THEPOWERGAME
*** Υπό «κανονικές» συνθήκες, η επόμενη ενοχλητική ερώτηση των «ανησυχούντων» βουλευτών της ΝΔ θα είχε αντικείμενο τις επικείμενες εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών. Και ειδικότερα στον νέο, κυοφορούμενο ελληνοτουρκικό διάλογο. Με αφορμή (αλλά όχι μόνο) την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.
*** Ωστόσο, μαθαίνω ότι η «όρεξη» τους κόπηκε απότομα. Κυρίως για δύο λόγους:
α) Επειδή η ενημέρωση που τους έγινε προχθες από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ήταν κάτι παραπάνω από επαρκής και διαφωτιστική.
β) Επειδή στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε να τους στείλει ένα καθαρό μήνυμα, που έλεγε ότι «δεκτές όλες οι ερωτήσεις, για όλα τα θέματα, αλλά αφήστε απέξω τα εθνικά».
*** Το μήνυμα -όπως ενδεχομένως θα ξέρετε ήδη- εστάλη μέσω του Σταύρου Καλαφάτη και δεν σήκωνε πολλές αντιρρήσεις. Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, ότι «ελήφθη». Γιατί, αν «δεν ελήφθη», τότε δεν αποκλείεται να έχουμε… δράματα, α λα Σαλμά.
*** Για να το πω διαφορετικά, με το θέμα ασχολήθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που ήταν και ο αποστολέας του μηνύματος. Συνεπώς, δεν χρειάζονται περαιτέρω επεξηγήσεις-διευκρινίσεις.
*** Τι αντιλαμβάνομαι εγώ απ’ όλα τα παραπάνω; Ότι στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Κι αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές, θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, αν αυτή η προσπάθεια απέδωσε καρπούς, έως την ερχόμενη άνοιξη.
*** Δηλαδή, αυτή η κατάσταση δεν θα τραβήξει σε μάκρος. Αν μάλιστα δεν αποδώσει, τότε η βασική επιδίωξη της Αθήνας θα είναι -όπως μου διαμηνύεται αρμοδίως- να παραμείνουν, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο.
*** Θέλει η Άγκυρα να αποδώσει ο διάλογος; Εκτιμάται ότι τώρα είναι περισσότερο ώριμη από ποτέ, για πολλούς λόγους. Όμως αυτή θα φανεί στην πράξη στις 8 Νοεμβρίου, όταν θα τεθεί επί τάπητος η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν του ερχόμενου Ιανουαρίου.
*** Αν δεν είναι μαξιμαλιστική (ως συνήθως), τότε κάτι μπορεί να γίνει.
*** Θα σας πάω τώρα προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά, για να χαλαρώσω λίγο και το κλίμα. Εκεί είναι γνωστό ότι έχουν γίνει «από δυο χωριά χωριάτες» εδώ και καιρό. Ακούω όμως ότι και εντός του κάθε «χωριού» σημειώνονται διαφωνίες για μια σειρά από θέματα.
*** Για παράδειγμα, στο στρατόπεδο των «87» υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν πρέπει να γίνει τελικά το Συνέδριο ή να αναβληθεί. Οι μισοί λένε «πάμε τώρα» και οι άλλοι μισοί «πάμε όταν πέσει το θέμα του Κασσελάκη». Γιατί κάποια στιγμή θα πέσει.
*** Τι φοβούνται οι μεν, που δεν φοβούνται οι δε; Ότι τελικά ο έκπτωτος θα μαζέψει τις απαραίτητες υπογραφές για να συζητηθεί στο Συνέδριο το αίτημά του να είναι υποψήφιος. Οπότε, σ’ αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορούν να κάνουν και πολλά-πολλά.
*** Τι άλλο φοβούνται; Ότι αν ο Κασσελάκης κατέβει υποψήφιος, υπάρχει το (πολύ σοβαρό) ενδεχόμενο να ξαναβγεί αρχηγός (με βάση και τις τελευταίες μετρήσεις). Οπότε θα πρέπει αυτοί να αποχαιρετήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
*** Τι αντιλέγουν οι δε; Ότι η μη υποψηφιότητα Κασσελάκη έχει λυθεί και δεν μπορεί να κριθεί από κανένα συνέδριο και ότι δεν μπορούμε να κρυβόμαστε. Οπότε, πάμε κι όπου βγει.
Διαβάστε επίσης
Pfizer: Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση Starboard στον Μπουρλά
Jacquemus: Άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Νέα Υόρκη
Κατασκευές: Έρχονται νέα έργα ύψους 23,9 δισ. μέχρι το 2026