THEPOWERGAME
*** Ποια θα είναι η λέξη-κλειδί από εδώ και στο εξής στις ομιλίες του πρωθυπουργού; Η «σταθερότητα». Θα επενδύσει πολύ σ’ αυτήν, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση στο Μαξίμου ότι θα πρέπει να αναδειχθεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, σε μια γειτονιά όπου όλα μεταβάλλονται.
*** Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα παίξει πολύ πάνω σ’ αυτό, καθώς θεωρεί ότι είναι σημείο core για τη μεσαία τάξη, στα αυτιά της οποίας απευθύνεται. Αυτή είναι και η σύσταση του Αμερικανού συμβούλου Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος επανέκαμψε.
*** Εκτιμώ ότι η επιστροφή του έχει ένα κάνει κυρίως με τη χαρτογράφηση του νέου πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα. Ως γνωστόν, προηγήθηκαν οι ευρωεκλογές, ακολούθησε η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε αξιωματική αντιπολίτευση.
*** Συνεπώς, το πολιτικό σύστημα έχει ανάγκη μιας νέας χαρτογράφησης. Συν τοις άλλοις, η ΝΔ εξακολουθεί να κάνει χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις, γεγονός που προβληματίζει τον πρωθυπουργό και θέλει -σχεδόν στα μισά της δεύτερης θητείας- να κάνει restart.
*** Στο πλαίσιο αυτό εντάξτε και την απόφασή του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, κάποια στιγμή, μέχρι τον Μάρτιο. Κι αυτήν τη φορά, αν μπορώ να αποκωδικοποιήσω σωστά τις γνωστές ακριτομυθίες, θα είναι περισσότερο επιδραστικός σε σχέση με τους προηγούμενους.
*** Κι αυτό γιατί:
- υπάρχουν τομείς που ξεκάθαρα υστερούν (και ο Μητσοτάκης τους ξέρει),
- υπάρχουν υπουργοί που δεν συνεργάζονται (ούτε με τους υφυπουργούς τους),
- υπάρχουν μέχρι και υπουργοί που θέλουν είτε να αποχωρήσουν εντελώς (έχω υπόψη μου έναν-δυο, για τους δικούς τους λόγους), είτε να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο (οπωσδήποτε).
*** Εννοείται ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του και κάτι ακόμα: ότι πρέπει να γίνει κι ένα restart στο staff του Μαξίμου. Η (εύκολη) αποχώρηση του Πατέλη εντάσσεται σ’ αυτήν την απόφαση, μην έχετε καμία αμφιβολία.
*** Αν και έπειτα από αυτή την εξέλιξη μόνο ο Άκης Σκέρτσος έμεινε από την πρώτη ομάδα που πέρασε την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου, πριν από πεντέμισι χρόνια. Συνεπώς, ο χρόνος έφερε, μόνος του, την ανανέωση.
*** Αν μπορώ να κάνω μια πρόβλεψη επ’ αυτού, θα πω μόνο ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι ο πιθανότερος να επιστρέψει στο παλιό του γραφείο στο Μαξίμου. Και ενδεχομένως ο Σταύρος Παπασταύρου.
*** Με την απαραίτητη αναδιανομή ρόλων.
*** Λίγο-πολύ όλα τα παραπάνω τα έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός και θα τα οριστικοποιήσει την εβδομάδα των χριστουγεννιάτικων διακοπών του. Όταν θα αποφασίσει και για το πρόσωπο που θα προτείνει για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
*** Ατύπως υπάρχει ήδη μια short list στο μυαλό του. Αποτελείται από τους Στουρνάρα, Τασούλα και δυο-τρία πρόσωπα ακόμα. Ψάχνει, ωστόσο, και μια επιλογή-έκπληξη. Στο πλαίσιο αυτό, τα focus groups μετράνε συνεχώς.
*** Απ’ όσο είμαι σε θέση να ξέρω, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατά τη διαδικασία εκλογής. Θυμίζω άλλωστε ότι και ο ίδιος δεν είχε ψηφίσει πρόταση του κόμματός του σε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν (Παυλόπουλος).
*** Οπότε θα ήταν σαν να αναιρούσε τον εαυτό του.
*** Και το ΠΑΣΟΚ; Το πιθανότερο είναι ότι θα προτείνει τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Μόνο που ο τελευταίος θα κάνει αποδεκτή την πρόταση υπό τον όρο ότι θα εξασφαλισθεί και η συναίνεση της ΝΔ. Αλλά δεν θα εξασφαλισθεί (για διάφορους λόγους).
*** Συνεπώς, θα πρέπει να αναζητήσει άλλον υποψήφιο (ενδεχομένως τον Αλιβιζάτο). Εκτός κι αν η ΝΔ προτείνει τον Στουρνάρα. Εκεί τα κόζια αλλάζουν…
Διαβάστε επίσης
Σοκολάτα: Οι εναλλακτικές των πολυεθνικών και οι καραμέλες της ΙΟΝ
Στεγαστικά δάνεια: Πόσο μειώνεται η δόση μετά τη νέα μείωση επιτοκίων
Πώς κλείνει η συμφωνία Helleniq Energy με ΤΑΙΠΕΔ για το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας