THEPOWERGAME
*** Το γεγονός, από μόνο του, είναι εντυπωσιακό. Στην Αθήνα δεν υπάρχει σε κανένα από τα αρμόδια κέντρα εξουσίας καμία ανησυχία για την εκτόξευση του δημοσίου χρέους. Αν και για να έχετε μια εικόνα, έσπασε και πάλι (προ πολλού) το φράγμα του 200% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και διαμορφώνεται πλέον οριακά πάνω κι από το 205%. Οπότε εύλογα αναρωτιέται κανείς: Πότε θα ανησυχήσουν;
^^^ Εν προκειμένω, όσοι ξέρουν επιμένουν ότι ισχύει το κλασσικό: «Δεν είναι αυτό που νομίζεις…». Και πού το στηρίζουν; Κυρίως στο γεγονός ότι πάνω από το μισό αυτού του χρέους βρίσκεται σε χαρτοφυλάκια του λεγόμενου επίσημου τομέα. Δηλαδή, σε θεσμικούς δανειστές. Όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σπέκουλας, σε μια δύσκολη περίσταση. Δηλαδή, για να το πούμε σε απλά ελληνικά, δεν θα βγουν «να παίξουν» με το ελληνικό χρέος για να αποκομίσουν κέρδη, στην πρώτη ευκαιρία.
! Γι’ αυτό το λόγο στην Αθήνα είναι ήσυχοι. Και γι’ αυτό το λόγο ελληνικά και κυρίως ξένα ιδιωτικά funds κάνουν ουρά για να αγοράσουν χρέος «μας», όποτε τους δίνεται ευκαιρία. Γιατί, σου λέει, όταν υπάρχει, για παράδειγμα, η εγγύηση της ΕΚΤ, τι ακριβώς να φοβηθώ; Αν και πάντα υπάρχουν οι Κασσάνδρες των αναλυτών, που συστήνουν προσοχή και προειδοποιούν.
@@@ Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, η Ελλάδα δεν προβλέπεται να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα τώρα σύντομα. Και μην ακούτε τα διάφορα αισιόδοξα, που κυκλοφορούν στην αγορά. Το νωρίτερο, κάτι τέτοιο προβλέπεται να γίνει σε ενάμιση με δυο χρόνια. Μέχρι τότε, η Ελλάδα «θα ζει» με το έκτακτο QE της ΕΚΤ, λόγω πανδημίας. Το ερώτημα όμως είναι άλλο: Τι θα γίνει όταν αυτό τελειώσει; Απάντηση, εν προκειμένω, δεν έχει δοθεί. Το πιο πιθανό σενάριο όμως υποστηρίζει ότι η Φρανκφούρτη θα ανακοινώσει ένα ειδικό πρόγραμμα – γέφυρα για την Ελλάδα. Για να δούμε…
*** Σε συνέχεια των παραπάνω, να σας αναφέρουμε εδώ κι ένα άλλο, κρίσιμο, ορόσημο, που αφορά στην όλη κουβέντα. Την παραπάνω Δευτέρα, η Τράπεζα της Ελλάδας θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση δημοσιονομικής πολιτικής. Που αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, για μια σειρά από λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους έχει να κάνει με τις υποσχέσεις που έχει δώσει για αναδιάρθρωση, προς το θετικότερο, των προβλέψεων που έχει κάνει.
^^^ Αν, για παράδειγμα, επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι η εκτίμηση για την ανάπτυξη του χρόνου θα ξεπεράσει τελικά το 5% και θα «καρφωθεί» στην περιοχή του 5,3%, τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Προς το καλύτερο. Γιατί, πέραν των άλλων, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και το 2023 και το σημαντικότερο, θα ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τον μέσο όρο της δεκαετίας.
! Μεταξύ μας, τίποτα απ’ όλα τα παραπάνω, δεν μας ακούγεται παράλογο. Γιατί έχεις να κάνεις με μια οικονομία που βγαίνει από υπερδεκαετή κρίση και στο καπάκι από μια κρίση δυο ετών λόγω της πανδημίας. Αν δεν λειτουργήσει και τώρα η θεωρία του ελατηρίου, πότε θα λειτουργήσει δηλαδή;