THEPOWERGAME
*** Άκουσα μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες, και σας τη μεταφέρω. Λοιπόν, ποιος ήταν ο βασικός λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε τόσο ανοικτά υπέρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις ευρωεκλογές;
*** Η προσωπική τους γνωριμία. Ο πρωθυπουργός ήθελε να διασφαλίσει ότι στη νέα Επιτροπή θα μπορεί να σηκώνει το τηλέφωνο και να μιλά με την πρόεδρο της ΕΕ, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει ή να ζητεί τη μεσολάβηση τρίτων, ισχυρότερων, ηγετών.
*** Αυτό το μεγάλο πλεονέκτημά του το διασφάλιζε αποκλειστικά η υποψηφιότητα της Γερμανίδας, την οποία και υποστήριξε με κάθε τρόπο από την αρχή έως το τέλος. Μου επισημαίνεται επίσης και κάτι ακόμα:
*** Η διασφάλιση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου για την Ελλάδα ήταν επίσης ένα σημαντικό κριτήριο για τη στήριξη της UVDL. Αλλά αυτό ήταν για όλους το προφανές. Το βασικότερο, όμως, ήταν αυτό που προαναφέρθηκε.
*** Και, όπως μου λένε όσοι τον ερμηνεύουν, η επιστολή της Αθήνας στην Ούρσουλα για την ακρίβεια και όχι μόνο, αλλά και η άμεση απάντηση εκ μέρους της, δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά μια έμπρακτη απόδειξη αυτής της στρατηγικής.
*** Θα υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες-έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή του Νίκου Φαραντούρη; Χρόνος, πάντως, υπάρχει. Κι αυτό γιατί ως καταλυτική ημερομηνία για την κατάθεσή τους έχει οριστεί η 24η Οκτωβρίου. Διάθεση, όμως, δεν υπάρχει.
*** Από το στρατόπεδο των «87» μεταφέρεται ένα μούδιασμα. Κι αυτό γιατί η υποψηφιότητα Φάμελλου κρίνεται μεν καλή, αλλά είναι άγνωστο αν μπορεί να σταθεί ικανή να εμποδίσει την επανεκλογή Κασσελάκη. Ωστόσο, κανείς άλλος από τον συγκεκριμένο χώρο δεν προτίθεται να εκτεθεί.
*** Κάποιες κουβέντες που έγιναν για την περίπτωση της Ρένας Δούρου ή του Νίκου Παππά «κάηκαν» εν τη γενέσει τους. Ο δε Φαραντούρης εκτιμάται ότι, ξεκινώντας αργά την κούρσα, το μόνο που επιδιώκει είναι να κατοχυρώσει θέση στον κεντροαριστερό γαλαξία και τίποτα περισσότερο.
*** Άρα, Φάμελλος.
*** Μια συνάντηση που είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά δεν της δόθηκε η απαραίτητη δημοσιότητα, ήταν αυτή για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο. Έγινε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού.
*** Για την ακρίβεια, το «παρών» έδωσαν οι ηγέτες 30 χωρών της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων του Αμερικανού προέδρου, του Βρετανού πρωθυπουργού και της προέδρου της ΕΕ. Για να καταλάβετε τη σημασία της.
*** Η εντύπωση που δημιουργήθηκε; Ότι αργά ή γρήγορα κι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει. Και η Ουκρανία θα πρέπει να σταθεί ξανά στα πόδια της, καθώς κρίσιμες υποδομές της και υπηρεσίες έχουν καταστραφεί.
*** Σε αυτό το έργο της ανασυγκρότησης, λοιπόν, όλοι θα αναζητήσουν ρόλο (και κομμάτι). Και η Ελλάδα επιδιώκει να εξασφαλίσει τον δικό της, αναλογικά πάντα.
*** Επιστρέφω ξανά στα του ΣΥΡΙΖΑ, για να κάνω μια παρατήρηση: ο μόνος από τους υποψήφιους προέδρους του, που έχει δηλώσει ότι την επόμενη μέρα της εκλογικής διαδικασίας θα παραμείνει μέλος του κόμματος, είναι ο Πολάκης. Κανείς άλλος, τουλάχιστον τόσο ξεκάθαρα.
*** Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι οι «87», με ό,τι επηρεάζουν, θα φύγουν, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τον Στέφανο Κασσελάκη. Απλώς και στη μία και στην άλλη περίπτωση είναι άγνωστη η κατεύθυνσή τους.
Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Το Μετρό ανασταίνει το εμπορικό κέντρο
Εθνική, Attica και Κύπρου: Ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες με 3 συμφωνίες
ΔΑΠΕΕΠ: Τα ντεσού για τη δημοπρασία εγγυήσεων & το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ