THEPOWERGAME
*** Ξέρετε γιατί καθυστερούσε τόσο η ανακοίνωση των νέων Επιτρόπων από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν; Επειδή οι Σλοβένοι δεν μπορούσαν να επιλέξουν υποψήφιο. Για την ακρίβεια, επέλεξαν έναν, τον οποίο, όμως, στη συνέχεια απέρριψαν και ξεκίνησαν τη διαδικασία από την αρχή.
*** Συμπέρασμα; Παρά τα όσα ευτράπελα συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική σκηνή, παραμείνει εξαιρετικά ώριμη σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη σλοβενική περίπτωση…
*** Με την ευκαιρία: ξέρετε ποια είναι η χώρα που αποτελεί έως τώρα τη θετική έκπληξη (σε σχέση με ό,τι αναμενόταν); Η Ιταλία. Εκεί η Μελόνι αποδείχθηκε τελικά ανώτερη των περιστάσεων, με βάση ένα κρίσιμο κριτήριο. Ποιο;
*** Κατάφερε να διαχειρισθεί (σχεδόν) άψογα τη δημοσιονομική κρίση της χώρας. Όχι, βεβαίως, ότι ο κίνδυνος πέρασε, αλλά αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Κι αυτό μετράει στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη.
*** Περισσότερο απ’ ό,τι φαντάζεστε. Πιστέψτε με.
*** Και μια κι αναφέρθηκα παραπάνω σε Βρυξέλλες κι επιτρόπους, να σας γράψω εδώ ότι ο Έλληνας Απόστολος Τζιτζικώστας πήρε την απόφαση να μη μετακομίσει οικογενειακώς στη βελγική πρωτεύουσα. Όπερ σημαίνει ότι θα πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση.
*** Λογικό, από τη στιγμή που η οικογένειά του θα παραμείνει τελικώς στη Θεσσαλονίκη.
*** Και κάτι τελευταίο από Βρυξέλλες. Με αφορμή μια υπόθεση που παρακολουθούσα με μεγάλο ενδιαφέρον τελευταία να εξελίσσεται εκεί (κάποια στιγμή θα αναφερθώ αναλυτικά, όταν έρθει η ώρα), αντιλήφθηκα κάτι που μου έκανε εντύπωση.
*** Ότι τελικά οι λομπίστες που περιφέρονται εκεί (και πιστέψτε με, είναι πάρα πολλοί) δεν έχουν στην πραγματικότητα ουσιαστική δύναμη. Άλλο τι λένε.
*** Για την ακρίβεια, δεν μοιάζουν ούτε κατ’ ελάχιστον στους Αμερικανούς συναδέλφους τους, που λειτουργούν στην Ουάσιγκτον. Ούτε σε επίπεδο διείσδυσης και πολύ περισσότερο σε επίπεδο κουλτούρας. Αυτά.
*** Μια κρίσιμη λεπτομέρεια θέλω να καταθέσω εδώ, όσον αφορά το mega project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας. Αφορά ένα πολύ βασικό στοιχείο της, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι «θα προχωρήσει μόνο αν αποδειχθεί ότι είναι οικονομικά βιώσιμο».
*** Μου το μετέφεραν νέτα σκέτα από τη Λευκωσία κι έτσι μου λύθηκε μια μεγάλη απορία σχετικά με την πραγματική αιτία των καθυστερήσεων που παρατηρούνται ως προς την υιοθέτηση και την υλοποίησή του.
*** Και κάτι ακόμα: ο ίδιος κανόνας ισχύει κι από την πλευρά της Ιερουσαλήμ. Για να συνεννοούμαστε.
*** Όλα δείχνουν ότι το πανεπιστήμιο της Σορβόννης θα είναι το πρώτο ξένο που θα αποκτήσει παρουσία στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου περί λειτουργίας μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας. Ήδη έχει κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
*** Τι έκανε δηλαδή; Αγόρασε τα οικόπεδα όπου θα χτίσει τις υποδομές για τα ελληνικά campus του. Σε Μαρούσι και Πειραιά. Και τι άλλο έκανε; Αποφάσισε ποιες τρεις πρώτες σχολές θα λειτουργήσει επί ελληνικού εδάφους.
*** Μου λένε ότι ο αρμόδιος από πλευράς του, που έχει αναλάβει το σχετικό project, είναι ο αντιπρόεδρος του εμβληματικού γαλλικού πανεπιστημίου. Ο οποίος έχει επισκεφθεί για τον σκοπό αυτόν τουλάχιστον μία φορά τη χώρα μας.
*** Οι πηγές μου τον κατέγραψαν στην ελληνική πρωτεύουσα τέλη της περασμένης άνοιξης. Το πιθανότερο είναι ότι έκτοτε έχει ξανάρθει.
Διαβάστε επίσης
Η BC Partners εξαγόρασε τον Όμιλο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ
Τζόσουα Σούλμαν: Ο νέος CEO που θέλει να αναστήσει τη Burberry
Η ουκρανική DTEK υπογράφει συμφωνία για παράδοση αμερικανικού LNG