THEPOWERGAME
*** Η παρουσία του πρίγκιπα-διαδόχου του θρόνου των Σαούντ στις Βρυξέλλες έφερε τελικά πολύ κόσμο σε δύσκολη θέση. Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν φέρει ακόμα το στίγμα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Πόλη και δύσκολα θα το αποβάλει.
** Είναι ενδεικτικό ότι εξ αυτού του λόγου ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, προτίμησε να μη συμμετάσχει στην πρώτη κοινή συνεδρίαση της ΕΕ με τις χώρες του Περσικού Κόλπου, που έγινε στην έδρα της βελγικής πρωτεύουσας.
*** Μολονότι κατ’ ιδίαν τον έχει δει στο παρελθόν (το 2022). Ο λόγος; Δεν ήθελε να είναι παρών στην «οικογενειακή φωτογραφία» στο τέλος της συνάντησης. Κι εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Που πήγε (φυσικά).
*** Κάτι μου λέει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, έρχεται με πολύ μαξιμαλιστικές θέσεις για τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη. Στις 8 Νοεμβρίου. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις διαρροές της Τετάρτης στο Anadolu.
*** Η Άγκυρα έχει προϊδεάσει την Αθήνα για τις προθέσεις της με διάφορους τρόπους. Θέτοντας, για παράδειγμα, το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου πολύ ψηλά στην ατζέντα της. Μαζί με τα ζητήματα του FIR κ.λπ.
*** Οι ψυχραιμότεροι, πάντως, συστήνουν υπομονή. Και υποστηρίζουν ότι «άλλο τι διαρρέει ανεπισήμως από τους απέναντι κι άλλο τι θα συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες». Τότε, προς τι η δημιουργία όλου αυτού του κλίματος τις τελευταίες ώρες;
*** Επειδή θα πρέπει και η τουρκική κυβέρνηση να διαχειριστεί τη σκληρή κριτική που δέχεται (κυρίως) από τα δεξιά της ότι «ξεπουλάει τα ιερά και τα όσια στους Έλληνες». Όπως ακριβώς, δηλαδή, κάνει την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση.
*** Για να ξέρετε, πάντως, η Αθήνα στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν στις 8 Νοεμβρίου εδώ και θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο στην Άγκυρα θα επιμείνει αποκλειστικά στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, ως θέματα της ατζέντας.
*** Αν η τουρκική πλευρά επιμείνει για διεύρυνση της ατζέντας, τότε απλά θα χαθεί μία ακόμα ευκαιρία για την επίλυση των δύο αυτών ζητημάτων.
*** Πολύ κακό για το τίποτα, σχετικά με τη λειτουργία του ιταλικού κέντρου προσωρινής παραμονής προσφύγων στην Αλβανία. Αν και, όπως μας λένε αρμοδίως, είναι πρόωρο να βγουν συμπεράσματα.
*** Το γεγονός είναι ότι μόλις 14 πρόσφυγες πήραν την άγουσα για το ένα από τα δύο κέντρα που είναι έτοιμα να λειτουργήσουν. Την ώρα που η δυναμικότητά τους είναι για… 36.000. Τι συμβαίνει;
*** Ρώμη και Τίρανα θέλουν να δουν στην πράξη πώς λειτουργεί το σύστημα, πριν ξεκινήσουν να περνούν την Αδριατική οι καραβιές με τους πρόσφυγες. Συνεπώς, αυτό που έγινε τώρα ήταν ότι ξεκίνησε η πειραματική λειτουργία του ενός από τα δύο κέντρα. Αλλά πάλι μόνο με 14 πρόσφυγες;
*** Ακούω ότι άλλες δύο «μαζικές» ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ προς υπουργούς της κυβέρνησης ετοιμάζονται αυτόν τον καιρό στο παρασκήνιο. Παρά τη δυσανεξία που δείχνει το Μαξίμου σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
*** Απλά, προς το παρόν, δεν διαρρέει τίποτα σε ό,τι θα αφορά το περιεχόμενό τους, για να διατηρηθεί το προνόμιο του αιφνιδιασμού (και της αποφυγής «προειδοποιητικών» τηλεφωνημάτων).
*** Το θέμα όμως είναι: για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;
Διαβάστε επίσης
Λίαμ Πέιν: Πώς πέθανε ο τραγουδιστής των One Direction
Γεγονός ο θάνατος του Σινουάρ: Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χαμάς
Ποιον ρόλο θα έχει το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα του 2030