THEPOWERGAME
*** Ποια είναι η πρόβλεψη που κάνει ο Economist όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ στο μέλλον; Ότι υποχρεωτικά θα εξομαλυνθούν, κυρίως για ενεργειακούς λόγους. Η μία χώρα χρειάζεται την άλλη, για να προωθήσει τα project της και να ικανοποιήσει τις ανάγκες της.
*** Ωστόσο, βάζει έναν αστερίσκο: σύμφωνα με αυτόν, η εικόνα θα αρχίσει να μεταβάλλεται μετά το τέλος της περιόδου Ερντογάν στην Τουρκία. Η αποχώρηση του «σουλτάνου» συνιστά προαπαιτούμενο, καθώς «έχει πει πολλά».
*** Ούτως ή άλλως, κι αυτή, κάποια στιγμή, θα δρομολογηθεί. Κι εννοείται ότι όλα τα παραπάνω τελούν υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ελλάδας, που θέλει να ξέρει και να προβλέπει. Για το δικό της καλό, εννοείται.
*** Και μια και βρισκόμαστε στη Μέση Ανατολή, να σημειώσουμε εδώ και μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην περιοχή, που αφορά τα ελληνικά συμφέροντα. Η οικονομική κατάσταση στη Λιβύη είναι τραγική. Και ο λαός είναι έτοιμος για νέα εξέγερση.
*** Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει λεφτά για να πληρώσει καλά-καλά ούτε τους μισθούς των (όποιων) κρατικών υπαλλήλων της. Και η Τουρκία δεν μπορεί να βάζει εσαεί το χέρι στην τσέπη.
*** Η Άγκυρα εκεί φαίνεται να εγκλωβίζεται, ακριβώς τη στιγμή που ο αμερικανικός παράγοντας φαίνεται ότι ξαναπλησιάζει το αντίπαλον δέος, τον στρατάρχη Χαφτάρ και τους γιους τους.
*** Οι οποίοι a pro pos είναι σταθεροί σύμμαχοι της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην περιοχή. Οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν νέα εξέγερση στη Λιβύη, πριν να είναι πια αργά.
*** Ας πάμε λίγο ανατολικότερα τώρα και συγκεκριμένα ανοικτά της Υεμένης, όπου ένα άλλο γεγονός ελληνικού ενδιαφέροντος εξελίσσεται. Αφορά το τάνκερ «Sounion», του οποίου η ρυμούλκηση εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό.
*** Η ιστορία, γνωστή: χτυπήθηκε από τους Χούθι στις 27 Αυγούστου, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταφέροντας 150.000 τόνους αργού πετρελαίου.
*** Τώρα στην περιοχή πήγε ειδική ομάδα ναυαγοσωστών από την Ελλάδα. Μήπως και τα καταφέρει.
*** Η ισραηλινή αντιαεροπορική ασπίδα με την κωδική ονομασία Iron Dome δοκιμάστηκε επί του πεδίου κι αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτική. Μαθαίνω τώρα ότι η υιοθέτησή της κι από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής άμυνας, θα αρχίσει ξανά να συζητείται.
*** Εκτιμώ, με βάση τα όσα ακούω, ότι είναι θέμα χρόνου να κλειδώσει. Και θυμίζω ότι είναι μια πρόταση της ελληνικής πλευράς προς την ΕΕ. Η οποία θέλει να εξασφαλίσει το Αιγαίο. Και θα το κάνει, ακόμα κι αν οι Ευρωπαίοι δεν βάλουν τελικά το χέρι στην τσέπη.
*** Η απόφαση είναι ειλημμένη και στο Μαξίμου το έχουν αποφασίσει. Σε συνεννόηση με το Πεντάγωνο.
*** Και θα κλείσω με μια πολιτική εξέλιξη, που εκτιμώ ότι θα μας απασχολήσει προσεχώς. Εκδήλωση για τα 50 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας ετοιμάζει και το Ινστιτούτο Κωνσταντίνου Καραμανλή, για τις 4 Οκτωβρίου. Λογικό κι αναμενόμενο.
*** Ομιλητής; Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Οπότε η ιστορία αρχίζει να γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Στο κοινό που θα παρακολουθήσει την εκδήλωση; Ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αναμενόμενο.
*** Όμως το Μαξίμου θα κάνει σφήνα, για να αποφύγει ιστορίες. Πώς; Τον λόγο στην εκδήλωση θα πάρει και ο νυν πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαβάστε επίσης
Λαγκάρντ: Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες για να βγει η Ευρώπη από το τέλμα
Κλαφουτί: H κερασένια εκδοχή και η παραλλαγή του γαλλικού dessert
Σκέψεις για ανακυκλωμένο νερό στο διυλιστήριο της Helleniq Energy