THEPOWERGAME
Συνεχείς ενδείξεις για μειωμένη προσφορά φυσικού αερίου από την Gazprom έρχονται σε αντίθεση με διαβεβαιώσεις της Μόσχας πως δεν έχει συμβάλλει στην ανεπανάληπτη άνοδο των τιμών την ώρα που οι θερμοκρασίες υποχωρούν όλο και πιο πολύ στη δυτική Ευρώπη. Εκτός της μεγάλης μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία αποδίδεται στον χαμηλό όγκο πωλήσεων της Gazprom στην αγορά spot, πληροφορίες των Financial Times αποκαλύπτουν πως οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης (UGS) που μισθώνει ή ελέγχει η κρατική Gazprom στην Ευρώπη.
«Τα μεγάλα ελλείμματα εντοπίζονται σε εγκαταστάσεις της Gazprom» σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα ο Ντομενικαντόνιο Ντε Τζιόρτζιο, επίκουρος καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ιερής Καρδιάς, το μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη που βρίσκεται στο Μιλάνο και ιδρύθηκε το 1921. Αναλύοντας στοιχεία από την Gas Infrastructure Europe, η οποία εκπροσωπεί 68 φορείς ανάπτυξης και λειτουργίας υποδομών φυσικού αερίου σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, ο ίδιος εξηγεί πως «ο Πούτιν και η Gazprom ισχυρίζονται πως είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πελάτες στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια», προσθέτοντας όμως ναι μεν έχουν προμηθεύσει τους πελάτες τους, πλην όμως τις δικές τους εγκαταστάσεις.
Εκεί αποδίδει ο Ιταλός καθηγητής το γεγονός ότι σε χώρες όπου η Gazprom δεν κατέχει δικές της εγκαταστάσεις, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου κινούνται σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα για τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Gazprom, το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο διαθέτει υπόγειες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου (UGS) στην Τσεχία, τη Σερβία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Λετονία και τη Βρετανία. Πληροφορίες του πολωνικού Τύπου κάνουν λόγο από το καλοκαίρι για χαμηλότερη πληρότητα της τελευταίας οκταετίας των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης της Gazprom.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και γενικά το Κρεμλίνο μαζί με την ανώτατη διοίκηση της Gazprom ισχυρίζονται πως η Ευρώπη όφειλε να δεσμευτεί με την αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, η διάρκεια των οποίων μπορεί να φθάσει έως και την 25ετία. Αναλυτές της αγοράς, ωστόσο, τονίζουν πως η Ρωσία προτιμά να γίνονται οι αγορές φυσικού αερίου με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, ενώ οι Βρυξέλλες επιθυμούν οι τιμές να προσδιορίζονται πιο πολύ στην αγορά spot.
Ένας ακόμη στόχος της Ρωσίας είναι να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες αρχές για τη λειτουργία του αμφιλεγόμενου υποθαλάσσιου Nord Stream 2, ο οποίος ολοκληρώθηκε πρόσφατα και συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Μάλιστα, το Κρεμλίνο διεμήνυσε πρόσφατα στην ΕΕ πως με την έγκριση του Nord Stream 2 μπορεί να αποκλιμακωθούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ράλι στις αγορές ενέργειας, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σημειώσει άνοδο της τάξεως του 400% από τον Ιανουάριο στην αγορά της Ολλανδίας.
Τον Σεπτέμβριο, η ΙΕΑ ζήτησε από τη Ρωσία να αυξήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, είπε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας πως οι τιμές ενέργειας είναι συνέπειες ενός μεγάλου γεωπολιτικού παιχνιδιού. Στη Νορβηγία, η κρατική Equninor, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους ενέργειας στην Ευρώπη, αποφάσισε να θυσιάσει μέρος της παραγωγής πετρελαίου και να διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να αντισταθμίσει έστω και στο ελάχιστο ελλείψεις λόγω της μείωσης των ροών από την Gazprom αλλά και της ισχυρής ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ασία.