THEPOWERGAME
*** Κυκλώστε στο σημειωματάριο σας τα ονόματα δυο χωρών: Κατάρ και Αζερμπαϊτζάν. Ανήκουν στην «ομάδα των προθύμων», που η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει για να προωθήσει τα σχέδια της για την Κύπρο. Και οι δυο, ανακοινώθηκε ότι θα συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις που θα γίνουν προσεχώς με την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ», δηλαδή το ψευδοκράτος. Τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό; Ότι αν αύριο – μεθαύριο η Άγκυρα αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα των διεθνών αναγνωρίσεων του τελευταίου, τότε θα είναι από τις πρώτες που θα το πράξουν.
^^^ Και οι δυο αισθάνονται… βαθιά υποχρεωμένες στον Ερντογάν. Το μεν Κατάρ γιατί την εποχή που η διεθνής κοινότητα του επέβαλε σκληρό εμπάργκο, αυτός του στάθηκε. Και σε ανταπόδοση, έκτοτε, του δανείζει λεφτά, του παραχωρεί στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος του και γενικότερα του κάνει ό,τι χατίρι του ζητήσει.
Το δε Αζερμπαϊτζάν θεωρεί πως η συμβολή της Τουρκίας στον τελευταίο πόλεμο με την Αρμενία ήταν αποφασιστική για τη θετική έκβαση του. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι θα κάνει επίσης ό,τι του ζητηθεί
! Το πιθανότερο λοιπόν είναι πως αυτές οι δυο χώρες, με την προσθήκη ενδεχομένως του Πακιστάν και της Λιβύης, θα είναι οι πρώτες που θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα κατεχόμενα ως «κράτος». Ξεκινώντας την υλοποίηση του τουρκικού σχεδίου που οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση του νησιού.
@ Για να καταλάβετε πόσο πιθανό είναι το παραπάνω σενάριο, άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Σλοβακία, που αρχικά επρόκειτο να συμμετάσχουν στην ίδια στρατιωτική άσκηση, όταν πληροφορήθηκαν τη συμμετοχή της «ΤΔΒΚ», απλά αποχώρησαν.
*** Πάντως, για να παραμείνουμε σε περιβάλλον Τουρκίας, να διευκρινίσουμε εδώ κάτι: Όποιος βιαστεί να υποτιμήσει τον Ερντογάν, μπορεί και να χάσει. Όπως επίσης μπορεί και να χάσει όποιος βιαστεί να υπερεκτιμήσει τις διαφορές ΗΠΑ – Τουρκίας. Γιατί το λέμε; Προχθές, ο Ερντογάν συνομιλούσε μέσω teleconference με ανώτατα στελέχη της Apple, της Microsoft, του Netflix κι άλλων αμερικανικών πολυεθνικών. Τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια» για να επενδύσουν στην Τουρκία
^^^ Αν τα καταφέρει και τους προσελκύσει, τότε οι πολιτικοί θα ακολουθήσουν. Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Ήδη, οι Τούρκοι φρόντισαν να εξαφανίσουν εντελώς τους S-400 από το δημόσιο διάλογο, προσέλαβαν στην Ουάσιγκτον ένα από τα ακριβότερα γραφεία λόμπινγκ και γενικά το δουλεύουν…
! Η Αθήνα παρακολουθεί όλα τα παραπάνω, παρεμβαίνει όπου μπορεί (π.χ. στην παραπάνω περίπτωση της Σλοβακίας) και χτίζει γραμμές άμυνας. Προσεκτικά.
*** Αν έχετε την απορία, γιατί οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Φραγκογιάννης και Ονάλ, αντίστοιχα, θα συναντηθούν στην Καβάλα τις επόμενες ώρες για να συζητήσουν, ο λόγος είναι απλός: Είναι η πόλη καταγωγής του κ. Φραγκογιάννη.
^^^ Πάντως, θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε κάτι. Σε κρίσιμες επιλογές, η εντοπιότητα δεν είναι αυτή που μετράει στις αποφάσεις του. Όταν ήταν να έρθει η VW για να κατασκευάσει στην Ελλάδα την πρώτη «φυσική» ευρωπαϊκή πίστα δοκιμών ηλεκτροκίνητων ΙΧ, μπορεί να εξετάσθηκε και η περίπτωση της Θάσου, όμως η Αστυπάλαια κάλυπτε τα περισσότερα κριτήρια. Κι επιλέχθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα.