THEPOWERGAME
Η μεγάλη ανάγκη της οικονομίας της Κίνας, της δεύτερης ισχυρότερης του κόσμου, για φυσικό αέριο, έχει ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς της με τις ΗΠΑ σε μια περίοδο που οι σχέσεις των κυβερνήσεων τους είναι ιδιαίτερα τεταμένες.
Από τη μια πλευρά, ο Λευκός Οίκος διεύρυνε τη «μαύρη λίστα» με κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, επέβαλε κυρώσεις εις βάρος του Πεκίνου ύστερα από καταγγελίες για καταναγκαστική εργασία στην επαρχία της Σιντζιάνγκ και ασκεί κριτική για τη στάση του απέναντι στην Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ έγιναν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Κίνας μετά την Αυστραλία μέσα στο 2021, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών των ΗΠΑ (CSIS).
Τα μεγάλα συμβόλαια ΗΠΑ – Κίνας
Η κρατική China National Offshore Oil Corporation (Cnooc), που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κίνα, υπέγραψε δυο συμβόλαια με την αμερικανική Venture Global LNG για την προμήθεια 3,5 εκατ. τόνων, ετησίως. Το ένα συμβόλαιο από τα δυο αφορά την προμήθεια 2 εκατ. τόνων LNG και έχει 20ετή διάρκεια. Αρχές Νοεμβρίου, η Sinopec επίσης δεσμεύτηκε με ετήσιες αγορές LNG της τάξεως των 4 εκατ. τόνων για μια 20ετία από την Venture Global LNG.
Ο συνολικός αριθμός των μεγάλων συμβολαίων που έχουν υπογραφεί ανάμεσα σε αμερικανικές εξαγωγικές εταιρείες LNG και Κινέζους πελάτες ανέρχονται σε επτά, σύμφωνα με τους Financial Times. Είναι πια πολύ πιθανό η Κίνα να ξεπεράσει την Ιαπωνία ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG εντός του 2022. Εκτός των άλλων, «η Κίνα παίζει κρίσιμο ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες για την κλιματική αλλαγή και το LNG της Venture Capital θα συμβάλει στον ενεργειακό μείγμα της χώρας με χαμηλές εκπομπές ρύπων μέσα στις επόμενες δεκαετίες» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Venture Capital στο Reuters.
ΗΠΑ: Μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο το 2022
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εκτιμάται πως θα κατακτήσει το 2022 την κορυφαία θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG του κόσμου, ξεπερνώντας την Αυστραλία και το Κατάρ, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ενέργειας. Στοιχεία της ιστοσελίδας Statista δείχνουν πως επί του παρόντος η Αυστραλία βρίσκεται στην κορυφή, με περσινές εξαγωγές LNG στα 106,2 δισ. κυβικά μέτρα. Ακολουθούσε το Κατάρ, του οποίου οι εξαγωγές LNG διαμορφώθηκαν στα 106,1 δισ. κυβικά μέτρα και οι ΗΠΑ με 61,4 δισ. κυβικά.
Η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας υπολογίζει πως το 2022, οι εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ θα διαμορφωθούν στα 11,5 δισ. κυβικά μέτρα την ημέρα. Εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις τότε οι ΗΠΑ θα μπορούν να καλύπτουν περίπου το 22% της ζήτησης για LNG για το 2022 που προβλέπεται που φθάσει τα 53,3 δισ. κυβικά μέτρα την ημέρα.
Παρά την αντίξοη συγκυρία στις σχέσεις μεταξύ της αμερικανικής και της κινεζικής κυβέρνησης, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως το εμπορικό ενδιαφέρον για το LNG πάντα ξεπερνούσε τα πολιτικά εμπόδια. Ωστόσο, ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κίνας πάγωσε τις αγοραπωλησίες LNG μεταξύ των δυο δυνάμεων. Αποφασιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση των συναλλαγών διαδραμάτισε, ωστόσο, η απόφαση του Πεκίνου τον Φεβρουάριο του 2020 να εξαιρέσει προσωρινά από δασμούς ορισμένα αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του πολύτιμου για την κινεζική οικονομία LNG.