THEPOWERGAME
Παράγοντες του αγροτικού κλάδου εκφράζουν την ανησυχία τους για τα αποτελέσματα της πολιτικής Farm to Fork (F2F) της ΕΕ, ύστερα από μια σειρά αξιολογήσεων που συμπεραίνουν πως εάν εφαρμοστεί ως έχει τότε θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και οι τιμές των προϊόντων. Μια από αυτές τις έρευνες που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, η οποία ανατέθηκε από τη γερμανική αγροτική ένωση Grain Club, υπολογίζει πως οι καταναλωτές θα επωμισθούν το μεγαλύτερο κόστος αυτής της πράσινης μετάβασης που υπολογίζεται στα 70 δισ. ευρώ ή 157 κατά κεφαλήν.
Η «πράσινη ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αγροτικό κλάδο δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2020 και έχει ως στόχο τη μέγιστη δυνατή μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και την προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών, με τελικό στόχο την υλοποίηση του Green Deal για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν εκπρόσωποι του αγροτικού κλάδου και των εταιρειών παραγωγής λιπασμάτων, η ευρωπαϊκή πολιτική F2F ενδέχεται να περιορίσει την αγροτική παραγωγή στην Ευρώπη και άρα την αυτονομία της στην κάλυψη βασικών αναγκών, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος των τροφίμων.
Σύμφωνα με έρευνα του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC), η 40% με 60% μείωση των εκπομπών ρύπων στον αγροτικό κλάδο της Ευρώπης από την εφαρμογή της F2Fθα οδηγήσει στην μεταφορά της αγροτικής παραγωγής σε τρίτες χώρες, μεγεθύνοντας το δικό τους αποτύπωμα στο περιβάλλον. Έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA) καταλήγει στο συμπέρασμα πως η πολιτική F2Fθα οδηγήσει σε επισιτιστική ανασφάλεια περίπου 22 εκατ. άτομα. Το πανεπιστήμιο του Βάγκενιγκεν στην Ολλανδία τονίζει πως, εκτός της ανόδου των τιμών, η F2Fενδεχομένως να έχει επιπτώσεις και στα εισοδήματα των αγροτών.
Αυξήσεις στις τιμές όλων των αγροτικών προϊόντων
Αν και οι προθέσεις της πολιτικής F2F είναι να γίνει πιο βιώσιμος ο αγροτικός κλάδος στην Ε.Ε, το πανεπιστήμιο του Κιέλου προειδοποιηθεί πως θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής βοδινού κρέατος κατά 20%, του γάλακτος κατά 6,3%, των δημητριακών κατά 21,4% και των ελαιούχων σπόρων, όπως είναι ελαιοκράμβη, κατά 20%.
Εκτιμάται πως με τη μείωση της αγροτικής παραγωγής θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές εντός της Ε.Ε και ειδικότερα της Γερμανίας. Αναλυτικότερα, το κόστος του βοδινού κρέατος θα αναρριχηθεί 58%, του χοιρινού κατά 48%, του ακατέργαστου γάλακτος κατά 36%. Τα φρούτα και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων καλλιεργειών και του κρασιού, εκτιμάται πως θα ακριβύνουν κατά 15%, οι ελαιούχοι σπόροι κατά 18% και τα δημητριακά κατά 12,5%.
Σε μια περίοδο που η άνοδος των τιμών αρχίζει να γίνεται αντιληπτή στην τσέπη του καταναλωτή και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ανέδειξαν τη μεγάλη εξάρτηση της Ε.Ε σε τρίτες χώρες, η αυτονομία των κρατών-μελών στην κάλυψη βασικών αναγκών έχει αναδειχθεί ως μείζον θέμα από τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.
Παράγοντες του ευρωπαϊκού αγροτικού κλάδου από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Παρασκευαστών Σύνθετων Ζωοτροφών (FEFAC) και την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Συστατικών Ζωοτροφών (FEFANA) μέχρι τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (FertilizersEurope) και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Αγροτικών Μηχανημάτων (CEMA)δηλώνουν πως αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να θωρακιστεί η βιωσιμότητα στην παραγωγή τροφίμων, αλλά την Κομισιόν να υιοθετήσει μια «ολιστική προσέγγιση» με «χειροπιαστές προτάσεις».