THEPOWERGAME
Aν και η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότητα και οι επενδύσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο θα έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα μέσα στο 2023, τα αδύναμα κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου θα αργήσουν να συνέλθουν λόγω της χαμηλής ανοσίας των πληθυσμών τους κατά της νόσου Covid-19 αλλά και τα στενά περιθώρια στην άσκηση δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου μπορεί να πάσχουν από την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης λόγω της παραλλαγής Όμικρον, των καθυστερήσεων στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, τη χαμηλή συμμετοχή στην αγορά εργασίας ή το αυξημένο κόστος ενέργειας σε μια περίοδο που αποσύρονται τα μέτρα στήριξης.
Όμως ο φτωχός κόσμος καλείται για υπερβεί μεγαλύτερα εμπόδια λόγω της κακής οικονομικής κατάστασής τους, απογοητευτικής εξέλιξης των εμβολιασμών και του χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Πολλά από αυτά τα κράτη δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό κάποιο έλεγχο την πανδημία και σύντομα θα έρθουν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με την Unicef, οι φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν χρησιμοποίησαν πάνω από 100 εκατ. δόσεις εμβολίων που κατανεμήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Covax, κυρίως επειδή έληγαν σύντομα και δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές για να τα συντηρήσουν. Τον περασμένο μήνα δε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγιζε πως μόνο πέντε από τις 54 χώρες της Αφρικής θα είχαν εμβολιάσει πλήρως το 40% του πληθυσμού τους έως τα τέλη του 2021.
Χαμηλοί εμβολιασμοί μαζί με υψηλά χρέη
Την ίδια ώρα, 74 χώρες χαμηλού εισοδήματος θα πρέπει να καλύψουν υποχρεώσεις 35 δισ δολαρίων από διακρατικά δάνεια και πιστώσεις που δόθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 45% από το 2020.
Στην τελευταία έκθεση του διεθνούς οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα αναφέρεται πως το 60% όλων των χωρών χαμηλού εισοδήματος θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους, με ισχυρό τον κίνδυνο να ξεσπάσουν κρίσεις δημοσίου χρέους.
Μια από τις πιο ευάλωτες χώρες, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, είναι η Σρι Λάνκα. Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global προειδοποίησε πως η νησιώτικη χώρα στα νοτιοανατολικά της Ινδίας διατρέχει κίνδυνο χρεοκοπίας. Σε ανάλογη μοίρα βρίσκεται η Γκάνα και η Τυνησία, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.
Στην ευρύτερη Αφρική, ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζουν κάτω από συνθήκες φτώχειας αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο 2023, όπως έδειξε η έκθεση του ΟΗΕ για τις οικονομικές προοπτικές του κόσμου μέσα στην επόμενη διετία. Τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψαν πως θα υπάρξει επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών το 2022 και 2023 σε σχέση με το 2021.
Παράλληλα, όμως, η ανισότητα ανάμεσα στον πλούσιο και τον φτωχό κόσμο εκτιμάται πως θα διευρυνθεί στο εγγύς μέλλον. Ίσως μια από τις ανησυχητικές προβλέψεις είναι αυτή του ΟΗΕ που διαβλέπει βραδεία αποκατάσταση των θέσεων εργασίας στην Αφρική, την Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και τη δυτική Ασία.