THEPOWERGAME
Εξαιρετικά πρόωρη και παρακινδυνευμένη χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την απόφαση ορισμένων κρατών να υιοθετήσουν ως εθνικό νόμισμα το Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα και εκτιμά ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κίνδυνοι από μία τέτοια κίνηση είναι περισσότεροι και μεγαλύτεροι από τα πιθανά οφέλη.
Παρόλα αυτά, και μόνο το γεγονός ότι το ΔΝΤ αναφέρεται στα κρυπτονομίσματα στο παγκόσμιο οικονομικό outlook αποτελεί μεγάλη πρόοδο και έως ένα βαθμό αναγνώριση του οικοσυστήματος.
Οι νέες ψηφιακές μορφές χρήματος έχουν τη δυναμική να προσφέρουν φθηνότερες και ταχύτερες πληρωμές, να δώσουν ώθηση στην οικονομική ένταξη, να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων και να ενισχύσουν τις διασυνοριακές μεταφορές, αναφέρει το ΔΝΤ.
Όμως, το να γίνουν όλα αυτά δεν είναι απλή υπόθεση. Προϋποθέτει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων και δύσκολες πολιτικές επιλογές, όπως η αποσαφήνιση του ρόλου του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τόσο στην παροχή όσο και στην επιβολή κανόνων στις ψηφιακές μορφές χρήματος. Κάποιες χώρες δελεάστηκαν από τα όσα υπόσχονται τα crypto assets και βιάστηκαν να τα υιοθετήσουν ως μέσα πληρωμών σε εθνικό επίπεδο, τονίζει το ΔΝΤ.
Χαρακτηρίζει πολλά από τα κρυπτονομίσματα «ασφαλή», «εύκολα προσβάσιμα» και «φθηνά στις συναλλαγές», ωστόσο επιμένει ότι οι κίνδυνοι υπερκαλύπτουν τα όποια οφέλη. Για να πείσει, επισημαίνει τις μεγάλες διακυμάνσεις του Bitcoin, η τιμή του οποίου έφτασε στα 65.000 δολάρια τον περασμένο Απρίλιο για να καταρρεύσει αμέσως μετά και να χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας του.
«Παρ’ όλα αυτά, το Bitcoin ζει και βασιλεύει», σημειώνει το ΔΝΤ. Για ορισμένους είναι μία ευκαιρία να κάνουν συναλλαγές με πλήρη ανωνυμία είτε για καλό είτε για κακό σκοπό και για άλλους είναι ένας τρόπος να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους και να έχουν στην κατοχή τους ένα κερδοσκοπικό asset που μπορεί να φέρει μεγάλα κέρδη αλλά και μεγάλες απώλειες.
Το να υιοθετήσει μία χώρα το Bitcoin ως εθνικό νόμισμα είναι μία απόφαση που συνοδεύεται από σημαντικούς κινδύνους για την μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την προστασία των καταναλωτών και το περιβάλλον. Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας που υποστηρίζει τα crypto δεν πρέπει να αγνοηθούν, όπως η δυνατότητα φθηνότερων συναλλαγών και η ένταξη περισσότερων ανθρώπων στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Το ΔΝΤ, ωστόσο, καλεί τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις προσπάθειες για να παράσχουν τις υπηρεσίες αυτές, αξιοποιώντας τις νέες ψηφιακές μορφές χρήματος, διασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ισότητα και την περιβαλλοντική αειφορία.
Αν ένα cryptoasset θεωρηθεί νόμιμο μέσο πληρωμών, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους πιστωτές κατά την πληρωμή νομισματικών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες. Οι χώρες μπορούν να προχωρήσουν ένα ακόμη βήμα περνώντας νόμους που δίνουν κίνητρα για τη χρήση κρυπτονομισμάτων στις καθημερινές συναλλαγές και αγορές.
Τα crypto assets δεν έχουν καμία τύχη να επιτύχουν σε χώρες με σταθερό πληθωρισμό, σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία και αξιόπιστα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν θα είχαν κίνητρο να τιμολογήσουν ή να αποταμιεύσουν σε κάποιο παράλληλο κρυπτονόμισμα όπως το bitcoin, ακόμη και αν αυτό θεωρούνταν νόμιμο χρήμα. Γιατί, όπως σημειώνει το ΔΝΤ, η αξία των crypto είναι υπερβολικά ευμετάβλητη και δεν συνδέεται με την πραγματική οικονομία.
Ακόμα και στις λιγότερο σταθερές οικονομίες, η χρήση ενός παγκοσμίως αναγνωρισμένου νομίσματος όπως το δολάριο και το ευρώ θα ήταν πιο δελεαστική σε σύγκριση με την υιοθέτηση ενός κρυπτονομίσματος. Ένα crypto asset μπορεί να έχει τύχη ως μέσο που βοηθά τους ανθρώπους που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό ή πρόσβαση σε τράπεζα στον τόπο που ζουν, να κάνουν πληρωμές αλλά όχι να αποταμιεύουν γιατί θα το αντάλλαζαν με κάποιο πραγματικό νόμισμα με το που θα το αποκτούσαν.
Υπέρ των crypto είναι το γεγονός ότι πολλές φορές τα παραδοσιακά νομίσματα δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν ανά τον κόσμο και δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Επίσης σε κάποιες χώρες η νομοθεσία απαγορεύει ή περιορίζει τις πληρωμές σε άλλες μορφές χρήματος.
Το μεγαλύτερο κόστος της ευρείας χρήσης κρυπτονομισμάτων είναι η μακροιοκονομική σταθερότητα, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Αν προϊόντα και υπηρεσίες τιμολογούνταν και σε κάποιο παραδοσιακό νόμισμα και σε κάποιο κρυπτονόμισμα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα δαπανοιύσαν πολύ χρόνο και πόρους για να αποφασίσουν τι από τα δύο να επιλέξουν, ανάλογα με τις δραστηριότητες που θα ήθελαν να κάνουν. Παρομοίως, τα έσοδα του κράτους θα ήταν εκτεθειμένα σε μεγάλο συναλλαγματικό κίνδυνο. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες θα είχαν πρόβλημα στον καθορισμό των επιτοκίων και θα δεχόταν πλήγμα η σταθερότητα των τιμών.