THEPOWERGAME
*** Πρόκειται για μία από τις μεταρρυθμίσεις που μαζί με αυτήν που θα αφορά την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης αναμένεται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην υλοποίηση επενδυτικών κινήσεων επί ελληνικού εδάφους. Βαρύγδουπη η εισαγωγή -το παραδέχομαι-, αλλά δικαιολογημένη νομίζω.
*** Κι εξηγούμαι. Ο λόγος αφορά το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν αυτόν τον καιρό τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με τα κίνητρα που θα προβλέπονται στο εξής για τις επενδύσεις στο κομμάτι της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
*** Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και τα από καιρού αναμενόμενα κίνητρα στο μέτωπο των συγχωνεύσεων. Που επίσης κρίνονται ως κάτι παραπάνω από σημαντικά (και γι’ αυτό πολυαναμενόμενα).
*** Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο θα είναι έτοιμο και θα πάρει τον δρόμο για τη δημόσια διαβούλευση και τη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο. Οπότε είναι κάτι παραπάνω από ώριμο.
*** Τελικά, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η τελευταία επίσκεψη του Τζέφρι Πάιατ στην Αθήνα, η οποία, εν πολλοίς, πέρασε κάτω από τα ραντάρ. Κι αυτό γιατί, όπως μαθαίνω τώρα, εκτός από τα προφανή θέματα της ατζέντας των εδώ συναντήσεών του (Μέση Ανατολή, Ουκρανία κ.λπ.), στο τραπέζι έπεσε και το mega-project της ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.
*** Θυμίζω ότι ο Πάιατ με την τρέχουσα ιδιότητά του (υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική) μπορεί να αποβεί εξαιρετικά κρίσιμος για την υλοποίηση του έργου. Η θέση του είναι κλειδί.
*** Συνεπώς, οι πολλές ελληνικές επαφές του μπορούν να αποβούν εξαιρετικά χρήσιμες. Για την ιστορία, ο Πάιατ ολοκληρώνει σήμερα την παραμονή του στην περιοχή μας. Κι αυτό γιατί τελειώνει η Περιφερειακή Διάσκεψη Καθαρής και Ασφαλούς Ενέργειας, που διοργάνωσε το Atlantic Council στην Κωνσταντινούπολη.
*** Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον, γι’ αυτό και σας το μεταφέρω, καθώς δεν συμβαίνει και κάθε μέρα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Γιατί το έκαναν; Επειδή ζητούν να εξαιρεθούν της υποχρέωσης να φορολογούνται για τα ενοίκια που εισπράττουν από την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.
*** Διευκρίνιση 1η: Η προσφυγή έγινε για τα περιουσιακά στοιχεία που τους ανήκουν και βρίσκονται έξω από το «Περιβόλι της Παναγίας». Διευκρίνιση 2η: Οι ιερές μονές δεν πληρώνουν καμίας μορφής φόρο για την ακίνητη περιουσία τους εντός του Όρους. Διευκρίνιση 3η: Η προσφυγή έγινε στο αρμόδιο Συμβούλιο της Επικρατείας.
*** Κι εδώ τίθεται εύλογα το -περισσότερο ηθικό- ερώτημα: Πρέπει τελικώς να καταβάλλουν φόρο οι μονές του Όρους; Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
*** Σας το έχω ξαναγράψει και επιμένω. Ο Μητσοτάκης δεν θέλει επ’ ουδενί να ξαναπάθει στη Θεσσαλία ό,τι έπαθε εκεί παραμονές των τελευταίων ευρωεκλογών. Όταν επισκέφθηκε σχεδόν… νύχτα την περιοχή, καθώς η δυσαρέσκεια των ντόπιων για όσα (δεν) έχουν γίνει μετά τις τελευταίες πλημμύρες είχε χτυπήσει κόκκινο.
*** Γι’ αυτό και με την πρώτη ευκαιρία θα πάει και πάλι στην περιοχή (έχει ήδη πάει μία φορά μετά τις ευρωκάλπες. Πότε; Μαθαίνω ότι θα είναι η επόμενη περιοδεία του μετά τον Έβρο.
*** Αυτήν τη φορά η αφορμή θα είναι η εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν την διαχείριση των αγροτικών δανείων. Αλλά θα ακούσει και τα παράπονα του κόσμου, για να έχει άμεση και… αδιαμεσολάβητη γνώση.
Διαβάστε επίσης
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο
Πέντε εύκολα κοκτέιλ για τις φθινοπωρινές νύχτες
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch στην πιστοληπτική ικανότητα της Italgas