THEPOWERGAME
Μεγάλη ανησυχία εκφράζουν παράγοντες του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου για τα κλιματικά stress test που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2022 διότι αμφιβάλουν εάν θα έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία μέχρι τότε από τους πελάτες τους.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του πρακτορείου Bloomberg που επικεντρώθηκε στις 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, αποκαλύπτοντας πως ο κλάδος επιδιώκει μέσω λόμπινγκ να μην δημοσιευτούν τα αποτελέσματα μέσα στο επόμενο έτος. Διαφορετικά, φοβούνται μήπως δεν καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε αυτά. Επιπροσθέτως, εκφράζονται φόβοι για την επιβολή νέων και υψηλότερων κριτηρίων από την ΕΚΤ για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αφήνοντας λιγότερα κεφάλαια για να μοιράσουν στους μετόχους τους μέσω της καταβολής μερισμάτων.
Καθώς οι τιμές των δικαιωμάτων στις εκπομπές ρύπων παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο και οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ιδιαίτερα σε όσες βιομηχανίες δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα, ο τραπεζικός κλάδος καλείται να αξιολογήσει ένα μεγάλο κομμάτι του πελατολογίου του. Βασικό εμπόδιο είναι, στο μεταξύ, πως επικρατεί μια ασάφεια ως προς το κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει για τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από επενδύσεις ή πιστώσεις χωρίς περιβαλλοντικά, κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).
Μετά την πανδημία της νόσου Covid-19, οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν σε πιεστικές εκκλήσεις για την επιτάχυνση της αποκαλούμενης «πράσινης μετάβασης», ανακοινώνοντας φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υδρογόνου για την ενεργειακή τροφοδότηση των οικονομιών και των βιομηχανιών. Αντιμέτωποι με ένα στενό χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, οι παραδοσιακοί ενεργειακοί όμιλοι αναγκάζονται να ανταπεξέλθουν σε αυτό κάτω και από την πίεση των μετόχων τους. Είναι ακόμη αβέβαιη η επίδραση που θα έχουν όλες αυτές οι αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Στελέχη του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προειδοποιούν πως υπάρχει πιθανότητα να επιβληθούν πιο αυστηρά όρια κεφαλαιακής επάρκειας που θα συνδέονται με κινδύνους για την κλιματική αλλαγή. Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα κλιματικά στρες τεστ, τονίζεται πως είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος της μη ενσωμάτωσης των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή. Η μετάβαση σε φιλικότερα ως προς το περιβάλλον κριτήρια θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμο κόστος. Ωστόσο, τονίζει η ΕΚΤ, εάν δεν υπάρξει κανένα κριτήριο για την κλιματική αλλαγή τότε φυσικοί κίνδυνοι -όπως οι παρατεταμένοι καύσωνες, οι πλημμύρες ή άλλα παρεμφερή ακραία φαινόμενα- μπορεί να επιφέρουν μεγάλες επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια δανείων έως και στο 10% των τραπεζών της Ευρωζώνης μέχρι το 2050.