THEPOWERGAME
*** To Πακιστάν στέλνει ξανά τον στόλο του στα μέρη μας. Για να συμμετάσχει σε μεγάλη ναυτική άσκηση με τους Τούρκους στην ευρύτερη περιοχή της Aνατολικής Μεσογείου. Το ‘χει ξανακάνει και κάτι μου λέει ότι θα το ξανακάνει στο μέλλον.
*** Ισλαμαμπάντ και Άγκυρα είναι πολύ κοντά και το έχουν αποδείξει εμπράκτως, πολλές φορές. Όμως, μικρό το κακό, θα σας πω εγώ. Γιατί;
*** Επειδή κάτι τέτοιες ταρζανιές φέρνουν ακόμα πιο κοντά την Ελλάδα με την Ινδία. Να γιατί. Κι αυτό είναι δώρο ουρανού για τη χώρα μας. Ξαφνικά, αποκτά έναν πανίσχυρο σύμμαχο, που μπορεί να εξελιχθεί -αν όλα πάνε καλά- και σε ισχυρό οικονομικό partner.
*** Και προσοχή, όταν μιλάμε για Ινδία αναφερόμαστε στη χώρα με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως (πάνω και από την Κίνα), η οποία, κάποια στιγμή, μπορεί να ανταγωνιστεί ευθέως και τις ΗΠΑ. Συνεπώς, μπορεί να αποδειχτεί πολλαπλά ωφέλιμη αυτή η προσέγγιση.
*** Για όσους δεν ξέρουν (και γι’ αυτό ενδεχομένως να μην κατάλαβαν όλα τα παραπάνω), Ινδία και Πακιστάν τα χωρίζει θανάσιμο μίσος. Συνεπώς, αφού το Πακιστάν είναι σύμμαχος της Τουρκίας, τότε η Ινδία δεν μπορεί παρά να είναι σύμμαχος της Ελλάδας.
*** Και να συνεχίσω γεωστρατηγικά, αλλά πάντα στον περιβάλλοντα χώρο, για να σας πω ότι προσεχώς ετοιμάζεται και μια μεγάλη διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδας – Ιταλίας. Κρίσιμη; Πολύ, για διάφορους λόγους. Ο βασικότερος;
*** Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, η Ρώμη συναγωνιζόταν τη Μαδρίτη για το ποια από τις δύο είναι πιο κοντά στην Άγκυρα. Και το αποδείκνυαν με διάφορους τρόπους, σε πολλά διεθνή φόρα, όπου συμμετείχαν.
*** Φαίνεται όμως ότι στο παρασκήνιο έγινε δουλειά και αυτή η εικόνα σιγά-σιγά αλλάζει. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ιταλία. Σημειώστε λοιπόν:
*** Στις 19 Φεβρουαρίου θα γίνει στη Ρώμη η συγκεκριμένη διακυβερνητική, η οποία θα είναι η πρώτη από το 2017. Κι αυτό το αναφέρω για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, ως προς τον βαθμό δυσκολίας για την διοργάνωσή της.
*** Κι επειδή η Μελόνι τελευταία είναι ο άνθρωπος της νέας Ουάσιγκτον στην Ευρώπη, μόνο κερδισμένοι, ως χώρα, μπορούμε να βγούμε (κι) απ’ αυτήν την ιστορία.
*** Είναι λοιπόν όλα καλά σε γεωστρατηγικό επίπεδο; Ασφαλώς και όχι. Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο αγκάθι στα πλευρά της, που αργά ή γρήγορα πρέπει να το βγάλει. Κι αναφέρομαι στο περίφημο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.
*** Ως άσκηση επί χάρτου, έχει γίνει. Κι ως επιχειρηματική πρωτοβουλία έχει κλειδώσει. Κάποια στιγμή, όμως, θα πρέπει να υλοποιηθεί και στην πράξη. Οι προθεσμίες τρέχουν και δεν μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να περιμένουν εσαεί.
*** Πώς μεταφράζεται αυτό; Να ξεκινήσουν οι εργασίες και στα διεθνή ύδατα κι όχι μόνο αυστηρά εντός των έξι μιλίων, όπως γίνεται μέχρι τώρα, για να μην προκληθεί αντίδραση της Τουρκίας.
*** Αν μου επιτρέπεται να κάνω μια πρόβλεψη για το πότε θα επιχειρήσει την κρίσιμη κίνηση η Αθήνα, θα πω ότι αυτό θα γίνει μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία. Δηλαδή από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά.
*** Πολλά θα εξαρτηθούν κι από το πώς θα πάει αυτή η συνάντηση, που για πολλούς λόγους θεωρείται κομβική.
Διαβάστε επίσης
ΟΛΘ: Τι κρύβεται πίσω από τη δημόσια πρόταση των Ντρέιφους
Arcane: Η επιτυχία των 250 εκατ. στο Netflix ήταν οικονομική αστοχία
Αγορές νέων οικοπέδων από την ΑΒΑΞ για ανέγερση πολυτελών κατοικιών