THEPOWERGAME
*** Μια πολύ κρίσιμη μέρα για την ελληνική οικονομία είναι η αυριανή. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s δημοσιεύει τις εκτιμήσεις του για την πορεία της κι αν είναι θετική, τότε «ανοίγουν παράθυρα» για τις προοπτικές της. Προσοχή: Όχι «πόρτες». Γιατί, ακόμα κι αν ακολουθήσει το παράδειγμα της S&P και «μας» αναβαθμίσει, η χώρα δεν θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα. Θα είναι όμως ένα μεγάλο βήμα, πιστέψτε μας και πρώτοι – πρώτοι θα το αντιληφθούν εκείνοι που θα αναζητήσουν φθηνό χρήμα από τις αγορές, μέσω νέων εκδόσεων προσεχώς. Για έναν λόγο: Θα γίνει ακόμα φθηνότερο. Το ίδιο εννοείται ισχύει και για τους νέους τίτλους του δημοσίου.
^^^ Η Moody’s έχει τη φήμη του πιο σκληρού της «αγίας τριάδας» των αξιολογητών διεθνώς, γι’ αυτό και η κίνηση της – όποια κι αν είναι – θα εκτιμηθεί (και θα ληφθεί υπόψη) αναλόγως.
*** Η στήλη είχε προαναγγείλει νωρίς τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για το εργοστάσιο της Pitsos. Γι’ αυτό κι όταν ανακοινώθηκε, δεν ασχολήθηκε. Δεν είχε νόημα. Γιατί επανέρχεται; Διότι μαθαίνει ότι η πρόταση της Pyramis στου Γερμανούς της BHS έχει και μια άλλη, ενδιαφέρουσα, διάσταση.
^^^ Προβλέπει ότι αν όλα πάνε καλά και βάση του προγραμματισμού που έχει γίνει, τότε θα επενδύσει στην κατασκευή και νέας μονάδας, κάπου στην Αττική. Πρόκειται για ουσιαστική εξέλιξη, ιδιαίτερα αν αναλογισθεί κανείς ότι μέχρι και πριν από 20 μέρες η κουβέντα αφορούσε ένα συνολικό λουκέτο
! Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι περιοχές που διερευνώνται κατ’ αρχήν για την εγκατάσταση της νέας μονάδας είναι οι συνήθεις ύποπτες: Οινόφυτα ή Ασπρόπυργος και πάντως όχι down town, όπως είναι η περιοχή του Ρέντη, πλέον.
*** Ένα (ακόμα) πολύ επικίνδυνο παιχνίδι ετοιμάζεται να παίξει στο παρασκήνιο η Τουρκία. Και το διακύβευμα του, όπως πληροφορείται η ελληνική πλευρά, θα το βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων, που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, ο Ερντογάν. Περί τίνος πρόκειται; Προτίθεται να εποικίσει με Σύριους πρόσφυγες την γκρίζα ζώνη που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα της με το Ιράκ και τη Συρία, μετά τη φυγή των ντόπιων Κούρδων.
^^^ Εννοείται ότι σε μια τέτοια περίπτωση, πάμε για ευρεία σύρραξη στην περιοχή και το θέμα είναι τι στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ. Για τους Κούρδους είναι θέμα επιβίωσης. Όμως οι Τούρκοι δεν υποχωρούν. Και φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει ήδη την υποστήριξη της Μόσχας, που δεν καίγεται.
! Ίσως γι’ αυτό και τα μηνύματα που στέλνει τελευταία η Άγκυρα στην Αθήνα, για το καλοκαίρι που έρχεται, είναι ήρεμα. Δεν μπορεί να έχει όλα τα μέτωπα ανοικτά, ενώ ο Ερντογάν καίγεται για μια εθνική επιτυχία.
^^^ Αντιθέτως, για το κυπριακό, η Άγκυρα έχει αποφασίσει να το παίξει σκληρά μέχρι τέλους. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υποχωρήσει από τη «λύση» της οριστικής διχοτόμησης του νησιού.