THEPOWERGAME
*** Ένας σοσιαλιστής, είναι αυτή τη στιγμή από τους στενότερους συνεργάτες – συνομιλητές του Έλληνα πρωθυπουργού σε επίπεδο Βρυξελλών. Ο λόγος για τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος έχει στον χαρτοφύλακα του την πράσινη συμφωνία. Ο Τίμερμανς είναι ο άνθρωπος, ο οποίος στο παρασκήνιο κινεί, μεταξύ άλλων, τα νήματα στο πολύ φιλόδοξο project της απολιγνητοποίησης που εξελίσσεται. Πώς κι έτσι;
^^^ Υπάρχει παρασκήνιο: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας είχε φιλοδοξίες να γίνει κάποια στιγμή πρόεδρος της ΕΕ. Όταν ωστόσο τέθηκε το θέμα στην πράξη (ήταν ο επικεφαλής υποψήφιος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – PES, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019) δέχθηκε τόσο λυσσαλέα αντίσταση από το μπλοκ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, που δεν είχε καμία ελπίδα να πετύχει το στόχο του. Σημασία έχει για την ιστορία μας, όμως, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι ο ισχυρός άντρας των Βρυξελλών.
! Ο Τίμερμανς, λοιπόν, θέλει να προχωρήσει την απολιγνιτοποίηση σε όλη την ΕΕ. Στην Ανατολική Ευρώπη όμως αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι μικρομεσαίου μεγέθους χώρες δεν μπορούν να το πετύχουν, γιατί θα καταστραφούν. Η Ελλάδα όμως είναι μικρομεσαία. Και θέλει την απολιγνητοποίηση. Αν τα καταφέρει, τότε θα καταστεί υποχρεωτική για όλους! Ο Τίμερμανς λοιπόν κάνει ό,τι μπορεί, για να το πετύχει. Κι έτσι η χώρα μας, αυτή τη στιγμή, απολαμβάνει όλων των ευρωπαϊκών benefits στο έπακρο. Κι εννοείται της στήριξης. Και κάπως έτσι, βρέθηκε «καβάλα στο κύμα». Και κάπως έτσι, ο Τίμερμανς, που ούτως ή άλλως συμπαθεί τον Μητσοτάκη, είναι αυτή τη στιγμή από τους στενότερους συνομιλητές του…
*** Μια από τις βασικές αγωνίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου επίσης, είναι τι θα γίνει όταν κάποια στιγμή το έκτακτο πρόγραμμα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών, λόγω covid-19, αποσυρθεί. Πρόκειται για ένα σοβαρό ενδεχόμενο, που μπορεί να τεθεί στην πράξη από τα τέλη φθινοπώρου, αν όλα πάνε καλά στον πόλεμο κατά του ιού. Η Ελλάδα, παρά τις καλές εκθέσεις για τις προοπτικές της οικονομίας της και μια – δυο αναβαθμίσεις, δεν έχει ακόμα επενδυτική βαθμίδα. Συνεπώς, μας αρέσει, δεν μας αρέσει, θα βρεθεί στον «αέρα».
^^^ Το ζήτημα είναι (πολύ) σοβαρό κι απασχολεί τόσο την Αθήνα όσο και τη Φρανκφούρτη. Η αλήθεια είναι πως η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει μια ιδέα, την οποία συζητά με έναν στενό κύκλο συνεργατών της. Σε τι συνίσταται; Στη δημιουργία ενός προγράμματος – γέφυρα, ειδικά για την χώρα μας, που θα τη στηρίζει μέχρι να αποκτήσει την πολυπόθητη βαθμίδα. Προς το παρόν, οι κρίσιμες λεπτομέρειες του σχεδίου τελούν υπό επεξεργασία.
! Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει (κι αυτή, όπως και η προηγούμενη) την ενεργοποίηση μιας προληπτικής γραμμής στήριξης. Γιατί, εμμέσως πλην σαφώς, κάτι τέτοιο συνεπάγεται νέο μνημόνιο. Η κεντρική τράπεζα δεν έχει πρόβλημα κι επιχειρηματολογεί επ’ αυτού, αλλά στην Ηρώδου του Αττικού δεν το συζητούν ούτε ως ενδεχόμενο αυτό το σχέδιο.