THEPOWERGAME
*** Ποια είναι η σύσταση που κάνουν, με όλους τους πρόσφορους τρόπους, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς το νέο καθεστώς των Σκοπίων; Μην ανοίγετε αχρείαστα μέτωπα. Το πρόβλημα είναι ότι στη Βόρεια Μακεδονία κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.
*** Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι αυτό, αργά ή γρήγορα, θα γυρίσει μπούμερανγκ. Και θα υποχρεωθούν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα. Συνεπώς, προς τι η σημερινή αλλοπρόσαλλη τακτική τους σε ό,τι αφορά στο όνομα;
*** Κάπου πήρε το αυτί μου ότι το τελευταίο διάστημα επαναξιολογούμε τις αμυντικές μας δαπάνες. Και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας. Με κριτήριο τον εξορθολογισμό, ώστε οι νέες παραγγελίες να ανταποκρίνονται στις συνολικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι στα «θέλω» του κάθε στρατηγού, ναυάρχου και πτέραρχου.
*** Αν άκουσα καλά, τότε έχω να πω ένα μεγάλο «μπράβο» σε όσους ανέλαβαν την πρωτοβουλία. Γιατί αυτό που έχει η πατρίδα μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη στρατηγική σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα. Και πολυδάπανο, να προσθέσω.
*** Επίσης, ακούω (κι εγώ) ότι έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα ενεργοποίησης της option για την αγορά επιπλέον 20 μαχητικών F-35. Δεν θα είναι εύκολη απόφαση, γιατί έχει πολλά υπέρ και κατά. Τα πρώτα είναι προφανή:
*** Η Ελλάδα με έναν στόλο 40 μαχητικών πέμπτης γενιάς, που θα πλαισιώνονται από μαχητικά Rafale, F-16 Viper και αναβαθμισμένων F-16, θα γίνει κυριολεκτικά αχτύπητη στον αέρα.
*** Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία αναζητά -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- την αγορά Eurofighter. Προσπαθεί να ισορροπήσει κάπως την κατάσταση, γνωρίζοντας όμως ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα θα χάσει τον αέρα. Κάτι πολύ κρίσιμο στο Αιγαίο, πιστέψτε με.
*** Υπάρχουν όμως και κατά. Όπως για παράδειγμα το κόστος. Η πρώτη μοίρα των F-35 που παραγγείλαμε ήδη (20 αεροσκάφη) θα μας στοιχίσει περί τα 3,5 δισ. δολάρια. Δεν τα λες και λίγα. Σημειωτέον ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται ο οπλισμός τους.
*** Το συμπέρασμα; Είναι ένα πανάκριβο σπορ. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Υπάρχει η δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε δημοσιονομικά; Δύσκολα. Γι’ αυτό και ο εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ.
*** Χαράς ευαγγέλια για τις ναυτιλιακές εταιρείες (και τις ελληνικές, εννοείται). Κι αυτό γιατί από τη μέρα που ξέσπασε η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, οι ναύλοι αυξήθηκαν κατακόρυφα. Από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα λόγω των Χούθι και των drones τους.
*** Κι έτσι εξηγείται η απάντηση που μας έδωσε εφοπλιστής όταν τον ρωτήσαμε πως θα αντιμετωπίσουν τη νέα κρίση: «Μα, εμάς, μας συμφέρει». Κι αν το καλοσκεφτείτε, έχει δίκιο.
*** Άσε που άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα συμφόρησης στα μεγάλα ασιατικά λιμάνια.
*** Για το τέλος νομίζω ότι σας έχω το καλύτερο για σήμερα. Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την επιτυχία που είχε η διάσκεψη του Ινστιτούτου τους στις αρχές της εβδομάδας, πήρε τη μεγάλη απόφαση. Θα το διοργανώνει κάθε χρόνο, πάντα σε συνεργασία με το αντίστοιχο Ινστιτούτο Ζάεφ.
*** Οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης ήταν απροσδόκητα μεγάλη και έβαλε παρακαταθήκη για πολλές ακόμα. Κάτι μου λέει ότι το rebranding έχει αρχίσει να αποδίδει.
Διαβάστε επίσης:
Ηρακλής: Τα σχέδια των τραπεζών και το πλαφόν των εγγυήσεων
Περισσότερα δάνεια στην οικονομία βλέπουν οι τραπεζίτες
Ρομπότ μειώνουν το κόστος και τον χρόνο κατασκευής φωτοβολταϊκών