THEPOWERGAME
*** Και ξαφνικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών γίνεται αποδέκτης βροχής αιτημάτων για συναντήσεις από διάφορες χώρες. Γεγονός που αρχικά προκάλεσε εντύπωση και μετά απορία: Τι έγινε ξαφνικά και μας θυμήθηκαν όλοι και θέλουν να μας δουν; Τόσο πολύ μας αγάπησαν;
*** Ωστόσο, το μυστήριο γρήγορα λύθηκε. Η Ελλάδα πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσεχώς. Οπότε, όλοι θέλουν να κάνουν λόμπινγκ μαζί της.
*** Το γεγονός, από μόνο του, δικαιώνει όλους εκείνους που επέμεναν εξαρχής στην ανάγκη η χώρα να εκλεγεί στη συγκεκριμένη θέση. Και αποδεικνύεται ότι τελικά πέτυχαν διάνα. Γιατί η Ελλάδα αν διαχειριστεί σωστά τη νέα κατάσταση μπορεί να βγει πολλαπλώς κερδισμένη στα επόμενα χρόνια.
*** Προφανώς βεβαίως και δεν πάνε όλα ρολόι. Προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Για παράδειγμα, στις 20 Ιουλίου οι Τούρκοι ετοιμάζονται να προκαλέσουν Ελλάδα και Κύπρο όσο δεν πάει άλλο.
*** Ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από το μισό υπουργικό συμβούλιο και την τουρκική αντιπολίτευση κατεβαίνουν στα Κατεχόμενα με αφορμή τα 50 χρόνια από την εισβολή στο νησί. Και το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε ότι δεν έχουμε ξαναδεί στην Κύπρο.
*** Κι επειδή συμπληρώνεται μισός αιώνας, δεν υπάρχει περίπτωση ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη φορά να αναβάλει την παρουσία του στα Kατεχόμενα. Θυμίζουμε ότι πέρυσι την είχε αναβάλει στο παρά πέντε. Φέτος, δεν θα το κάνει.
*** Με την ευκαιρία, στη Λευκωσία έχει κάνει χείριστη εντύπωση η πρωτοβουλία που πήραν 50 Βρετανοί βουλευτές να ζητήσουν από τον υπουργό Εξωτερικών τους, Ντέιβιντ Κάμερον, απευθείας πτήση που θα συνδέει το Λονδίνο με τα Kατεχόμενα!
*** Θυμίζουμε ότι βρετανικό νομικό γραφείο, στο παρελθόν, υπέγραφε για τις παράνομες μεταβιβάσεις σε Βρετανούς ακινήτων που ανήκαν σε Κυπρίους, αλλά βρίσκονταν σε κατεχόμενα εδάφη…
*** Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα για προσεγγίσεις, αποκλίσεις και προσεταιρίσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, θα προσθέσω εδώ μια ενδιαφέρουσα παράμετρο: αυτή της Νέας Αριστεράς.
*** Στο κόμμα, όπως είναι φυσικό, μετά την αποτυχία να εκλέξει ευρωβουλευτή στις 9 Ιουνίου, επικρατεί κατήφεια. Λογικό. Και ακούγονται διάφορες απόψεις σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να συνεργαστεί με άλλα κόμματα του χώρου.
*** Σύμφωνα με μια εκδοχή, η πλευρά Χαρίτση – Αχτσιόγλου δεν θα έβλεπε αρνητικά μία συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, σύμφωνα πάντα με την ίδια εκδοχή, η πλευρά Φίλη και Σκουρλέτη είναι αρνητική.
*** Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: Δεν υπάρχει καμία απολύτως προοπτική προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Στην Πατησίων δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό.
*** Και θα κλείσω με μια αναγωγή στο μέλλον. Που αφορά στην ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή ως αρχηγός ενός νέου πολιτικού σχήματος, κεντροαριστερών αναφορών. Λοιπόν, ο Τσίπρας εξακολουθεί να είναι «τοξικός» για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
*** Και κάπου στο βάθος το καταλαβαίνει κι αυτός. Ακούστε προσεκτικά τι λέει κατά καιρούς και θα καταλάβετε. Συν τοις άλλοις, αν ο Τσίπρας «ξανακατέβει» σε κάλπες και ξαναχάσει από τον Μητσοτάκη, θα είναι σαν να υπογράφει το πιστοποιητικό του πολιτικού θανάτου του.
*** Τότε είναι που δεν θα έχει καμία επιστροφή. Και είναι μόλις 50 ετών.
Διαβάστε επίσης:
Περιστέρης: Πάνω από 3 δισ. η επενδυτική ισχύς της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Χρηματιστήριο: Με έντονες πιέσεις στα blue chips η επιστροφή στις 1.400 μονάδες
Ρεύμα: Ανακατατάξεις στα μερίδια αγοράς των παρόχων ενέργειας τον Μάιο