THEPOWERGAME
*** Κάπου πήρε το αυτί μου ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -είπαμε, αν κι όποτε γίνει– θα είναι… υβριδικό. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι περίπου έως και το ένα τρίτο όσων συμμετάσχουν θα το παρακολουθήσουν από το σπίτι ή από το γραφείο ή απ’ όπου θέλουν, τέλος πάντων.
*** Έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, σε τέτοια έκταση; Όχι, είναι η απάντηση. Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: μα τι έπαθαν εκεί στην Κουμουνδούρου και πρωτοπορούν σε τέτοιον βαθμό; Το πιθανότερο είναι ότι η εξέλιξη θα έχει να κάνει με εσωκομματικούς λόγους.
*** Λογικό. Όσο πιο ήσυχο είναι το κλίμα (λέμε τώρα…), τόσο το καλύτερο. Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που, γνωρίζοντας τα ενδότερα, μου λένε ότι οι καρέκλες θα αρχίσουν να ίπτανται ακόμα κι έξω από τον χώρο που θα επιλεγεί τελικά για να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο.
*** Ήταν εντυπωσιακή η ψύχραιμη στάση του Φρέντι Μπελέρη ως προς το θέμα της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Γεγονός το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο. Όπως απαρατήρητο δεν πέρασε και το γεγονός ότι η περίπτωση της Αλβανίας διαχωρίστηκε από εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας και προχώρησε.
*** Εν αντιθέσει με τα Σκόπια, τα οποία «τα βρήκαν μπαστούνια» με τη Σόφια, η οποία απέτρεψε μια τέτοια εξέλιξη για την περίπτωσή τους. Το αποτέλεσμα; Οι Σκοπιανοί κατάλαβαν ότι εντός της ΕΕ απομονώνονται, καθώς ούτε οι σχέσεις τους με την Αθήνα είναι και οι καλύτερες. Για τους γνωστούς λόγους (να μην τους επαναλαμβάνουμε τώρα).
*** Κι ενδεχομένως γι’ αυτό, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προσπαθεί να στρογγυλέψει τις διαφορές της με την Ελλάδα. Εξ ου και σταμάτησε τις προκλήσεις με τις γνωστές εθνικιστικές εξάρσεις.
*** Τι κατάλαβαν; Ότι από την Ελλάδα περνάει ο δρόμος τους για την ΕΕ.
*** Κυκλώστε μια ημερομηνία: 31 Οκτωβρίου. Αν όλα πάνε καλά, για τότε έχει προγραμματισθεί η επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης. Κι απ’ ό,τι μαθαίνω, η ατζέντα του θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
*** Όσοι την παρακολουθούν μου λένε ότι η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλη πρέσα. Από τη μία οι τιμές στη λιανική αυξάνουν κατακόρυφα και σε σχεδόν καθημερινή βάση, ενώ από την άλλη ο δανεισμός γίνεται ολοένα και πιο ακριβός.
*** Το συμπέρασμα; Η ζωή για τον μέσο Τούρκο γίνεται αβάσταχτη και μάλλον αδιέξοδη. Ασχέτως του αν ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του προέδρου Ερντογάν υποστηρίζει δεξιά κι αριστερά το αντίθετο.
*** Απόδειξη; Και μόνο το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αλλάξει τέσσερις υπουργούς Οικονομικών και πέντε διοικητές της κεντρικής τράπεζας της χώρας του. Κι ακόμα τη σωστή συνταγή δεν την έχει βρει.
*** Εσείς, πάλι, για ένα πράγμα να είστε σίγουροι: αν δεν τη βρει έως το τέλος της θητείας του, τότε δεν θα ξαναείναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου. Κι όλα δείχνουν ότι ο διαγωνισμός για το ποιος θα τον διαδεχθεί έχει ήδη ξεκινήσει.
*** Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω επηρεάζουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κι εξ αυτού του λόγου παρακολουθούνται στενά από την Αθήνα. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η τελευταία διαρροή στη Χουριέτ ανησύχησε την ελληνική πλευρά, αν και με τους Τούρκους τίποτα πλέον δεν προκαλεί εντύπωση.
Διαβάστε επίσης
Eurostat: Στο 163,9% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας
Playboy: Ο γιος του Χιου Χέφνερ δίνει 100 εκατ. για το brand
Πυρηνική ενέργεια: Η Ελλάδα μελετά τις νέες τεχνολογίες “χωρίς να βιάζεται”