THEPOWERGAME
Οι οργανισμοί που κατευθύνουν τις ροές των κεφαλαίων και της πίστωσης μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οπότε το βάρος αυτής της ευθύνης πέφτει πια στις κεντρικές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Μια από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση είναι του Μάρκ Κάρνεϊ, ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το Κλίμα και πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας. Από τη Γλασκόβη που λαμβάνει χώρα η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, ο Κάρνεϊ ανακοίνωσε πως ένας συνασπισμός με πάνω από 450 χρηματοοικονομικές εταιρείες και τράπεζες από 45 χώρες δεσμεύεται με έως και 130 τρισ. δολάρια για τον μηδενισμό των καθαρών εκπομπών ρύπων μέχρι το 2050. Αυτός είναι ο επίσημος στόχος των ΗΠΑ και της Ε.Ε.
Στην πρωτοβουλία αυτή που είναι γνωστή ως Glasgow Financial for Net Zeto (Gfanz) συμμετέχουν διαχειριστές κεφαλαίων με 57 τρισ. δολάρια, τράπεζες με 63 τρισ. δολάρια και μεγάλοι επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία με ενεργητικό 10 τρισ. δολαρίων. Στη λίστα περιλαμβάνονται μεγάλοι όμιλοι όπως οι HSBC, Bank of America και Santander.
Όπως επεσήμανε ο Κάρνεϊ, κάθε χρηματοοικονομική απόφαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Κριτική ασκήθηκε, όμως, από την Μπέκι Τζάβρις, επικεφαλής της εκστρατείας Bank on our Future, τονίζοντας πως οι διαχειριστές κεφαλαίων δεσμεύουν ουσιαστικά μόνον το 35% του συνολικού ενεργητικού τους στον μηδενισμό των καθαρών εκπομπών ρύπων.
Κεντρικές τράπεζες προειδοποιούν για αυστηρά κριτήρια
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε πως προτίθεται από το 2022 να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στις εταιρείες που δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. H EKT υπογράμμισε πρόσφατα τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν ακραία καιρικά φαινόμενα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά και την οικονομία, καταλήγοντας στο ότι οι παράμετροι του κλίματος θα συμπεριληφθούν στα μακροοικονομικά μοντέλα της.
Απώτερος στόχος της ΕΚΤ είναι η αποπεράτωση κλιματικών στρες-τεστ, δηλαδή ασκήσεων προσομοίωσης στους τραπεζικούς ισολογισμούς, αλλά και η ενσωμάτωση κριτηρίων για το κλίμα στις αγορές των εταιρικών ομολόγων από το 2022. Αναλυτές της αγοράς σχολιάζουν, ωστόσο, πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει αναφερθεί αόριστα επί του θέματος ενώ οι πιέσεις εντείνονται για τη λήψη μέτρων.
Τον τερματισμό επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα συστήνει η ΙΕΑ
Για να μηδενιστούν οι καθαρές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050 θα πρέπει να σταματήσουν οι επενδύσεις σε νέα έργα για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρόσφατης έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την κλιματική αλλαγή.
Στην έκθεση αυτή, η ΙΕΑ τονίζει επίσης τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από αυτόν τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Για να επιτευχθεί ο μηδενισμός των καθαρών εκπομπών ρύπων χρειάζονται κεφάλαια της τάξεως του ενός τρισ. δολαρίων, ετησίως, για να επενδυθούν σε ανεμογεννήτριες, μπαταρίες λιθίου, κυψέλες καυσίμων και ηλεκτρολυτών μέχρι το 2050. Η ΙΕΑ υπολογίζει πως η στροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε πράσινες πηγές ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει από 13 εκατ. θέσεις εργασίας μέχρι το 2030 έως και 26 εκατ. μέχρι το 2050.