THEPOWERGAME
*** Σημειώστε μια ημερομηνία και συγκρατήστε την καλά στο μυαλό σας: 21 Μαΐου. Για εκείνη τη μέρα έχει προγραμματισθεί να δημοσιοποιήσει την επόμενη έκθεση της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η Moody’s. Ενδεχομένως, το πιο σκληρό από τα τρία μεγάλα σπίτια διεθνώς, που «ακούν» οι αγορές τις αξιολογήσεις τους. Αν, λοιπόν, κι αυτή κάνει το «χατίρι» της Αθήνας και προχωρήσει σε αναβάθμιση, όπως έκανε πρόσφατα η S&P εκπλήσσοντας τους πάντες, τότε «πάμε για άλλα».
! Τι θα σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν η Ελλάδα δανείζεται σήμερα με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (προχθές, «σήκωσε» 3 δισ. με επιτόκιο μικρότερο του 0,2%), σε λίγο θα την… πληρώνουν για να την δανείσουν. Σας ακούγεται υπερβολικό; Ε, λοιπόν, προχθές πάλι, που άνοιγε το βιβλίο για τον πενταετή τίτλο, η Ελλάδα έβγαινε στις αγορές και ένα τρίμηνο έντοκο παράλληλα. Ξέρετε τι έγινε εκεί;
### Η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο. Συγκεκριμένα, με -0,4%. Δηλαδή, η χώρα πληρώθηκε από τους δανειστές της! Φανταστείτε, λοιπόν, τώρα, τι πανηγύρι έχει να στηθεί, αν η Moody’s την αναβαθμίσει κι από πάνω.
! Τι άλλο θα σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα επεκτείνει κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ την οροφή του συνολικού φετινού δανεισμού της χώρας. Ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για 10 δισ, μετά λόγω των ευνοϊκών συνθηκών έφτασε στα 12 δισ. και τώρα δεν αποκλείεται να αρχίσουμε να μιλάμε ακόμα και για 14 δισ.
### Κι ενίοτε θα φτάσει ακόμα πιο κοντά ο στόχος για την απόκτηση από την Ελλάδα επενδυτικής βαθμίδας. Γιατί – το επαναλαμβάνουμε – προς το παρόν οι ελληνικοί τίτλου ανήκουν στην κατηγορία «σκουπίδια» και υπάρχουν χάρη στην …ελεημοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
*** Όλα καλά από το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα; Προσεχώς καλύτερα, είναι η σωστή απάντηση. Γιατί ναι μεν ο στόχος των 4,5 εκατομμυρίων εμβολιασμών στο τέλος Ιουνίου είναι ορατός και βατός, όμως, το μεγάλο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση είναι: Τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και μετά;
### Γιατί τότε; Διότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, η ΕΕ δεν έχει φροντίσει ακόμα να εξασφαλίσει επάρκεια εμβολίων για την περίοδο από το ερχόμενο φθινόπωρο και μετά. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός πως άλλες παρτίδες από AstraZeneca δεν πρόκειται να ξανάρθουν από τις αρχές καλοκαιριού και μετά, ολόκληρη η Ευρώπη μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά.
! Και καλά, οι μεγάλοι της ΕΕ, επειδή ακριβώς είναι μεγάλοι, θα κάνουν από μόνοι τα κουμάντα τους. Εμείς οι υπόλοιποι όμως; Τι θα κάνουμε; Η Αθήνα ελπίζει ότι ως το Σεπτέμβριο θα έχει εμβολιαστεί το περίπου 60% του πληθυσμού στην Ελλάδα. Άρα, υπάρχει μια γκρίζα ζώνη για το υπόλοιπο 40%.
### Και κάτι ακόμα: Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα λύσει και το άλλο μεγάλο ζήτημα που είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών. Ας βρει, όμως, ως τότε τα εμβόλια πρώτα κι όλα θα γίνουν…