THEPOWERGAME
Ξαφνικά η θαλάσσια περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού έρχεται στο προσκήνιο μετά την αιφνίδια ανακοίνωση της τριμερούς συμμαχίας Αυστραλίας, ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας, η οποία προκάλεσε την αρνητική αντίδραση του Πεκίνου αλλά και τον ζήλο της ΕΕ να δώσει επίσης το «παρών». Στον απόηχο της αυστηρής κριτικής που άσκησε το Παρίσι στην Αυστραλία για τον τερματισμό παραγγελίας υποβρυχίων προς όφελος των ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες έσπευσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Ταϊβάν και να τονίσουν την ανάγκη για την άσκηση μιας πιο αποφασιστικής εξωτερικής πολιτικής από την ΕΕ.
Η Γαλλία, από την πλευρά της, ανακάλεσε τους πρέσβεις της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία λόγω της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Καμπέρας και Λονδίνου που αγνόησε πλήρως το Παρίσι. Πηγές θέλουν να μην είχε υπάρξει έστω και μια υποτυπώδης ενημέρωση πριν την ανακοίνωση της AUKUS.
Από την πρώτη στιγμή, η Γαλλία δεν έκρυψε την απογοήτευσή της από την απρόσμενη ματαίωση της παραγγελίας 12 συμβατικών υποβρυχίων που είχε κάνει η Αυστραλία, συνολικού ύψους 40 δισ. δολαρίων. Αντ’ αυτού, η Αυστραλία κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για να αγοράσει οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της τριμερούς συμμαχίας AUKUS που έχει ως στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης στην γεωγραφική περιφέρεια του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η ματαίωση της συμφωνίας της Γαλλίας θυμίζει την εποχή Τραμπ
«Αυτή η στυγνή, μονομερής και αιφνίδια απόφαση παραπέμπει σε ενέργειες του κ. Τραμπ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-ΙΒ Λε Ντριάν, στο ραδιοφωνικό δίκτυο Franceinfo. «Είμαι θυμωμένος και πικραμένος. Αυτά δεν γίνονται μεταξύ συμμάχων», πρόσθεσε ο ίδιος. «Είναι πισώπλατη μαχαιριά. Δημιουργήσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τη Γαλλία και αυτή η εμπιστοσύνη χάθηκε». Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί Αμύνης και Εξωτερικών είχαν επιβεβαιώσει τη συμφωνία των υποβρυχίων με την Γαλλία στο πλαίσιο ενός γενικότερου προγράμματος που φθάνει έως και τα 90 δισ. δολάρια.
Η συμφωνία για τη δημιουργία της AUKUS ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας. Επικεντρώνεται, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των χωρών αυτών, στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση «ταχέως αναπτυσσόμενων απειλών». Επιδοκιμάστηκε δε ένθερμα από την Ταϊπέι και την Ιαπωνία που εδώ και χρόνια παρακολουθούν ανήσυχες την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας στην περιοχή, υπερβαίνοντας επανειλημμένως τα όρια του εναέριου χώρου της Ταϊβάν ή τα εγχώρια ύδατα της Ιαπωνίας, αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο τέτοιας φύσεως πρωτοβουλιών σε τόσο νευραλγικές ζώνες είναι δύσκολο να είναι ικανοποιημένες όλες οι πλευρές. Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους, τονίζοντας πως «η Γαλλία παραμένει κρίσιμος σύμμαχος στην ζώνη του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού». Παράλληλα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, προέβη σε ανάλογες δηλώσεις για να κατευνάσει το κλίμα με το Παρίσι. Πηγές του διεθνούς Τύπου θέλουν την Αυστραλία να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ.
Μέχρι και την Πέμπτη, η παραγγελία των 12 συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Αυστραλία. Όταν είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2016, η Ιαπωνία είχε εκφράσει την απογοήτευσή της διότι πρόσβλεπε σε αυτήν την παραγγελία. Όμως, η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας συνάντησε αρκετά πρακτικά εμπόδια και καθυστερήσεις που αποδίδονται στον όρο που είχε θέσει η αυστραλιανή πλευρά για την κατασκευή ενός μεγάλου αριθμού των εξαρτημάτων για τα υποβρύχια στη χώρα.
Με γνώμονα την αναχαίτιση των στρατιωτικών φιλοδοξιών της Κίνας, οι αμυντικές δαπάνες στην ευρύτερη Ασία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, υπερβαίνοντας προ επταετίας τις αντίστοιχες στην Ευρώπη για πρώτη φορά. Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση της Ταϊβάν εξετάζει την αύξηση των αμυντικών της δαπανών κατά 8,69 δισ. δολάρια για την επόμενη πενταετία λόγω των «σοβαρών απειλών» από τη γειτονική Κίνα. Οπότε η προσοχή του ανεπτυγμένου κόσμου φαίνεται πως πια στρέφεται σε αυτήν την περιοχή, όπου όμως η Αυστραλία έχει προ πολλού υψώσει ανάστημα στο Πεκίνο.