*** Λοιπόν, θα ξεκινήσω το σημερινό σημείωμα με μια παρατήρηση που θέλω να κάνω, όσον αφορά τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις αντιδράσεις των τρίτων, δηλαδή των Ευρωπαίων. Γιατί η Ουάσιγκτον δεν δείχνει να ενδιαφέρεται, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος δείχνει να ζει στον… κόσμο του.
*** Προ ημερών, λοιπόν, έγινε στο Παρίσι μια διεθνής Σύνοδος, μαζεύτηκαν πάνω από 30 ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο, αλλά μόλις ένας, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, άρθρωσε δυο-τρεις λέξεις κατά του Ερντογάν. Με αφορμή τη σύλληψη του δημάρχου Ιμάμογλου.
*** Ωστόσο, αν τις διαβάσει κανείς προσεκτικά, θα διαπιστώσει το εξής εντυπωσιακό: Ο Μακρόν στέκεται ιδιαίτερα στη χρησιμότητα της Τουρκίας όσον αφορά τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο της εμπλοκής Ρωσίας – Ουκρανίας.
*** Ενδιαφέρον; Πολύ. Κι έχω τον λόγο μου που το αναφέρω. Και συγκρατήστε το, γιατί προβλέπω ότι θα μας απασχολήσει προσεχώς. Θα με θυμηθείτε…
*** Η χώρα μας μπορεί να υπερηφανεύεται για κάτι που μέχρι πρότινος έμοιαζε, όντως, σχεδόν αδύνατον. Τι εννοώ; Ολοένα και περισσότεροι ξένοι εκατομμυριούχοι επιλέγουν την Ελλάδα ως μόνιμη κατοικία, αξιοποιώντας σχετικά κίνητρα. Δεν με πιστεύετε;
*** Λοιπόν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής επενδυτικών συμβουλών Henley & Partners, Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες σε μια λίστα με τους εννέα πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο για τη μετεγκατάσταση εκατομμυριούχων τη χρονιά που μας πέρασε.
*** Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά πάντα την Ευρώπη: α) η Ιταλία προσέλκυσε πέρυσι περισσότερους από 2.200 εκατομμυριούχους, β) η Ελλάδα περισσότερους από 1.200, ενώ γ) η Πορτογαλία περισσότερους από 800. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η πρόοδος που έχει κάνει η χώρα μας είναι τεράστια.
*** Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε πουθενά στον συγκεκριμένο χάρτη.
*** Συνάντησα χθες παράγοντα της αγοράς αυτοκινήτου στον δρόμο και πιάσαμε κουβέντα για τις «τρέλες» του προέδρου Τραμπ, αλλά και για το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με τους δασμούς που επέβαλε προ ημερών. Τον ρωτάω λοιπόν: «Και εμάς πόσο μας επηρεάζει ως χώρα;». Και μου απαντά: «Καθόλου».
*** Προφανώς. Ως γνωστόν, δεν έχουμε αυτοκινητοβιομηχανία. «Προς το παρόν», μου λέει «αυτά είναι προβλήματα πλουσίων, δηλαδή των Γερμανών, των Γάλλων κ.λπ.». Αν σκεφτεί κανείς ότι το 1/5 των Ι.Χ. made in EU πηγαίνουν στις ΗΠΑ, γι’ αυτούς υπάρχει ζήτημα.
*** Αργά ή γρήγορα, όμως, θα αποκτήσουμε κι εμείς. Γιατί ο Τραμπ επεκτείνει τους δασμούς παντού. Θυμίζω τι έχει γίνει με το κρασί, όταν πήραμε κυριολεκτικά μια… γεύση. Οπότε, ας ετοιμαζόμαστε.
*** Και κάτι τελευταίο: Συμφωνήθηκε ήδη η επόμενη Διάσκεψη για το Κυπριακό. Οι πληροφορίες λένε ότι θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο. Με πρωτοβουλία και αυτήν τη φορά του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σε περίπτωση που γίνει τον Ιούλιο, δεν αποκλείεται να συμπέσει και με τη μαύρη επέτειο της Κατοχής.
*** Το γεγονός, από μόνο του, θα δώσει άλλη βαρύτητα στις συζητήσεις και θα επηρεάσει την προοπτική του.
*** Έχω μια μεγάλη απορία: Πώς γίνεται η Ελλάδα να δαπανά τόσο μεγάλα ποσά για αμυντικούς εξοπλισμούς και να μη διαθέτει ίχνος αμυντικής βιομηχανίας; Τι σόι στρέβλωση είναι αυτή; Μήπως ήρθε η ώρα να διορθωθεί;