THEPOWERGAME
*** Ότι κάτι δεν πάει καλά με τα γκάλοπ, είναι γεγονός. Δεν πάει. Και το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Δείτε, για παράδειγμα, τι έγινε στην περίπτωση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, όπου οι κάθε είδους δημοσκόποι μάς προετοίμαζαν για θρίλερ και ο Τραμπ ανακοινώθηκε καθαρός νικητής λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.
*** Δείτε, επίσης, τι έγινε στην περίπτωση της Ρουμανίας, πιο πρόσφατα, αλλά και σε άλλες, ανάλογες εκλογικές περιπτώσεις παλαιότερα. Το θέμα έχει αρχίσει να συζητείται ευρέως -και όχι μόνο εντός των ελληνικών συνόρων. Κάτι πρέπει να γίνει και άμεσα, είναι το bottom line.
*** Πάντως, διεθνώς αναπτύσσεται και μια τάση που υποστηρίζει ότι αν θες να προβλέψεις σωστά το αποτέλεσμα μιας κάλπης, τότε εμπιστεύσου τις… στοιχηματικές εταιρείες. Κι αυτό επειδή όσοι ποντάρουν τα λεφτά τους δεν κάνουν σε καμία περίπτωση fake-παραπλανητικές κινήσεις.
*** Επενδύουν στον νικητή, γιατί περιμένουν χρηματοδοτική ανταπόδοση. Και με τα λεφτά, ως γνωστόν, δεν παίζει κανείς.
*** Πάμε σε άλλα, τώρα, πιο πεζά. Ακούω ότι το Μαξίμου ετοιμάζει νέο γύρο αλλαγών σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων. Στην πραγματικότητα, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί ένας κύκλος που ξεκίνησε προ διμήνου περίπου.
*** Οι πληροφορίες λένε ότι η κίνηση θα γίνει αρχές του επόμενου έτους. Λίγο πριν ή λίγο μετά τον ανασχηματισμό που ετοιμάζεται και ο οποίος θα είναι ουσιαστικός (αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).
*** Τι άλλο ακούω; Για έναν-δύο υπουργούς που πιέζουν για συγκεκριμένους συνεργάτες τους, για να τοποθετηθούν σε θέσεις ΓΓ, αλλά, προς το παρόν, το Μαξίμου δεν τους αποδέχεται. Η πίεση, πάντως, συνεχίζεται.
*** Μαθαίνω ότι η πενταμερής για το Κυπριακό κλείδωσε οριστικά για το τέλος Ιανουαρίου. Κι ότι δεν είναι άμοιρη των εξελίξεων η παρουσία του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, στη Λευκωσία. Θυμίζω ότι στη συνάντηση θα συμμετάσχει και η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη (μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία).
*** Τι άλλο μαθαίνω; Ότι δεν θα είναι καθόλου τυπική, αλλά θα έχει βάθος και ουσία. Κι ότι έχει γίνει σοβαρή προεργασία από την Αθήνα, αλλά και από τη Νέα Υόρκη (ΟΗΕ). Α, και κάτι ακόμα, για να μην τρέφουν οι Τούρκοι αυταπάτες.
*** Μου λένε ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε μεγάλες προσπάθειες να συναντήσει κάποιον, οποιονδήποτε, στη βελγική πρωτεύουσα. Έστω και ημιεπίσημα. Τι άλλο μου λένε;
*** Ότι ο Τούρκος πρέσβης έκανε ό,τι μπορούσε για να του κλείσει κάποια ραντεβού, αλλά εις μάτην. Δεν δέχθηκε να τον συναντήσει κανείς. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μην ξεχνιόμαστε…
*** Και κάτι τελευταίο: αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην τραπεζική πιάτσα της γειτονικής μας Ιταλίας. Επιθετικές κινήσεις, για εξαγορές εκτός συνόρων (Γερμανία), αλλά και εντός, με πρωταγωνίστρια τη UniCredit, αλλά και όχι μόνο.
*** Δεν ξέρω πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο, κάποια στιγμή, να γίνει και στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι η UniCredit έχει θέση και στη χώρα μας (Alpha Bank). Αλλά ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία κι εδώ.
*** Κάποια στιγμή, όμως, κάτι πρέπει να γίνει, για να λειτουργήσει σε ακόμα πιο υγιή βάση ο ανταγωνισμός.
Διαβάστε επίσης
Προ των πυλών εξαγορά σούπερ μάρκετ από ξένο επενδυτή
Οι ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο για το 2025: Η 1η ευρωπαϊκή
GSI: Πού “κολλάει” η απόφαση συμμετοχής του κυπριακού δημοσίου