THEPOWERGAME
Στα δεδομένα της μετά-Brexit εποχής καλείται να προσαρμοστεί η Βρετανία, με την οικονομία να βρίσκεται συνεχώς εκτεθειμένη σε μια νέα πραγματικότητα με δυσάρεστες εξελίξεις. Οι Βρετανικές χαλυβουργίες συνειδητοποιούν πως αποκλείστηκαν από τη συμφωνία που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάργηση δασμών που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.
Οι εξαγωγές χάλυβα από τη Βρετανία δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία των ΗΠΑ με την ΕΕ, εφόσον από τότε που επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το Brexit και άρα η Βρετανία είναι επίσημα εκτός του κλαμπ των Βρυξελλών. Είναι ένα πλήγμα για τη βιομηχανία χάλυβα της Βρετανίας διότι η αμερικανική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη.
Τα αλιευτικά δικαιώματα
Την ίδια ώρα, το Λονδίνο δέχεται πιέσεις από το Παρίσι προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες για τα αλιευτικά δικαιώματα των Βρετανών και Γάλλων ψαράδων. Διαφορετικά η κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν να προχωρήσει σε αντίποινα, με το Παρίσι να δίνει το στίγμα προ ημερών με την κατάσχεση βρετανικού αλιευτικού σκάφους στα γαλλικά χωρικά ύδατα.
Η Γαλλία κατηγορεί την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον πως έχει παραχωρήσει άδειες αλιείας στα βρετανικά χωρικά ύδατα σε μόνον 200 γαλλικά σκάφη όταν ο αριθμός θα έπρεπε να είναι διπλάσιος. Η κυβέρνηση Μακρόν έχει απειλήσει με αντίποινα από τις 2 Νοεμβρίου, με ανοικτό το ενδεχόμενο να μην μπορούν τα βρετανικά αλιευτικά σκάφη να εκφορτώνουν στα λιμάνια της Γαλλίας. Αυτό σημαίνει πως οι Βρετανοί ψαράδες δεν θα μπορούν να εξάγουν την παραγωγή τους στη Γαλλία. Δεν αποκλείεται να ενταθούν οι έλεγχοι στα φορτηγά βρετανικών συμφερόντων που θα έχουν προορισμό τη Γαλλία.
Τεταμένες οι σχέσεις Βρετανίας – Γαλλίας
Οι εξελίξεις αυτές επιδεινώνουν το κλίμα μεταξύ δυο από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Τζόνσον φιλοξενεί και προεδρεύει της Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκόβη. Τα σημάδια δεν ήταν θετικά στη σύνοδο κορυφής των G20, δηλαδή των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Αν και ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκαν στις παρυφές της συνόδου, μετά έδωσαν ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου. «Δεν επιθυμώ καμία κλιμάκωση αλλά θα πρέπει να πάρουμε να πράγματα σοβαρά» είπε ο Μακρόν. «Ούτε επιθυμώ να προχωρήσω σε αντίποινα αλλά να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε ο ίδιος. Από την άλλη πλευρά, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως η θέση της χώρα του παραμένει αμετάβλητη, τονίζοντας πως ελπίζει η Γαλλία να «αποκλιμακώσει τις πιέσεις και να αποσύρει τις απειλές».