τα πάρτι αξιωματούχων εν μέσω των lockdown καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, το υψηλό κόστος διαβίωσης ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην κυβέρνηση.
Πάνω από τα δυο τρίτα των ενηλίκων δήλωσαν πως οι καθημερινές δαπάνες τους έχουν αυξηθεί από τον Νοέμβριο, τονίζοντας πως η μεγαλύτερη άνοδος είναι αισθητή στο κόστος των τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας σε 3.500 πολίτες.
«Μέσα σε ένα 12μήνο, η άνοδος των τιμών μπορεί να επιβαρύνει κατά μέσον όρο με 180 στερλίνες επιπλέον τις ετήσιες δαπάνες παντοπωλείου» σχολίασε ο Φρέιζερ ΜακΚέβιτ, επικεφαλής στον τομέα λιανικού εμπορίου της συμβουλευτικής εταιρείας Kantar, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC. Στο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων που έληξε 23 Ιανουαρίου, η Kantar κατέγραψε αύξηση 3,8% στις τιμές παντοπωλείου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Αν και τα επιδόματα του κράτους και οι συντάξεις πρόκειται να αυξηθούν κατά 3,1% τον Απρίλιο σε συνάρτηση με την άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο του 2021, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι μεγαλύτερες και αναμένεται να ενταθούν περαιτέρω μέσα στο 2022. Αλλά ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε ήδη από τον περσινό Δεκέμβριο στο 5,4%, δηλαδή στο υψηλότερο από τον Μάρτιο του 1992. Από τον Απρίλιο, παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί αυξήσεις στη φορολογία κατά 1,25% για τη χρηματοδότηση του τομέα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως τα πραγματικά εισοδήματα, μη συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, υποχώρησαν 1% τον Νοέμβριο του 2021 κατά μέσον όρο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αντανακλώντας την πρώτη μισθολογική πτώση από την κορύφωση της πανδημικής κρίσης της νόσου Covid-19.
Αυτός είναι ο λόγος που αντέδρασε η κοινή γνώμη όταν ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, παρότρυνε τους πολίτες να μην ζητήσουν αυξήσεις στους μισθούς για να μην εκτροχιαστεί ο πληθωρισμός. Αλλά κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο καθώς μόνον η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας σκοπεύει να αυξήσει το πλαφόν στις τιμές ενέργειας κατά 54% από τον Απρίλιο. Με τον πληθωρισμό ήδη στο υψηλό 30ετίας, ο πρόεδρος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tesco, Τζον Άλαν, δήλωσε στο BBC πως «τα χειρότερα έπονται» σ’ ότι αφορά τις τιμές των τροφίμων.