THEPOWERGAME
*** Ο Μητσοτάκης από σήμερα βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου θα παραμείνει έως αργά αύριο. Ενδιαφέρον ταξίδι και σημειώστε το. Για τρεις λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα διπλωματικά, ο δεύτερος με τα οικονομικά και ο τρίτος με τα Γλυπτά. Και εξηγούμαι:
*** Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, θα κληθεί προσεχώς να παίξει ρόλο-κλειδί στην εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό. Ως γνωστόν, ετοιμάζεται πενταμερής και από τη στάση του Λονδίνου θα εξαρτηθούν πολλά.
*** Στο μέτωπο της οικονομίας, τις επόμενες 48 ώρες στο Λονδίνο θα πραγματοποιηθεί ένα πολύ ενδιαφέρον road show, που το διοργανώνει η Morgan Stanley. Στο επίκεντρο η Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό και τον οικονομικό σύμβουλό του (Αλεξ Πατέλη) να απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα διαχειριστών κεφαλαίων.
*** Τέλος, σε ό,τι αφορά στο θέμα των Γλυπτών, το μόνο που θα σας μεταφέρω από εδώ είναι ότι βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στροφή της προσπάθειας για την επιστροφή τους. Μόνο που -όπως μαθαίνω- έπειτα από παράκληση του Λονδίνου, οι αναφορές που θα γίνουν στο θέμα θα είναι μετρημένες. Για να μη χαλάσει τίποτα στο παραπέντε.
*** Για την ιστορία -και για την καλύτερη ενημέρωσή σας- να σας αναφέρω εδώ ότι Στάρμερ και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 την Τρίτη. Συστήνω υπομονή κι επαναλαμβάνω: θα είναι πολύ ενδιαφέρον, από πολλές απόψεις, αυτό το ταξίδι.
*** «Μπάζει» το σκεπτικό του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Από πολλές απόψεις. Γι’ αυτό και προκαλεί ερωτήματα (και στην Αθήνα) το γεγονός ότι επέλεξε να αναμοχλεύσει τώρα ένα τέτοιο ζήτημα.
*** Τι δήλωσε ο Χριστοδουλίδης; Με δύο λόγια, ότι η Κύπρος θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, μόλις οι ένοπλες δυνάμεις της λάβουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και εξοπλισμό με τη βοήθεια των ΗΠΑ.
*** Μάλιστα. Μόνο που δεν διευκρίνισε πώς θα μπορούσαν να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας. Η οποία θα έχει αποφασιστικό λόγο σε μια τέτοια προοπτική ως χώρα-μέλος της Συμμαχίας.
*** Το μόνο που ανέφερε για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του ήταν ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου έχει δώσει ώθηση στα σχέδια αναβάθμισης της στρατιωτικής της υποδομής. Και κάπου εκεί έκανε την πραγματική αποκάλυψη.
*** Ότι δηλαδή η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνομιλίες: α) με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση μιας βασικής αεροπορικής βάσης και β) με την ΕΕ για μια ναυτική βάση.
*** Ηταν λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν η Αθήνα σκέφτηκε, προς στιγμήν, να δώσει τους S-300 που διαθέτει στο οπλοστάσιό της στις ουκρανικές δυνάμεις. Υπό τον όρο ότι θα αποκτούσε ως αντάλλαγμα ένα αμερικανικό σύστημα Patriot. Κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ.
*** Τώρα η τύχη των S-300 ξανάρχεται στην επικαιρότητα, καθώς συζητείται ένα άλλο σχέδιο της Ελλάδας: να πουλήσει τους S-300 στην Αρμενία. Υπάρχει όμως μια κρίσιμη εκκρεμότητα: Ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας σε μια τέτοια εξέλιξη;
*** Πάντως, το Πεντάγωνο φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο σε συνεργασία με τη Γαλλία. Αλλά και πάλι υπό έναν όρο:
*** Η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί μόνο αφού παραγγελθούν συστήματα αντικατάστασής τους. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα ισραηλινά συστήματα David’s Sling, Barak MX και Spyder MR.
Διαβάστε επίσης
Πολυτελείς κατοικίες: Έως 27.000 ευρώ το τ.μ. οι τιμές πώλησης στα νότια προάστια
Η Αλβανία πρωταγωνιστεί και στις χειμερινές διακοπές
Ρεύμα: Η εικόνα για τις επιδοτήσεις μετά την Black Friday των παρόχων