THEPOWERGAME
Για να επιταχύνει τη μετάβαση της βρετανικής οικονομίας σε πράσινες πηγές ενέργειας, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το ίδρυμα Breakthrough Energy Catalyst του Μπιλ Γκέιτς στο πλαίσιο ενός εγχειρήματος 440 εκατ. στερλινών ή 552 εκατ. δολαρίων. Κάθε πλευρά θα δεσμεύσει 200 εκατ. στερλίνες με κοινό στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών από το πράσινο υδρογόνο μέχρι την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες. Η συμφωνία αυτή ανακοινώθηκε από το Λονδίνο την Τρίτη στο πλαίσιο Παγκόσμιου Συνεδρίου Επενδύσεων (GIS) και αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP26), που θα λάβει χώρα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου στην Σκωτία.
Όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg, οι διαβουλεύσεις της COP26 θα είναι εξαιρετικά «δύσκολες» σε μια περίοδο που γίνονται εμφανή τα πρακτικά εμπόδια για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η Βρετανία έχει δεσμεύσει συνολικά 1 δισ. στερλίνες στο πλαίσιο του προγράμματος «Net Zero Innovation Portfolio».
«Δεδομένου ότι είναι υψηλό το κόστος της πράσινης μετάβασης, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι καινοτομίες» δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς στο Παγκόσμιο Επενδυτικό Συνέδριο (GIS), όπου συμμετείχαν 200 επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs, JPMorgan και Blackrock. Πληροφορίες του Politico κάνουν λόγο για την ανακοίνωση συμφωνιών σχεδόν 10 δισ στερλινών, συνολικά.
Πρακτικά ανέφικτοι οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών ρύπων
Εν όψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) που έχει προγραμματιστεί στη Γλασκόβη από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, ειδήμονες αρχίζουν να αμφιβάλουν για το εάν το Λονδίνο μαζί με άλλες κυβερνήσεις μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά τις εκπομπές ρύπων. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά καλούνται να καλύψουν το αυξημένο κόστος ενέργειας από αυτόν τον ενεργειακό μετασχηματισμό που βρίσκεται μόνον στα πρώτα στάδια.
Η Βρετανία μαζί με ακόμα 132 χώρες έχουν δεσμευτεί με τον μηδενισμό των καθαρών εκπομπών ρύπων μέχρι το 2050. Εντούτοις, η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (ΙΕΑ) τόνισε στην τελευταία της έκθεση πως αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος ακόμη και εάν οι κυβερνήσεις υλοποιήσουν τα σχέδια τους, γεγονός που σημαίνει πως θα πρέπει να υιοθετηθούν δραστικότερα μέτρα. Παράλληλα, η βρετανική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (CCC) έχει ήδη ανακοινώσει πως με το υφιστάμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης Τζόνσον, όπου περιλαμβάνεται η φύτευση 3.000 δέντρων κάθε χρόνο μέχρι το 2025, θα υλοποιηθεί μόνον το ένα πέμπτο του επίσημου στόχου για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 78% μέχρι το 2035 -συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990.
Οι προτεραιότητες του Γκέιτς για την κλιματική αλλαγή
Το ινστιτούτο Breakthrough Energy Catalyst θεωρεί πως είναι απαραίτητο να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία και την καινοτομία για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή. Βασικές προτεραιότητες του Μπιλ Γκέιτς και της ομάδας επιστημόνων του είναι το πράσινο υδρογόνο, η μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας, τα βιώσιμα καύσιμα για τον αεροπορικό κλάδο και η ανάπτυξη συστημάτων για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Όμως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η οποία έχει προκληθεί από τη μεγάλη αύξηση των τιμών και την ανησυχία για ανεπάρκεια στην προσφορά φυσικού αερίου, επιβεβαιώνει πως αυτή η πράσινη μετάβαση δεν θα είναι απλή ή ομαλή διαδικασία. Ήδη η Κίνα, η οποία έχει υποσχεθεί τον εκμηδενισμό των εκπομπών ρύπων όχι το 2050 αλλά το 2060, έδωσε πρόσφατα εντολή τις μονάδες άνθρακα να εντατικοποιήσουν την παραγωγή τους, παραβλέποντας τους στόχους για το περιβάλλον υπό την πίεση των αλλεπάλληλων διακοπών στην ηλεκτροδότηση.