THEPOWERGAME
*** Η επίσκεψη έγινε προ ημερών. Κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί έτσι έπρεπε -κι έτσι έγινε- αλλά έχει τη σημασία της. Ο λόγος αφορά στην πολιτική διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, που ήρθε στην Αθήνα.
*** Μολονότι πολλές πληροφορίες αναφορικά με το γεγονός δεν έγιναν γνωστές, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν κάποιες λεπτομέρειες αναφέρουν ότι συναντήθηκε με στέλεχος του ελληνικού υπουργείου.
*** Ωστόσο, πέραν τούτου ουδέν. Κι αυτό γιατί δεν διέρρευσε τίποτα άλλο, σχετικό.
*** Μια και βρισκόμαστε όμως στα χωράφια της ελληνικής διπλωματίας, να αναφέρουμε εδώ ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια ακόμα συνάντηση του επικεφαλής της, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.
*** Προσεχώς, και πάντως πριν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Προφανώς, για να φιξαριστεί η ατζέντα της συνάντησης των δυο.
*** Προς το παρόν, λεπτομέρειες για αυτήν την τελευταία, δεν γίνονται γνωστές. Για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς έχει να κάνει με το γεγονός του πώς θα πάνε -οι δυο χώρες- έως αυτήν τη συνάντηση.
*** Αν οι Τούρκοι οξύνουν (κι άλλο) τα πνεύματα, τότε το πιθανότερο είναι ότι οι δυο πλευρές δεν θα μπουν στην ουσία των ζητημάτων που τις απασχολούν.
*** Θυμίζουμε πάντως ότι η Ελλάδα, το καθήκον της το έκανε. Ακύρωσε την άσκηση «Τρίαινα». Μένει να φανεί τι θα κάνει, ως ένδειξη καλής θέλησης, και η Τουρκία.
*** Επιστρέφω στα θέματα που αφορούν στο Ισραήλ, για να αναφέρω κάτι που άκουσα προ ημερών και οφείλω να σας μεταφέρω. Αν κι όποτε λοιπόν η Ιερουσαλήμ δεχτεί επίθεση (από την Τεχεράνη, τη Χεζμπολάχ ή δεν ξέρω εγώ από που αλλού) τότε θα αιτηθεί βοήθειας από την Ελλάδα και την Κύπρο.
*** Τι είδους βοήθεια θα είναι αυτή; Κυρίως σε μεταγωγικά πλοία, τα οποία θα κληθούν να μεταφέρουν πολίτες που θα έχουν εγκλωβιστεί στις περιοχές που θα δεχτούν την επίθεση. Όπερ σημαίνει ότι θα είναι κυρίως ανθρωπιστικού χαρακτήρα.
*** Μου λένε ότι το ισραηλινό υπουργείο Μεταφορών έχει κάνει ήδη τη σχετική προεργασία (σε επίπεδο αιτημάτων, προσεγγίσεων κλπ). Αλλά, ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί.
*** Κυκλώστε μια κρίσιμη -κατά την άποψη μου πάντα- ημερομηνία στο ημερολόγιο σας: 17/18 Σεπτεμβρίου. Επειδή εκείνη την ημέρα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed).
*** Είναι πολύ πιθανόν, τότε, να ανακοινωθεί μείωση των βασικών της επιτοκίων. Και το μεγάλο ερώτημα είναι: Θα αντιδράσει, πότε και πώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB); Τι ακριβώς περιμένει;
*** Μεγάλη, πολύ μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το θέμα του υπερ-τουρισμού στην Ελλάδα. Καταρχήν, να ξεκινήσω από τα θεμελιώδη: Υπάρχει ή όχι το φαινόμενο; Το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο λέει πώς όχι. Μια σειρά από τοπικούς παράγοντες, όμως, που καλούνται να το διαχειριστούν ως πρόβλημα λένε ναι.
*** Ποια είναι η αλήθεια; Παρακολουθώντας το θέμα συστηματικά και ρωτώντας έναν – δυο παράγοντες του χώρου, που ξέρουν και τους εμπιστεύομαι, κατέληξα στο συμπέρασμα πως όπως σε όλα έτσι και σε αυτό το ζήτημα είμαστε μάλλον υπερβολικοί.
*** Πρόβλημα μπορεί να υπάρχει σε δυο – τρεις προορισμούς (κυρίως υποδομών), αλλά μάλλον είναι τραβηγμένο να το αντιμετωπίζουμε συνολικά, σε μια χώρα όπου η σεζόν κρατάει τρεις – τέσσερις μήνες.
Διαβάστε επίσης
Αθηναϊκές στοές: Ποιες αποκτούν εκ νέου ζωή και ποιες μένουν στα αζήτητα
Μάθιου Πέρι: Πέντε συλλήψεις για τον θάνατο του “Τσάντλερ”
Φωτοβολταϊκά στις στέγες: “Ουρά” για να συνδεθούν στο δίκτυο